Povestea ministrului lui Putin care a fugit din Rusia după invadarea Ucrainei și a ajuns șofer de camion în SUA

Denis Șaronov
Facebook/ Denis Șaronov

Un fost ministru rus al Agriculturii, care a fugit din țara sa după ce Putin a decis să pornească războiul din Ucraina, este acum șofer de camion în SUA. ”Sunt mândru de ceea ce fac”, spune fostul înalt demnitar rus.  

Fostul ministru rus și-a condus camionul mare alb spre nord, până a ajuns în Michigan. Marile Lacuri i-au oferit o ușurare binevenită, după căldura arzătoare din Texas, scrie The Guardian.

După ce ani de zile a navigat pe coridoarele puterii ruse provinciale, Denis Șaronov lucrează acum ca șofer de camion, căutându-și drumul pe vastele autostrăzi ale SUA.

Este ca în rai aici, în Michigan. În Texas era prea cald”, spune Șaronov, fost ministru al Agriculturii din Republica Komi, din nordul Rusiei, într-un interviu.

Citește și
Vladimir Putin si Aleksandr Lukasenko
Președintele Lukașenko susține că Vladimir Putin nu împinge Belarusul să intre în război cu Ucraina
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina a declanșat un exod istoric al propriului popor. De la începutul invaziei, se crede că sute de mii de ruși au părăsit țara, mânați de opoziția lor față de război și de teama de a fi trimiși în primele linii. Mulți s-au chinuit să-și găsească locuri de muncă în exil și să pună la cale noi vieți de pe laptopurile lor.

Dar puține schimbări în carieră sunt la fel de neobișnuite ca cele făcute de Sharonov, care a fugit din Rusia în septembrie 2022.

Mulți oameni nu înțeleg alegerea mea și mă batjocoresc. Spun că am trecut de la un ministru la șofer de camion”, povestește Șaronov. „Dar eu nu văd lucrurile deloc așa. Sunt mândru de ceea ce fac”, a adăugat el.

Instagram-ul lui Șaronov, cândva plin de imagini cu el în costum și cravată, întâlnind oficiali și fermieri locali în Komi, seamănă acum cu unul al unui blogger de călătorie, într-o excursie prin țară.

În 2020, a devenit ministrul Agriculturii din Komi, o regiune fără ieșire la mare din nordul Rusiei, aproape de dimensiunea Californiei. Nu avea experiență anterioară în guvern, dar a spus că i s-a oferit postul după mai bine de un deceniu în industria agriculturii.

Eram curios să văd cum funcționează guvernul”, a spus el, dar a devenit rapid dezamăgit de ceea ce el a descris drept „corupție și birocrație rampantă”, care i-au afectat ministerul.

”În Rusia, oamenii intră în politică să fure bani. Ciorupția mi-a sfâșiat țara”

În Rusia, principalul motiv pentru care oamenii intră în politică este să fure bani. Corupția mi-a sfâșiat țara. Fie participi la jaf, fie ești aruncat afară”, afirmă Șaronov.

El a susținut că, în cele din urmă, a căzut în dizgrația șefului său regional, Vladimir Uyba, după ce a refuzat să intre în scheme funciare corupte și a fost demis în ianuarie 2022.

La o lună după retragerea lui, trupele ruse au invadat Ucraina, o decizie care l-a făcut să se simtă „profund afectat”.

Mi-am dat seama că, rămânând în țară, voi participa la acest război ilegal într-un fel sau altul”, a spus el.

Paharul s-a umplut când a venit când a primit un ordin de a se alătura războiului, în campania de mobilizare din Rusiei, în toamna anului trecut.

Când ofițerii au venit să transmită o citație la adresa mea de înregistrare, nu mi-a mai rămas nimic de făcut decât să părăsesc țara”, a spus el.

Șaronov, care la 48 de ani era prea în vârstă pentru a fi mobilizat conform legii ruse, a legat primirea ordinului de „conflictul său prelungit” cu Uyba, despre care a susținut că a încercat să scape de el trimițându-l în Ucraina.

Salariul de șofer de camion în SUA e la fel cu cel de ministru în Rusia

Nedorind să lupte în războiul lui Putin, fostul ministru a ales să fugă din țară. După ce a studiat în Vermont în timpul unui schimb de experiență în 1995, a decis să-și încerce norocul în SUA.

După o călătorie lungă, cu opriri în Kârgâzstan și Dubai, Sharonov a aterizat în cele din urmă în Mexic, unde a trecut granița cu SUA pe jos și a cerut azil.

