Cipru pregateste masuri pentru a bloca iesirea de capital din tara


Ultimul update: Duminica 24 Martie 2013 07:16
Data publicarii: Joi 21 Martie 2013 09:58
Categorie: Stiri externe
Proteste, Cipru

Parlamentul Cipriot pregateste o lege al carei scop va fi sa opreasca iesirea de capital din tara, in contextul negocierilor pentru stabilizarea finantelor tarii si dupa respingerea taxei pe depozite bancare.

Legislatia pentru impunerea unor restrictii mai puternice la iesirile de capital din tara precum si noi reguli de insolventa a bancilor vor fi supuse votului Parlamentului joi, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

Noile reguli sunt necesare inainte de redeschiderea bancilor, programata pentru marti.

Bancile din Cipru au ramas inchise in aceasta saptamana, dupa ce statele din zona euro au anuntat sambata ca Cipru trebuie sa stranga fonduri proprii de 5,8 miliarde de euro din taxarea depozitelor din bancile locale, pentru a primi un pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro.

Planul a indignat populatia si a fost respins marti seara de Parlament.

Guvernul cipriot a reluat negocierile cu Troica, dar discuta un posibil sprijin si cu Rusia, care a imprumutat tarii 2,5 miliarde de euro in urma cu doi ani.

"Nu va exista nicio varianta usoara pentru Cipru dupa ce Parlamentul a respins termenii oferiti de Troica", a afirmat Frederik Ducrozet, economist la Credit Agricole.

Una dintre principalele semne de intrebare acum este daca Banca Centrala Europeana (BCE) va continua sa asigure bancilor din Cipru acces la lichiditate de urgenta, chiar daca a respins acordul de sambata. BCE a anuntat imediat dupa decizia de marti a Parlamentului de la Nicosia ca va mentine furnizarea de lichiditate bancilor cipriote, in limitele regulilor.

Sursa: Mediafax

Tags: cipru, banci, ue,

VIDEO PROTVPLUS.RO