Ministrul cipriot de Finante s-a dus la Moscova sa ceara ajutor. Merkel regreta votul Parlamentului


Ultimul update: Duminica 24 Martie 2013 07:16
Data publicarii: Joi 21 Martie 2013 08:35
Categorie: Stiri externe

Dupa ce au respins planul propus de Uniunea Eurpeana si FMI, autoritatile cipriote ar putea veni astazi cu o alternativa la taxarea depozitelor bancare.

Guvernul trebuie sa obtina in cel mai scurt timp 5,8 miliarde de euro, menite sa garanteze o noua transa de imprumut de 10 miliarde si evitarea falimentului.

Ministrul de Finante s-a dus de urgenta la Moscova sa negocieze extinderea unui imprumut din 2011, iar presedintele a discutat cu patriarhul Bisericii Ortodoxe, care si-a pus averea la dispozitia statului.

Intre timp, bancile raman inchise pana martea viitoare, spre disperarea oamenilor, dar si a companiilor.Bancile din Cipru sunt inchise de la anuntul privind planul de salvare a tarii convenit sambata in Eurogroup, forul ministrilor de Finante din zona euro.

Planul a fost respins marti de Parlamentul din Cipru, din cauza unei taxe de pana la 9,9% pentru depozitele bancare.

Merkel regreta decizia Ciprului si asteapta noi propuneri din partea statului cipriot

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat miercuri ca regreta decizia Parlamentului cipriot de a respinge termenii unui acord de imprumut extern, dar va astepta noi propuneri ale guvernului de la Nicosia catre UE, FMI si Banca Centrala Europeana (BCE).

"Regret votul Parlamentului. Dar, desigur, il respectam si vom astepta acum sa vedem ce propuneri va face Cipru troicii", a spus Merkel, scrie agentia Reuters, citata de MarketWatch.

Statele din zona euro au anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, un ajutor de 10 miliarde de euro pentru Cipru, insa pentru a primi imprumuturile, statul cipriot trebuie sa stranga suma de aproape 6 miliarde de euro prin taxe aplicate asupra depozitelor bancare.

O misiune a Comisiei Europene, FMI si BCE se afla in Cipru pentru discutii privind controlul capitalului si mentinerea bancilor inchise pana la sfarsitul acestei saptamani, a afirmat pentru Bloomberg o sursa oficiala europeana.

Ziarul Financiar: Ciprul sta sa se prabuseasca in razboiul marilor puteri

Ziarul Financiar scrie ca, in razboiul intereselor din Cipru, toti au inceput "sa traga cu armamentul greu" pentru a castiga cat mai mult teren, in asteptarea unui armistitiu fara de care economia fragila a statului insular s-ar prabusi sub povara unui sistem bancar obez. In parlamentul cipriot chiar si politicienii partidului de guvernamant au respins masura confiscarii depozitelor bancare acceptata de guvern pentru a demonstra ca pot rezista presiunilor zonei euro.

Iin asteptarea alegerilor din toamna, Berlinul avertizeaza ca bancile cipriote ar putea ramane inchise pentru totdeauna, iar Rusia trimite semnale ca vrea resursele naturale ale Ciprului.

Ca intr-un adevarat razboi, in problema crizei din Cipru opinia publica si partile belige­rante sunt bombardate cu zvonuri, avertismente si con­fuzie. Cele mai puternice avertismente au venit din partea Germaniei, statul cu cea mai mare putere de decizie in UE, si Austria, o tara vazuta ca fiind satelitul Germaniei. Mi­nistrul german de finante Wolfgang Schaeuble a atentionat ca bancile cipriote ar putea ramane inchise pentru totdeauna daca Ciprul nu respecta planurile zonei euro, scrie BBC, conform www.zf.ro.

Banca Centrala Europeana a avertizat clar ca fara un program de reforme pentru Cipru ajutorul nu va veni. Doua mari banci cipriote sunt insolvente daca nu primesc fonduri de urgenta de la BCE. Cineva trebuie sa le explice aceasta cipriotilor si cred ca exista pericolul ca ei sa nu mai poata deschide niciodata bancile“, a afirmat Schaeuble.

Din Austria, ministrul de finante Maria Fekter a avertizat si ea ca BCE nu va alimenta indefinit bancile cipriote cu lichiditate daca Ciprul nu accepta un pachet de bailout. Bancile cipriote au suferit pierderi uriase din cauza planului creditorilor internationali de a restructura cu 50% datoria Greciei si acum sunt dependente de liniile de finantare de urgenta ale BCE.

Citeste mai multe despre situatia din Cipru pe www.zf.ro si www.incont.ro.

CRIZA DIN CIPRU:

CRIZA DIN CIPRU.Planul B: Accesarea banilor din fondurile de asigurari sociale si sprijinul Bisericii

Referinta BNR a urcat la 4,4179 lei/euro, un nou maxim al ultimelor zece saptamani

Biserica Ortodoxa din Cipru isi pune averea la dispozitia statului, pentru iesirea din criza

Bancile cipriote, inchise pana joi. Liderii zonei euro cauta solutii pentru a nu impozita averile mici

Ziarul Financiar: "Cine este vinovat pentru criza din Cipru?"

Conditiile salvarii Ciprului,lectia pe care Germania a dat-o Europei ca sa arate cine detine puterea

Gazprom a propus Ciprului ajutor financiar, in schimbul dreptului de explorare a gazelor

Efectul scandalului din Cipru, in Romania: Cursul a urcat aproape de maximul anului,la 4,42 lei/euro

Cipriotii dau navala la banci. Prima tara care ia din banii depunatorilor, ca sa nu dea faliment

Moody’s: Situatia din Cipru poate avea implicatii negative pentru ratingurile bancilor europene

Cipru va propune zonei euro o noua varianta a taxei bancare, pentru protejarea depozitelor mai mici

Cine salveaza Europa, dupa dezastrul din Cipru.
Referinta BNR a urcat la 4,4179 lei/euro, un nou maxim al ultimelor zece saptamani
CRIZA DIN CIPRU. Planul B trebuie pus la punct in 4 zile. BCE opreste luni
VIDEO PROTVPLUS.RO