SUA au înregistrat o creștere masivă a emigrației ruse de la începutul războiului, peste 8.600 de ruși căutând refugiu la granița SUA cu Mexic în ultimele șase luni – de 35 de ori mai mult decât cei 249 care au făcut acest lucru în aceeași perioadă înainte de război.

În așteptarea rezultatului cererii sale de azil, Șaronov a început să caute modalități de a câștiga un venit. „A lucra ca șofer de camion mi s-a părut cel mai simplu mod de a-mi câștiga existența”, a spus el.

Indicând rubla slabă, care a atins săptămâna aceasta cel mai mic nivel din ultimele 16 luni, el spune că banii pe care i-a câștigat conducând un camion nu sunt foarte departe de salariul unui ministru regional din Rusia, deși a adăugat rapid că majoritatea oficialilor au găsit alte metode de a face rost de bani.

Dar nu este vorba de fapt de salariu. Este vorba despre a te simți liber. Este o muncă cinstită”, a spus Șaronov.

”Mulți oficiali ruși sunt împotriva războiului, dar sunt cuprinși de frică”

În șase luni ca șofer de camion a vizitat 45 de state americane, descriind în detaliu frumusețea coastei de vest a Californiei.

Uneori se simte ca o mare aventură, descoperind țara pe drum”. Șaronov speră să-și folosească experiența pentru a găsi un loc de muncă în sectorul agricol.

Fostul ministru este unul dintre puținii foști oficiali ruși care s-au pronunțat împotriva războiului. La scurt timp după invadarea Ucrainei, Anatoly Ciubais, un reformator veteran și fost demnitar pentru schimbările climatice la Kremlin, și-a dat demisia în liniște. Ciubais rămâne cel mai înalt oficial care a părăsit Kremlinul de la începutul războiului.

Mulți oficiali sunt împotriva războiului, dar sunt cuprinși de frică”, a spus Șaronov. „Se trezesc în fiecare dimineață și se conving că nu au altă opțiune”.

Niciun astfel de gând nu îl mai deranjează acum pe Șaronov, pe care îl așteaptă din nou drumul deschis. Următoarea sa oprire – Alabama.

Articol recomandat de sport.ro
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Citește și...
Putin „și-a atins deja” obiectivele în războiul împotriva Ucrainei. Liderul de la Kremlin, „dat de gol” de aliatul său
Putin „și-a atins deja” obiectivele în războiul împotriva Ucrainei. Liderul de la Kremlin, „dat de gol” de aliatul său

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a îndeplinit deja obiectivele pe frontul din Ucraina, a anunțat omologul și aliatul său belarus, Aleksandr Lukașenko.

Președintele Lukașenko susține că Vladimir Putin nu împinge Belarusul să intre în război cu Ucraina
Președintele Lukașenko susține că Vladimir Putin nu împinge Belarusul să intre în război cu Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin nu încearcă să împingă Belarusul să intre în războiul din Ucraina, afirmă preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko într-un interviu online publicat joi şi citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Fosta șefă a diplomației austriece, la picioarele lui Putin:
Fosta șefă a diplomației austriece, la picioarele lui Putin: "Nu am nevoie de Maldive sau de Seychelles. E mai bine în Rusia"

Fostul ministru de Externe al Austriei, Karin Kneissl, care l-a invitat pe Putin la nunta sa, în 2018, şi a dansat cu el, a închiriat o casă într-un sat din Rusia şi spune că îi place la nebunie, informează News.ro, care citeazp Politico.

Un fost comandant al războiului lui Putin din Ucraina a fost găsit mort. Era considerat cel mai bun creier militar rus
Un fost comandant al războiului lui Putin din Ucraina a fost găsit mort. Era considerat cel mai bun creier militar rus

Un general rus de frunte, epurat de Vladimir Putin după un scurt mandat de comandant al trupelor care au invadat Ucraina, a fost găsit mort. Informația a fost confirmată de autorități, dar nu se cunosc circumstanțele exacte ale decesului.

 

„Zdrobiți-i pe imperialiști”. Putin își consolidează din pix legăturile de securitate cu unul dintre tiranii lumii
„Zdrobiți-i pe imperialiști”. Putin își consolidează din pix legăturile de securitate cu unul dintre tiranii lumii

În vreme ce SUA acuză Phenianul că furnizează arme Moscovei, Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, și omologoul său rus Vladimir Putin „își demonstrează pe deplin invincibilitatea” și se angajează să consolideze legăturile de securitate.

Recomandări
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare
NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare "iresponsabile" ruseşti. Moscova speră să calmeze spiritele

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru folosirea unor arme nucleare tactice anunţate mai devreme de Moscova.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.