Orasul in care praful RADIOACTIV ajunge pana in casele oamenilor. Mancarea e contaminata, iar clinicile pline cu bolnavi
Johannesburg - cel mai mare oras din Africa de Sud si unul dintre cele mai poluate din intreaga lume. Mormanele de deseuri radioactive de la minele abandonate stau stranse in jurul cartierelor rezidentiale de la periferie, majoritatea extrem de sarace.
Privite de la distanta, minele abandonate din Johannesburg formeaza o priveliste pe care nu te mai saturi sa o privesti. In realitate, praful si deseurile care au ramas in urma au ucis sute de persoane. Bolile respiratorii sunt o problema comuna printre cele cateva mii de locuitori de la periferie, scrie The Guardian.
Vantul este cel mai mare inamic al sud-africanilor din Johannesburg, pentru ca poarta pana in casele oamenilor particule fine de praf din mine. Acesta poate contine orice, de la cupru la cianura sau arsenic.
The toxic landscape of Johannesburg's gold mines http://t.co/JTCDx4bDZo pic.twitter.com/sVyQDURccm
— WIRED (@WIRED) June 19, 2014
"In august si septembrie, praful este ingrozitor. Nici nu mai are rost sa cureti podelele dupa un timp", spune Rasalind Plaatjies, o localnica.
Clinicile din zona sunt mereu aglomerate de oameni din toate categoriile de varsta. Tuberculoza si astmul sunt cele mai intalnite boli respiratorii, alaturi de boli de piele si iritatii.
"Oamenii nu isi permit sa-si cumpere zilnic mancare, asa ca daca nu o consuma imediat, a doua zi ea va fi contaminata. Guvernul a promis ca va face un studiu despre impactul prafului de mina asupra sanatatii, dar pana acum nu s-a intamplat nimic", spune Musa Mbatha, presedintele comitetului civic.
It's worse than it looks RT @WIRED: The toxic landscape of Johannesburg's gold mines http://t.co/vAfLet65WO pic.twitter.com/F8ScNaJ5yL
— Harold Memela (@HaroldMemela) June 18, 2014
Praful de mina nu este singura problema a localnici. Deserturile radioactive ingropate in pietris polueaza de ani de zile orasul. Potrivit tudiului realizat de o universitate din Johannesburg, peste 600.000 de tone de uraniu radioactiv sta ingropat la periferie, o cantitate de trei ori mai mare decat cea exportata in timpul Razboiului Rece.
"Johannesburg este cu siguranta cel mai contaminat oras cu uraniu din lume", este de parere Antony Turton, profesor la Universitatea de Management al Mediului.
Radioactive city: how Johannesburg’s townships are paying for its mining past http://t.co/8hGHqMct78 pic.twitter.com/UcbDgBcPoj
— Guardian Cities (@guardiancities) July 6, 2015
Uraniul apare in mod natural alaturi de depozitele de aur, iar exploatarea fara precautii in ce priveste deseurile toxice lasate in urma a dus la situatia actuala. Pe langa asta, cautatorii de aur se expun zilnic substantelor toxice, in timp ce spera sa dea marea lovitura.
Tocmai din cauza acestor deseuri radioactive, cazurile de cancer la plamani a crescut alarmant in ultimii ani. Printre alte boli care pot aparea din cauza traiului intr-un mediu poluat se mai numara boala Parkinson, Alzheimer, sindromul neurotoxic, deficiente in dezvoltare. Cu toate acestea, localnicii nu au alternativa. Majoritatea e saraca si needucata, iar rata somajului a crescut si ea.
Un barbat care locuieste de ani de zile alaturi de socrii sai explica pe scurt cum stau lucrurile: oamenii nu au unde sa se duca in alta parte si parca nici nu s-ar desparti de locurile natale si familie: "In anul 2000, am depus cerere sa primesc o casa de la guvern. Chiar daca e praful asta toxic, tot mi-ar placea sa am casa mea. Unde sa ma duc in alta parte?"
Sursa: The Guardian
Etichete: africa de sud, deseuri, uraniu, radioactiv, johannesburg,
Dată publicare:
06-07-2015 12:43