Percheziții și arestări în rândul contestatarilor lui Putin. Care sunt acuzațiile

Ultima actualizare: 09-07-2020 15:01
Percheziții și arestări în rândul contestatarilor lui Putin. Cine au fost vizați
Getty

O serie de percheziţii au vizat joi dimineaţa, la Moscova, o consilieră municipală a opoziţiei şi organizaţii critice la adresa puterii din Rusia.

 

Iulia Galiamina, deputată într-un district din Moscova, foarte activă în campania pentru respingerea reformei constituţionale a lui Vladimir Putin, a anunţat pe reţelele sociale că o percheziţie avea loc la domiciliul său, în timp ce ea nu se afla acasă.

”Este (acasă) doar fiul meu. El nu voia să deschidă, însă poliţia a ameninţat că va sparge uşa”, a scris ea pe Facebook, adăugând mai târziu că avocatul său nu a fost autorizat să intre.

De asemenea, percheziţii au vizat un redactor-şef de la MBH media şi doi responsabili ai organizaţiei de opoziţie Rusia Deschisă a oligarhului în exil Mihail Hodorkovski.

Potrivit lui Konstantin Fomin, purtătorul de cuvânt al Rusiei Deschise, aceste intervenţii ale poliţiei sunt oficial legate de dosarul fostului grup petrolier Iukos ce datează din 2003 şi care a dus la întemniţarea lui Hodorkovski timp de 10 ani.

Campania pentru ”Nu” la referendumul lui Putin a anunţat într-un comunicat că dosarul Iukos ar putea fi un pretext şi că ”adevăratul motiv (al percheziţiilor) ar putea fi manifestaţia prevăzută pentru 15 iulie pentru a denunţa” reforma constituţională adoptată la 1 iulie şi care îi permite teoretic lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.

 

Arestați pentru ”obscenități” sau ”înaltă trădare”

 

Miercuri, în cadrul unui alt dosar, activistul anti-Kremlin Piotr Verzilov, închis timp de zece zile la sfârşitul lui iunie pentru ”obscenităţi”, a fost arestat din nou.

Percheziţii au avut loc la el acasă, la domiciliul mamei lui şi al unei prietene a acesteia, activistul anunţând pe Twitter că este, începând din 21 iunie, la a opta percheziţie.

Potrivit mass-media ruse, o procedură a fost declanşată pentru că el nu a notificat autorităţile cu privire la dubla sa cetăţenie, activistul având şi paşaport canadian.

Detractorii Kremlinului au denunţat în ultimele luni o recrudescenţă a presiunilor din partea autorităţilor împotriva vocilor critice.

Luni, jurnalista Svetlana Prokopieva a fost declarată vinovată de ”justificare a terorismului” şi amendată cu 500.000 ruble (6.965 dolari), iar marţi fostul jurnalist Ivan Safronov, specialist în probleme militare şi spaţiale, a fost arestat pentru ”înaltă trădare”, procese care au provocat indignare în rândul jurnaliştilor şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO