Noua Constitutie a Ungariei: intre patosul nationalist si Dumnezeu

Ultima actualizare: 02-11-2012 08:17

Parlamentul ungar a adoptat o noua constitutie, mai mult decat conservatoare, care cuprinde referiri la Dumnezeu, la crestinism si la valorile traditionale ale familiei.

Opozitia denunta un "puci constitutional", in timp ce premierul Viktor Orban sarbatoreste adoptarea noii legi supreme ca pe triumful sau personal.

Dupa constitutia din epoca sovietica, amendata in 1989, Ungaria trece la o constitutie inspirata de dreapta crestina. Si au votat: 262 de deputati pentru, 44 impotriva si o singura abtinere. Un rezultat deloc surprinzator, de vreme ce partidul conservator FIDESZ, al premierului Viktor Orban, are o majoritate de doua treimi in parlament.

In preambul, abunda formulari pline de patos istoric si nationalist. Constitutia saluta "unitatea spirituala si intelectuala a natiunii maghiare", care ar fi fost "imprastiata in diferite parti din cauza vitregiilor istoriei".

Referirile la Dumnezeu, la crestinism, la valorile traditionale ale familiei au provocat agitatie in Ungaria, dar si in unele cancelarii europene. Firava opozitie maghiara, ONG-uri si diverse asociatii civice au tot protestat in ultimele zile, in zadar insa.

Criticii considera ca noua Constitutie e "discriminatorie" si "anti-democratica", incalca libertatile fundamentale si constituie un mijloc pentru Viktor Orban de a se ancora la putere. Chiar daca ar ajunge in opozitie, la alegerile din 2014, Orban ar avea posibilitatea prin intermediul presedintelui, care ii este un apropiat, sa dizolve parlamentul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO