Pandemia s-a dezlănțuit în cele două Americi. Oamenii mor pe străzi

Ultima actualizare: 19-06-2020 19:57

Brazilia va depăși, în acest weekend, un milion de bolnavi de COVID-19. Și numărul deceselor este imens - aproape 48.000.

În Chile, Congresul a adoptat în regim de urgență o lege care majorează la cinci ani de închisoare pedeapsa pentru încălcarea măsurilor de carantină.

Nu sunt vești bune nici pentru americani. În 23 de state, crește accelerat numărul de noi îmbolnăviri.

Pe de altă parte, un studiu arată că în Milano și Torino noul coronavirus era prezent în apa din canalizare încă din decembrie 2019, cu două luni înainte de primul caz detectat oficial în țară.

În America Latină situația se agravează cu fiecare zi ce trece. Sistemul medical din țările sărace este strivit sub presiunea cazurilor de infectare cu SARS-COV2.

Din capitala Boliviei, La Paz, au apărut imagini șocante cu oameni morți pe stradă pentru că nu au găsit locuri în spitale.

 

”China a dat lumii virusul, lumea i-l dă înapoi”

 

Dacă ne mutăm în Asia, noul focar, care a dus la izolarea unor cartiere din Beijing, nu-i surprinde pe experți.

Profesor Keith Neal, epidemiologist, University of Nottingham: ”După cum spuneam de mult, de la începutul crizei, China a dat lumii virusul și când va scăpa de el, lumea i-l va da înapoi. Asta e pur și simplu, e inevitabil dacă nu ferecăm permanent și complet granițele”.

Între timp, și în Statele Unite crește numărul de îmbolnăviri în aproape o jumătate de țară. În statele care au redeschis devreme, cu plajele și barurile ticsite de oameni, cazurile se înmulțesc în neștire.

Dr. Peter Hotez, Infectious Disease Expert, Baylor University: ”Nu e vorba numai de numărul de cazuri ci și de mulțimea focarelor. În Houston, Austin, Dallas, Phoenix, a crescut dramatic numărul de spitalizări. E real, nu-s baliverne”.

Toată lumea e cu ochii pe Florida, care numai joi a raportat 3.200 de teste pozitive.

Dr. Jeanne Marrazzo, University of Alabama: ”Florida are multe case de bătrâni, multe comunități de pensionari, așa că potențialul unei explozii de cazuri e foarte neliniștitor și ar putea avea consecințe catastrofale”.

Nerespectarea măsurilor de protecție reprezintă un factor agravant.

Dr. Anthony Fauci, Dir. National Institute of Allergy and Infectious Diseases: ”Una dintre problemele cu care ne confruntăm în SUA este că, din nefericire, avem o pronunțată orientare anti-știință. Din motive greu de înțeles, unii oameni nu cred în știință și nici în autorități”.

În Texas și Arizona, guvernatorii refuză să instituie obligativitatea măștii de protecție.

Dr. Colleen Kraft, Infectious Disease Expert, Emory University Hospital: ”Portul măștii n-ar trebui să aibă conotații politice, să nu spună despre tine cum vei vota în alegerile din toamnă”.

 

Doctorii din SUA sunt disperați

 

În aceste condiții, mitingul electoral pe care președintele Trump vrea să-l țină sâmbătă seara în Tulsa - Oklahoma stârnește îngrijorarea specialiștilor.

Vor fi 20.000 de oameni într-un spațiu închis. În timp ce primarul republican al orașului spune că e o onoare.

G.T. Bynum, primar: ”Sunt recunoscător că președintele vrea să ne promoveze orașul!”.

Doctorii sunt disperați.

Dr. Jonathan Reiner, George Washington University: ”Îi implor pe oamenii din Tulsa: priviți evenimentul la televizor. Stați în siguranță acasă! Nu vă duceți!”.

Revenirea curbei pe creștere se constată și în țări europene. Cehia a raportat vineri 118 de teste pozitive, cea mai mare creștere zilnică de cazuri din ultimele două luni.

E doar a treia oară când Cehia anunță peste o sută de cazuri într-o zi. De 2 zile, consiliul muncipal al capitalei Praga este în carantină, după ce viceprimarul s-a infectat cu SARS-COV2.

În total, țara cu 10 milioane de locuitori are 10.300 de infectări și 334 de decese, un bilanț mai bun decât al majorității țărilor europene.

Este și motivul pentru care guvernul a început încă din mai să relaxeze restricțiile.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO