Previziunile Administratiei de Meteorologie despre dezastrul de la Cernobil. Ce s-ar putea intampla cu norul de radiatii
Administratia Nationala de Meteorologie a transmis o informare de presa in care se fac precizari despre dezastrul radioactiv din Cernobil si felul in care ar putea fi afectata Romania.
Conform sursei citate, vineri, 3 iulie 2015, circulatia aerului la nivelul solului va avea o directie de deplasare "in general, de la nord-nord-est spre sud-sud-vest".
"Rularea modelului de dispersie indica faptul ca un nor de poluant care s-ar forma in jurul Centralei nucleare de la Cernobil s-ar putea deplasa, in urmatoarele 36 de ore, inspre granita de est a tarii noastre, dar, deoarece deplasarea ar fi lenta, nu ar patrunde deasupra teritoriului Romaniei" - spun specialistii de la ANM.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit Agerpres, care citeaza RIA Novosti, nivelul radioactivitatii in aer in zona de excludere de la Cernobil a depasit limita de control ca urmare a incendiilor de padure, a anuntat miercuri Inspectoratul de stat pentru activitati nucleare din Ucraina. Luni, serviciile de urgenta din Ucraina a anuntat ca 27 de autospeciale si 192 de pompieri se luptau cu un incendiu din apropierea centralei nucleare de la Cernobil, dupa ce iarba uscata a luat foc si a provocat un incendiu care s-a intins pe o suprafata de 130 de hectare. Marti autoritatile au anuntat ca pompierii au putut sa diminueze aria incendiilor la 110 de hectare.
Statiile de monitorizare a calitatii aerului din Romania, de la granita cu Ucraina, nu au inregistrat pana in prezent nicio crestere cu semnificatie radiologica a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul national ca urmare a incendiilor de padure care afecteaza zone din apropierea centralei nucleare de la Cernobil (Ucraina), se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, remis joi.
Conform datelor de ultima ora comunicate de catre Ambasada Romaniei de la Kiev, in baza informatiilor transmise de Serviciul de Stat pentru Situatii de Urgenta din Kiev, in dimineata zilei de joi, au fost stinse incendiile de pe toate suprafetele de iarba, in prezent continuand localizarea si stingerea suprafetelor de turba care ard mocnit.
In ceea ce priveste nivelul de radiatii, cele doua autoritati ucrainene responsabile de verificarea nivelului de radioactivitate - Serviciul de Stat pentru Situatii de Urgenta si Inspectia de Stat pentru Reglementare Nucleara a Ucrainei au transmis Ambasadei Romaniei la Kiev ca toate masuratorile efectuate pana in prezent indica faptul ca nivelul de radiatie in zona de excluziune si teritoriile aferente demonstreaza ca modificarile parametrilor de radiatie, cu exceptia perimetrelor incendiilor, nu depasesc normele stabilite pentru fiecare regiune din Ucraina, iar in Kiev se afla in limitele normale ale fondului natural, se mai arata in comunicatul citat.