Peste doua treimi dintre ciprioti prefera ca tara sa iasa din zona euro decat sa taxeze depozitele
Doua treimi dintre ciprioti, respectiv 67%, ar prefera iesirea tarii din zona euro si relatii mai stranse cu Rusia, decat sa accepte masura fara precedent a taxarii depozitelor bancare.
De asemenea, 91% din persoanele chestionate sustin decizia Parlamentului de a respinge taxa pe depozite, arata sondajul realizat de compania Prime Consulting si citat de cotidianul Kathimerini.
Parlamentul a respins marti instituirea unei taxe pe depozitele bancare, conditie impusa de statele din zona euro pentru acordarea unui pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro. Cipru ar trebui sa stranga 5,8 miliarde de euro din taxa bancara pentru a contribui astfel la stabilizarea finantelor statului si la salvarea bancilor de la colaps.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Tarile zonei euro refuza sa puna la dispozitia Ciprului mai mult de 10 miliarde de euro si afirma ca Nicosia nu trebuie sa imprumute cele aproape 6 miliarde de euro care ar urma sa constuie contributia proprie, deoarece gradul de indatorare al tarii ar deveni nesustenabil.
Politicienii ciprioti trebuie sa gaseasca o noua varianta, agreata de zona euro, pentru a obtine fondurile de 6 miliarde de euro.
Bancile locale, inchise incepand de luni, nu vor fi deschise pana la inceputul saptamanii urmatoare, marti, pentru a se evita retragerea masiva a depozitelor.
Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat, joi, ca va continua sa furnizeze Ciprului fonduri prin mecanismul de lichiditate de urgenta doar pana luni, cand va prelungi accesul doar daca tara are un acord cu UE si FMI, care sa asigure solvabilitatea institutiilor de credit.
Obligatiunile statului cipriot aflate in portofoliile bancilor nu sunt eligibile pentru asigurarea de finantare de la BCE, din cauza ratingului prea scazut al tarii.
Rusia a imprumutat deja in 2011 Ciprului 2,5 miliarde de euro, iar in prezent oficialii de la Nicosia negociaza un nou sprijin din partea Moscovei. Discutiile vizeaza, potivit informatiilor din presa internationala, relaxarea termenilor vechiului imprumut, precum si posibilitatea unui nou credit si eventuala implicare a Rusiei in explotarea resurselor de gaze naturale ale Ciprului sau preluarea unei banci.
Depozitele companiilor si cetatenilor rusi in bancile din Cipru sunt estimate la mai multe zeci de miliarde de dolari, astfel ca o taxa pe depozite ar aduce atingere directa intereselor Rusiei.
CRIZA DIN CIPRU:
Referinta BNR a urcat la 4,4179 lei/euro, un nou maxim al ultimelor zece saptamani
Biserica Ortodoxa din Cipru isi pune averea la dispozitia statului, pentru iesirea din criza
Ziarul Financiar: "Cine este vinovat pentru criza din Cipru?"
Conditiile salvarii Ciprului,lectia pe care Germania a dat-o Europei ca sa arate cine detine puterea
Gazprom a propus Ciprului ajutor financiar, in schimbul dreptului de explorare a gazelor
Efectul scandalului din Cipru, in Romania: Cursul a urcat aproape de maximul anului,la 4,42 lei/euro
Cipriotii dau navala la banci. Prima tara care ia din banii depunatorilor, ca sa nu dea faliment
Moody’s: Situatia din Cipru poate avea implicatii negative pentru ratingurile bancilor europene
Cipru va propune zonei euro o noua varianta a taxei bancare, pentru protejarea depozitelor mai mici