Papa si Patriarhul Rusiei se vor intalni pentru prima data dupa aproape un mileniu. Locul exotic unde va avea loc reuniunea

05-02-2016 14:20

Papa Francisc vorbind de la balcon

Papa Francisc va avea o intalnire istorica cu patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Kirill, capul celei mai mari biserici autocefale din lumea ortodoxa. Intrvederea are insa si conotatii politice.

Reuniunea va avea loc saptamana viitoare, a anuntat vineri Vaticanul.  Potrivit AFP, discutiile vor avea loc la data de 12 februarie pe aeroportul din Havana, Cuba, unde Francisc va face o oprire inaintea unei vizite oficiale in Mexic. Kirill era asteptat deja sa viziteze insula din Caraibe, a indicat purtatorul de cuvant al Vaticanului, parintele Federico Lombardi, citat de DPA.

Aceasta intrevedere va fi "prima intalnire din istorie" intre un conducator al bisericii ruse, cea mai mare biserica autocefala ortodoxa, si capul Bisericii Catolice, a indicat Vaticanul. Mitropolitul Hilarion, numarul doi in ierarhia Bisericii Ortodoxe Ruse, a confirmat vineri, la Moscova, intalnirea.

Cei doi lideri religiosi vor purta o "conversatie personala" pe aeroportul din Havana, care ar putea tine doua ore, si vor semna apoi o declaratie comuna. Potrivit unor surse, aceasta ar putea mentiona si sarbatorirea Pastelui in aceeasi zi in toata lumea crestina, idee discutata in ultima perioada de conducatorii principalelor confesiuni.

Cuba a fost aleasa ca "teren neutru", scrie New York Times, deoarece este majoritar catolica, dar politic a tinut pana recent de Moscova. Discutiile preliminare intre cele doua biserici au inceput acum doi ani, a spus purtatorul de cuvant al Vaticanului.

Intre biserica de la Moscova si Roma au existat schimburi dure de replici in ultimele decenii, ierarhii rusi acuzandu-i pe catolici ca incearca sa ii converteasca pe credinciosii ortodocsi din Ucraina, care tin tot de Patriarhia de la Moscova. Pe de alta parte, intalnirea din 12 februarie ar ajuta Rusia sa rupa izolarea diplomatica in care se afla dupa anexarea Crimeei. Analistii spun ca Patriarhul Kirill a cerut cu siguranta aprobarea Kremlinului pentru intervederea cu Papa.


 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO