Nou scenariu despre disparitia dictatorului nord-coreean Kim Jong-un. Un expert american crede ca e "o farsa macabra"
Un expert in istoria si politica nord-coreean crede ca disparitia misterioasa a liderului de la Phenian e de fapt o inscenare cu consecinte sinistre.
Istoricul si jurnalistul Bradley K. Martin, care de mai bine de trei decenii si jumatate analizeaza evolutiile din Coreea de Nord, considera ca de fapt disparitia lui Kin Jong-un nu este altceva decat o inscenare, asemenatoare cu “o farsa macabra” pusa la cale de bunicul sau.
In 1986, relateaza Martin, la difuzoarele de la granita dintre cele doua Coreei s-a putut auzi o stire conform careia Kim Ir Sen ar fi fost ucis. Studentii nord-coreeni aflati in acel moment in China au reactionat imediat, dandu-si jos insignele cu chipul conducatorului iubit.
Studentii nord-coreeni, obligati sa se tunda precum conducatorul iubit
Totul era insa o simpla inscenare pusa la cale, se pare, pentru a testa loialitatea supusilor, dar si reactia celorlalte state. La scurt timp dupa anunt, in vreme ce armata Coreei de Sud se mobiliza, Kim Ir Sen a aparut la televiziunea publica de la Phenian, punandu-i pe cei care se bucurau de moartea sa intr-o situatie cel putin ingrata. Dictatorul (foto jos) a mai trait 8 ani dupa acest incident, care nu a fost niciodata explicat oficial.
Bradley K. Martin crede ca la ora actuala, Kim Jong-un a pus la cale un scenariu similar pentru a testa reactia americanilor si sud-coreenilor, dar si a Chinei, la o criza de succesiune care ar afecta Phenianul.
Unde e Kim Jong-un? Liderul nord-coreean nu a mai fost vazut de o luna
Un alt motiv, la fel de important in opinia expertului american, e acela ca regimul nord-coreean are “nevoie de atentie” – trebuie tot timpul sa fie pe prima pagina a ziarelor pentru a putea sa smulga concesii de la dusmanii sai. Or, in contextul actual, Ebola si Statul Islamic sunt mult mai interesante pentur opinia publica decat activitatile Phenianului. De aceea, crede Bradley K. Martin, Kim Jong-un a pus la cale un truc de publicitate, creand impresia ca ar avea probleme de sanatate sau chiar ar fi pe moarte.
Bradley K. Martin lucreaza ca jurnalist in Asia inca din 1977 si a fost pana de curand corespondentul Bloomberg pentru Coreea de Nord, tara pe care a vizitat-o in mai multe randuri. Cartea sa, “Under the Loving Care of the Fatherly Leader”, o istorie a “dinastiei Kim”, e considerata una dintre cele mai bune lucrari despre regimul de la Phenian
Sursa: , Global Post
Etichete: coreea de nord, China, dictatura, kim jong-un, farsa, Kim Ir Sen,
Dată publicare:
10-10-2014 18:45