Pandemia COVID-19, din ce în ce mai agresivă. Miercuri au murit 9.000 de oameni pe glob
Pentru trei sferturi dintre statele planetei lupta cu coronavirusul pare fără sorți de izbândă, în condițiile în care zilnic sunt depășite noi recorduri nedorite.
Doar miercuri, în toată lumea au murit 9.000 de oameni, practic cel mai negru bilanț de la începutul pandemiei.
Există însă și câteva țări care au reușit să țină situația sub control. Paradoxal, cele mai multe sunt în Asia, adică exact acolo de unde a pornit totul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Virusul a împânzit lumea din Extremul Orient până în cele două Americi. Sunt doar două zone în care situația pare ținută sub control: Africa și Asia.
Dacă în Africa nu există neapărat date concludente care să reflecte situația reală, pentru această parte a lumii cifrele exacte vorbesc de la sine.
Foreign Policy a întocmit un index global al țărilor care au avut cel mai bun răspuns în fața pandemiei, iar statele din această parte a lumii sunt în top.
Haideți să vedem cum au reușit câteva dintre ele să țină virusul sub control.
Noua Zeelandă s-a remarcat de la început. Are avantajul că este un arhipelag izolat în Marea Tasmaniei, cu o densitate mică a populației și a luat rapid măsura închiderii granițelor și restricționării călătoriilor.
Au și testat destul de mult și au izolat imediat persoanele infectate și astfel au ajuns ca joi să raporteze doar 2 cazuri, după ce zile în șir n-au avut niciunul.
În total, Noua Zeelandă numără 1.973 de cazuri și 25 de morți la o populație de 5 milioane de locuitori.
Japonia a avut de asemenea o reacție rapidă în luarea măsurilor restrictive și a limitat călătoriile.
În ciuda faptului că are cea mai îmbătrânită populație din lume, cu foarte multe aziluri de bătrâni, Japonia a reușit să evite un dezastru în cămine și datorită culturii locale, favorabile acordării atenției deosebite celor în vârstă.
În plus, ratele scăzute ale obezității și diabetului în rândul populației au ajutat la rata de supraviețuire. Japonia are acum doar câteva sute de cazuri de noi infectări zilnic.
O altă țară foarte eficientă în lupta împotriva coronavirusului este Australia, care a avut pentru multe regiuni unele dintre cele mai lungi perioade de carantină din lume.
A avut de asemenea avantajul de a fi izolată de restul lumii, dar a inclus testări masive și urmărirea îndeaproape a contacților direcți.
A trecut prin două valuri ce n-au atins însă niciodată mai mult de 500 de cazuri și a ajuns joi să raporteze doar 12 noi infectări.
Și sistemul robust de sănătate și-a spus cuvântul - sunt doar 907 morți, în total, dintr-o populație de peste 25 de milioane.
Țara cu 100 de milioane de locuitori care are doar câteva cazuri pe zi
Miraculoasă pare a fi strategia Taiwanului, care a reușit să nu mai aibă vreun nou caz de COVID de mai bine de 200 de zile.
La fel Vietnamul, cu o populație de aproape 100 de milioane de oameni, mai anunță acum doar câteva cazuri pe zi, în timp ce Coreea de Sud s-a remarcat prin testări masive și izolarea rapidă a cazurilor depistate, așa încât ține acum răspândirea în limite rezonabile.
Spre deosebire de țările asiatice, India are un bilanț dezastruos, deși raportate la populația țării cifrele sunt totuși mici.
De cealaltă parte, cu o abordare relaxată și neunitară, Statele Unite sunt perdantul absolut al luptei cu virusul, fiind națiunea care a raportat cele mai multe cazuri de infectare și cele mai multe decese.
Iar situația este din ce în ce mai rea în Europa, lovită acum de un al doilea val, ce pare mult mai agresiv decât cel din primăvară.