Rusia ia măsuri, după ce China și Mongolia au raportat posibile cazuri de ciumă bubonică. Reacția OMS
Rusia a anunţat luni că a creat patrule pentru a opri oamenii să vâneze marmote în apropiere de graniţa cu China şi Mongolia, după ce aceste ţări au raportat posibile cazuri de ciumă bubonică, boală care poate fi transmisă de animale, transmite Reuters.
Autorităţile din Bayan Nur, un oraş din regiunea chineză Mongolia Interioară, a emis duminică un avertisment, după ce un spital a raportat un caz suspect al acestei boli mortale, transmite News.ro.
Regiunea chineză a interzis vânarea şi consumarea rozătoarelor mari şi a cerut populaţiei să raporteze orice cazuri suspecte, precum şi orice marmotă bolnavă sau moartă.
Mongolia a raportat la rândul ei două cazuri de ciumă bubonică, la persoane care au mâncat carne de marmotă în provincia Khovd din vestul ţării, săptămâna trecută.
Autorităţile din regiunea rusă Altai, care are graniţă cu Kazahstanul, China şi Mongolia, au spus că autorităţile patrulează zona pentru a pune în aplicare o interdicţie de vânare a marmotelor şi a avertiza oamenii în privinţa pericolelor, a relatat agenţia TASS.
Filiala locală a Rospotrebnadzor, autoritatea de reglementare în domeniul sănătăţii, a anunţat că apariţia cazurilor de ciumă bubonică la graniţă nu reprezintă un pericol pentru oamenii din Altai.
Ciuma bubonică, numită şi ”Moartea Neagră” în Evul Mediu, este o boală extrem de infecţioasă şi deseori fatală care este răspândită mai ales de rozătoare. Epidemiile de ciumă bubonică au devenit tot mai rare.
OMS nu consideră că focarul de ciumă bubonică din China prezintă un risc ridicat
Focarul de ciumă bubonică din China este ''bine gestionat'' şi nu prezintă un risc ridicat, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citată de Reuters.
Autorităţile locale dintr-un oraş din regiunea autonomă chineză Mongolia Interioară au emis o alertă, duminică, la o zi după ce un spital a raportat un caz suspect de ciumă bubonică. Avertismentul de duminică a venit după raportarea a patru cazuri de ciumă în Mongolia Interioară în noiembrie anul trecut, dintre care două de ciumă pneumonică, o formă letală.
Comitetul pentru sănătate din oraşul Bayannur a emis o alertă de nivelul trei, a doua cea mai scăzută dintr-un sistem cu patru niveluri, care interzice vânarea şi consumul animalelor ce ar putea transmite această boală.
Cazurile de ciumă nu sunt neobişnuite în China, însă focarele au devenit din ce în ce mai rare. În perioada 2009-2018, China a raportat 26 cazuri şi 11 decese din această cauză.