Noul film al lui Radu Jude, "Inimi cicatrizate", ar putea castiga marele premiu al festivalului international de la Locarno

Echipa filmului Inimi cicatrizate

Filmul "Inimi cicatrizate", proiectat in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Locarno (3-13 August 2016), este laudat de presa de specialitate, prezenta la prestigiosul eveniment din Elvetia.

Screen International titreaza:

Regizorul "Aferim!"-ului, Radu Jude, deschide o fereastra inspre o cu totul alta perioada din trecutul Romaniei in "Inimi cicatrizate", o adaptare meticuloasa si lipsita de sentimentalism a unui roman de Max Blecher.

Povestea unui tinar ale carui ginduri si sentimente stau in umbra mortii abordeaza teme filozofice majore, precum semnificatia si rostul existentei umane. in nuante precise si fara sa se teama sa para intelectualizant, "Inimi cicatrizate" e strabatut de curenti emotionali care l-ar putea face chiar mai accesibil decit "Aferim!". Critica ar putea sa ajute la plasarea lui in rindul filmelor de arta serioase si consistente si ar putea sa consolideze reputatia de voce distincta a lui Jude in cinematografia contemporana a Romaniei”, adauga celebra publicatie.

"Radu prefera cadrele statice, pe parcursul carora evenimentele se desfasoara ca intr-o rama. Regia lui e concentrata si nonsalanta, dar povestea are destul umor si suficienta emotie incit filmul sa se "imblinzeasca". Atunci cind Emanuel este tintuit intr-un corset de ghips, face dragoste cu Solange, al carei picior e tinut in chingi, contorsiunile lor par sa fie o scena din adaptarea lui Cronenberg pentru "Crash". Trupurile care se dezintegreaza si care nu-i mai slujesc pe oameni in "Inimi cicatrizate" ar fi fost foarte la locul lor intr-un film de Cronenberg”, mai scrie Allan Hunter pentru Screen International.

Citește și
Radu Jude
Mesajul transmis de Radu Jude autoritatilor romane, dupa ce a castigat Ursul de Argint cu filmul "Aferim!"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cotidianul francez Liberation completeaza:

"Filmul "Inimi cicatrizate" functioneaza ca o "masinarie care reasambleaza bucatile unei vieti". Mai intii, orasul bolnavului care trebuie trimis departe, pentru a evita contagiunea. Apoi, sanatoriul si micro-societatea acestuia. in fine, patul in care Emanuel va fi tintuit intr-un corset de ghips. intre aceste trei locuri devin posibile toate jocurile de reducere sau de dilatare a spatiului: sanatoriul si culorile acestuia, targile si paturile, cheiul si plaja, orasul si calea ferata.

Dar, foarte repede, patul bolnavului devine centrul lumii si centrul filmului. Radu Jude vorbeste inainte de toate despre sentimentul singuratatii. Spiritul stralucit al lui Emanuel, impregnat de poezie, de cultura si de umor, nu te poate pacali", conchide Liberation.

Site-ul de specialitate Cineuropa.org a scris:

"Lucian Teodor Rus este foarte convingator in rolul lui Emanuel, iar tinarul actor isi gaseste o partenera puternica in Ivana Mladenovic. Aceasta o interpreteaza pe Solange, o fosta pacienta a sanatoriului, indeajuns de norocoasa incit sa-si fi recapatat complet mobilitatea, dupa ani de suferinta. E usor sa presupui ca pentru Emanuel ea reprezinta mai mult decit o tinara femeie moderna, atractiva si inteligenta.

Ea e si un simbol al sperantei, o dovada ca durerea ingrozitoare si ca anii petrecuti intr-o pozitie nefireasca pot avea efecte benefice. Contrastul dintre prezentul dureros si viitorul fericit este inima acestui film”.

Actiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc in anul 1937, cand Emanuel, un tanar de douazeci de ani, bolnav de tuberculoza osoasa, se interneaza intr-un sanatoriu de pe malul marii.

Din distributie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Harnut, serban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

Radu Jude a castigat anul trecut „Ursul de Argint” pentru cea mai buna regie la Festivalul International de Film de la Berlin pentru pelicula „Aferim!”, productia romaneasca cu cel mai mare succes de box-office in 2015.

"Inimi cicatrizate" a avut premiera mondiala la sfarsitul saptamanii trecute la Locarno. Gala de inchidere va avea loc pe 13 august, de la ora locala 21.00, in Piazza Grande si va fi transmisa in direct pe site-ul oficial al festivalului www.pardolive.ch.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Radu Jude, Cristian Mendal si Ioan Piso, printre personalitatile decorate de Klaus Iohannis, de Ziua Culturii Nationale
Radu Jude, Cristian Mendal si Ioan Piso, printre personalitatile decorate de Klaus Iohannis, de Ziua Culturii Nationale

Dirijorul Cristian Mandeal, regizorul si scenaristul Radu Jude, arheologul Ioan Piso si directorul de imagine Vasile Dragan au fost decorati vineri de presedintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Culturii Nationale.

Mesajul transmis de Radu Jude autoritatilor romane, dupa ce a castigat Ursul de Argint cu filmul
Mesajul transmis de Radu Jude autoritatilor romane, dupa ce a castigat Ursul de Argint cu filmul "Aferim!"

Radu Jude a castigat Ursul de Argint pentru regie, gratie peliculei Aferim!, un film istoric, in alb-negru, ce a impresionat juriul si a primit cronici elogioase.

"Aferim", laudat in presa internationala. Filmul nominalizat la Ursul de Aur e comparat cu "12 ani de sclavie"

Doua publicatii internationale vin cu recenzii despre "Aferim", filmul romanesc aflat in competitie pentru "Ursul de Aur", la Festivalul International de la Berlin.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).