Povestea celui mai tânăr deținut politic din Arabia Saudită. L-au închis când avea 13 ani

07-06-2019 14:35


Murtaja Qureiris

Murtaja Qureiris cel mai tânăr deținut politic din Arabia Saudită, riscă să fie executat. Când avea 10 ani, el făcut parte dintr-un grup de copii care au protestat în estul țării, cerând respectarea drepturilor omului.

 

Trei ani mai târziu, a fost arestat de autorități când pleca cu familia în vacanță în Bahrain. Avea 13 ani. De atunci, Qureiris se află după gratii și riscă pedeapsa cu moartea, scrie CNN.

În 2011, el a fost filmat alături de 30 de copii, purtând blugi și șlapi, în timp ce striga la megafon: „Poporul vrea drepturile omului!” El este acuzat ar fi mers cu fratele său Ali Qureris la o secție de poliție din Awamiya, unde ar fi aruncat cocktailuri molotov.

Instanța l-a mai acuzat că ar „aparține unei grupări treroriste”, dar și pentru comportament violent. Pe de altă parte, tânărul care are acum 18 ani a negat acuzațiile și că a fost exercitată violență asupra lui înainte să admită o parte din fapte.

În timpul protestelor din 2011, Murtaja Qureiris și-a pierdut fratele. La înmormântarea acestuia, participanții au scadat împotriva guvernului, în timp ce tatăl tânărului activist decedat se ruga la Dumnezeu să-l ajute să treacă peste moartea fiului, potrivit CNN.

Deși Qureiris nu a fost acuzat de uciderea vreunei persoane, el riscă pedeapsa cu moartea, care ar putea include crucificarea după execuție. După gratii se află și un alt frate de-al adolescentului, cât și tatăl acestuia.

Eroarea care a dus la identificarea sa

 

Un grup de lucru al ONU relata în noiembrie că un minor a fost torturat pentru a i se obține confesiunea, iar că arestarea sa nu a fost bazată pe fapte, ceea ce a încălcat normele internaționale, pentru că „a participat la proteste pașnice la care au fost uciși mai mulți protestatari.”

Și activistul saudit Mohammad Daman, care locuiește în Marea Britanie a participat la protestele la care a fost și adolescentul. Potrivit acestuia, totul s-a desfășurat în mod pașnic, însă băiatul a comis o eroare care i s-a dovedit ulterior fatală.

„Murtaja a fost unul dintre oamenii care nu au purtat măști la protest. Și era mereu însoțit de tată”, a explicat activistul Daman.

Dacă Arabia Sauită îl va condamnat pe Qureiris la moarte, el va fi al treilea prizonier cu vârstă mai mică de 18 ani care va fi executat în 2019. CNN a analizat documentele din instanță și a aflat că cel puțin alți doi sau trei minori au participat la proteste, fiind arestați.

37 de oameni au fost executați doar în luna aprilie în Arabia Saudită, potrivit organizației pentru drepturile omului Reprive. Majoritatea ar face parte din comunitatea șiită.

De când prințul moștenitor Mohammed bin Salman a preluat puterea, în 2015, autoritățile saudite au început o ofensivă împotriva celor care au criticat guvernul: clerici, analiști, oameni de afaceri, prinți, activiste pentru drepturile omului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO