Peste 300 de morți în Africa de Sud, după cele mai grave inundații din istoria țării
Cele mai grave inundaţii înregistrate vreodată în Africa de Sud au provocat moartea a peste 300 de persoane, potrivit unui nou bilanţ publicat miercuri seara.
Ploile abundente de pe coasta de est a ţării au devastat mii de locuinţe, drumuri şi poduri în Durban, principalul oraş-port al ţării şi epicentrul catastrofei, relatează AFP.
"Bilanţul deceselor în urma inundaţiilor din regiunea Kwazulu-Natal (est) este de 306 morţi", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Biroului pentru gestionarea catastrofelor. Un bilanţ anterior indica 259 de decese.
Cele mai abundente precipitaţii înregistrate în ultimii 60 de ani în regiune au lăsat în urmă o imagine dezolantă.
"Podurile s-au prăbuşit. Drumurile s-au prăbuşit. Au murit oameni. Cetăţenii noştri sunt răniţi. Este un dezastru de proporţii uriaşe", a declarat preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, care a vizitat familiile îndoliate.
Africa de Sud este de regulă cruțată de furtuni devastatoare
Unele ţări din sudul Africii sunt afectate cu regularitate de furtuni devastatoare în timpul sezonului uraganelor, din noiembrie până în aprilie. Însă, Africa de Sud este în general cruţată.
În unele locuri din oraşul Durban, care numără peste 3,5 milioane de locuitori, alunecările de teren au făcut breşe imense în pământ. Casele aflate pe dealuri se menţin în mod miraculos pe marginea prăpăstiilor create de alunecările de noroi.
Ploaia a continuat să cadă miercuri după-amiază şi a fost emisă o alertă de inundaţii în provincia vecină Eastern Cape.
În 2019, inundaţiile din această regiune au provocat 70 de decese şi au devastat mai multe sate de-a lungul Oceanului Indian. În 1995, 140 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma intemperiilor, potrivit datelor compilate de AFP.
Nivel de precipitații asociat în mod normal cicloanelor
Mormane de ramuri, sticle şi deşeuri au fost duse de vânt pe plajele din Durban, în mod obişnuit pline de turişti. Activitatea portuară a fost suspendată.
Precipitaţiile intense au provocat de asemenea pene de electricitate şi au perturbat aprovizionarea cu apă. Cursele feroviare au fost suspendate, iar locuitorii au fost sfătuiţi să evite toate deplasările.
''În 48 de ore, au căzut cantităţi de peste 450 mm de apă în anumite regiuni'', a declarat Dipuo Tawana, meteorolog în cadrul institutului meteorologic naţional. Specialiştii au comparat nivelul precipitaţiilor cu cel ''asociat în mod normal cu cicloanele''.