România riscă să fie amendată de Comisia Europeană. Hărțile de inundații au rămas neactualizate
Riscăm oricând să fim surprinși inundații, pentru că nu luăm măsuri din timp.
România ar putea fi chiar amendată de Comisia Europeană, deoarece nu a actualizat hărțile de inundații. Acestea sunt vechi, iar cursurile unor râuri s-au schimbat și au apărut noi zone periculoase. Administrația ”Apele Române” susține că noile hărți vor fi gata în septembrie. Grav este că autoritățile locale nu interzic construcțiile în zonele cu risc, mai ales, că nici nu știu clar care sunt acestea.
Anul trecut, localitatea Ocoliș din Județul Alba a fost inundată, iar distrugerile au fost mari. Oamenii se tem că barajul făcut în grabă nu va rezista la un nou potop.
Alegeri 2024
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit ”lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
Localnic: Să vedem ce o fi de primăvară cum ne amenință cu ploi multe nu știu ce o mai fi.
Reporter: De câte ori a fost inundată casa dumneavoastră?
Localnic: De două ori.
Primarul recunoaște că mai este de muncă pentru a proteja localitatea.
Pe harta întocmită de Administrația „Apelor Române”, acolo unde sunt precizate zonele cu risc de inundații din toată România, nu găsim și un plan cu măsuri.
Harta respectivă nu a mai fost actualizată de peste 6 ani. Între timp, s-au schimbat cursuri de apă și au apărut noi viituri montane, care lipsesc din documentele publice.
Acum există informații doar pentru 370 de zone cu risc, față de aproape 530 câte ar putea fi în mod real, recunosc cei de la Apele Române.
Uniunea Europeană ne-a avertizat că ne paște o procedură de infrigement, adică putem primi amenzi pentru că nu am actualizat hărțile de risc până acum.
Alături de noi, au mai fost avertizate Bulgaria, Cipru, Grecia, Lituania, Luxemburg și Slovacia.
Reprezentanții Administrației „Apelor Române” susțin că au întârziat harta ca să o poată realiza împreună cu experți internaționali ai Băncii Mondiale. Și dau asigurări că nu se va ajunge la amenzi.
Sorin Rândașu, șeful direcției Situații de Urgență ANAR: „Hărțile vor fi gata în septembrie anul acesta. Trebuie să existe și o corelare între hazard cu planurile de urbanism”.
Cu alte cuvinte, autoritățile locale ar trebui să se ghideze după hartă, să realizeze construcții și diguri de protejare a localităților. În plus, documentul Apelor Române trebuie să stea la baza Planurilor Urbanistice ale localităților.
Aceste planuri ar urma să stabilească în mod clar unde se construiește și unde nu, din cauza riscului de inundație.
Doar că harta este doar o recomandare, prin urmare în unele cazuri este ignorată de autoritățile locale.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, apele romane, inundatii romania,
Dată publicare:
10-02-2022 20:14