Războiul din Ucraina. Riscul unor inundații masive la Kiev, după ce rușii au distrus un baraj. Mii de persoane ar putea muri
Duminică dimineaţă s-au împlinit 72 de ore de la declanşarea atacului Rusiei împotriva Ucrainei vecine, o perioadă considerată critică în conflictele militare. Rușii au distrus un baraj lângă Kiev, și Capitala este amenințată de inundații.
Ucrainenii continuă să lupte cu îndârjire împotriva trupelor rusești. Armata și civilii dau dovadă de un curaj la care Vladimir Putin probabil nu se aștepta, atunci când a dat ordinul de atac.
Președintele Volodimir Zelenski transmite neîncetat mesaje de încurajare pentru soldații săi. Și cere ajutor militar și izolarea Moscovei, în timp ce rachetele și bombele cad neîncetat peste așezările Ucrainei.
Noaptea trecută au fost explozii puternice în jurul Kievului, precum şi în nord-estul şi sudul Ucrainei. Un depozit de petrol şi o conductă de gaze au fost bombardate, populaţia fiind avertizată să închidă bine ferestrele, din cauza fumul toxic.
După 3 zile şi 3 nopţi de război, bilanţul victimelor se ridică la 240 de civili răniţi şi 64 ucişi, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Cea mai tânără victimă ar fi un băiat de 6 ani, care a fost ucis azi-noapte într-un schimb de focuri în vestul Kievului, relatează CNN.
Noi bombardamente au luminat cerul Kievului în toiul nopții. Suburbiile capitalei ucrainene au fost zguduite de explozii multiple. Una dintre ele a avut loc la un depozit de carburanţi din Vasilkyiv, oraș aflat la 20 km sud-vest de capitala ucraineană. În apropiere se află o importantă bază aeriană. Deflagraţia a fost atât de puternică, încât cerul a rămas luminat câteva minute bune.
Oraşul maritim Mykolaiv din sudul Ucrainei, dar şi Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, au fost, de asemenea, ţinta unor noi bombardamente, în Harkov fiind lovită o conductă de gaz.
Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Rușii trimit tot mai multe forțe spre Harkov. Nu știu cât de bine puteţi să vedeţi dacă întoarcem camera de filmat în acea direcţie, puteți observa că tancurile fac un viraj şi se îndreaptă direct spre teritoriul ucrainean. Acesta este ultimul punct de control (la frontieră) pe care rușii trebuie să îl treacă înainte de a ajunge pe teritoriul ucrainean, mai exact în Harkov. "
Rusia susține că asaltul său asupra Ucrainei vizează doar ținte militare, dar poduri, școli și cartiere rezidențiale au fost lovite de la începutul invaziei, prin atacuri cu rachete.
Oksana Markarova, ambasadorul ucrainean în SUA : „Agresorii au distrus, de asemenea, barajul rezervorului de la Kiev, ceea ce amenință cu moartea mii de persoane în Kiev. Monitorizăm îndeaproape situația, dar ar putea exista riscul unor inundații masive."
Chiar dacă este o țintă pentru ruşi, preşedintele Zelenski continuă să se facă vizibil.
Volodimir Zelensky, preşedintele Ucrainei: „Întreaga lume a văzut: ucrainenii sunt puternici, ucrainenii rezistă, ucrainenii sunt curajoşi."
La rândul său, premierul ucrainean a anunțat că, începând de luni, țara își va închide granițele cu Rusia și cu Belarus. Doar cetățenii ucraineni vor putea trece frontiera.
Locuitorii Ucrainei şi-au petrecut o nouă noapte în adăposturi. Aceste imagini au fost filmate într-o parcare subterană din Kiev, dar în loc de maşini sunt acum paturi improvizate.
Scene asemănătoare au fost surprinse în staţiile de metrou. Până luni, cel puţin, în Capitală este în vigoare o interdicţie de circulaţie de la 5 seara până la 8 dimineaţa.
Primarul Kievului a spus că oricine este văzut în stradă va fi tratat ca un inamic, întrucât printre ucraineni s-ar fi infiltrat sabotori ruşi.
Vitali Klitschko, primarul Kievului: „Prin operaţiuni speciale, civilii sunt ucişi şi se întâmplă în inima Europei. Nu e timp de pierdut, pentru că această invazie o să ducă la o catastrofă umanitară. Trebuie să acţionaţi acum pentru a opri agresiunea din partea Rusiei prin orice mijloace aveţi la dispoziţie. Trebuie să acţionaţi acum! "
Mai mult armament occidental va ajunge în Ucraina
Germania a anunţat că va livra Ucrainei „cât mai repede posibil" 1.000 de lansatoare de rachete şi 500 de rachete sol-aer de tip Stinger pentru a ajuta această ţară să facă faţă invaziei armatei ruse.
Totodată, guvernul de la Berlin a autorizat Estonia să livreze Ucrainei mai multe echipamente de artilerie din stocurile vechi ale Germaniei de Est.
Belgia, Franța şi Olanda au spus, de asemenea, că vor ajuta Ucraina. Soldaţii deţin deja tehnică militară vestică.
În aceste imagini, de exemplu, un militar ucrainean poartă cu el un lansator de rachete anti-tanc NLAW, sistem de armament modern primit în ajutor de la Marea Britanie înainte de izbucnirea conflictului.
Totodată, NATO a început să trimită mai multe forțe în Europa de Est "pentru a răspunde rapid la orice situație neprevăzută", după cum au spus membrii Alianţei.
Italia trimite încă patru avioane de luptă în România, iar Belgia va suplimenta contingentul est-european cu 300 de militari.
În paralel, se duce şi un război cibernetic. Hackerii Anonymous au anunţat pe Twitter că au interceptat comunicațiile militare ale rușilor, iar în cursul nopţii au "deturnat" emisia mai multor televiziuni de stat din Rusia.
Cu câteva ore înainte au fost filmate imagini în gara Lvov, unde se adunaseră sute de oameni disperaţi să se salveze din calea bombardamentelor.
Potrivit agenției ONU pentru refugiați, aproape 120.000 de ucraineni au fugit din țara lor după invazia rusă.