Un general sud coreean sustine ca autoritatile de la Phenian construiesc tuneluri subterane, care leaga cele doua tari
Informatii de ultim moment cu privire la existenta unor tuneluri subterane, care fac legatura dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, ies la iveala, scrie CNN.
Generalul Hahn Sung-Chu nu a crezut niciodata ca soldatii nord coreeni sunt capabil de saparea unor tuneluri subterane care leaga Republica Populara Democrata Coreeana de Seul, capitala Coreei de Sud. Cu toate acestea, generalul in rezerva s-a aflat alaturi de un jurnalist CNN in subsolul unui bloc din Seul pentru a confirma zvonurile aparute in presa, informeaza CNN.
Tot Hahn este cel care spune ca mai multi locuitori din acel bloc s-au plans de faptul ca se simt vibratii foarte puternice din subteran, in conditiile in care in zona nu linii de tramvai sau linii de cale ferata.
O echipa de specialisti a detectat trei astfel de tuneluri cu un diametru cuprins intre patru si cinci metri, la o adancime de 12 metri sub nivelul solului. Tot ei au sapat doua gauri prin care au introdus o camera video pe care aveau de gand sa o coboare pana in tunelurile cu pricina. Insa nu au reusit acest lucru din cauza unei explozii in subteran care a distrus echipamentul video.
Hahn este sigur ca explozia a fost provocata de soldatii nord coreeni care apara secretul celor trei tuneluri. Inainte de anii ’90, au fost gasite patru astfel de legaturi subterane, insa Ministerul Apararii Nationale de la Seul are informatii cu privire la un numar de 20 de tuneluri construite de militarii nord coreeni.
In timp ce Statele Unite ale Americii si Guvernul de la Seul monitorizeaza in permanenta, din satelit, activitatea din Coreea de Nord, un fost agent de securitate nord coreean spune ca exista dovezi care arata ca soldatii scot cantitati mari de pamant si pietre din subteran in timpul noptii, pentru a nu putea fi detectati. Si pentru ca panza freatica din Coreea de Sud se afla la suprafata, agentul de securitate, care nu si-a dezvlauit identitatea, spune ca metoda folosita de nord coreeni este aceea de a sapa vertical intre 100 si 500 de metri, dupa care urca lucrarile tunelului in directia Coreei de Sud, astfel incat apa acumulata sa se poata scurge.
“Mi s-a spus ca tunelurile nu au conexiune directa la Seul si asta din cauza riscului mare de a fi detectate. Dimpotriva, tunelurile au legatura cu reteaua de canalizare aferenta mai multor companii care isi au sediul in zona”, a mai spus agentul de securitate pentru reporterul CNN. Printre acestea se vehiculeaza sediul Ambasadei Statelor Unite ale Americii si cladiri ale Guvernului.
Chiar daca au fost construite in anii ’80, in prezent, regimul de la Phenian ar intretine lucrari de consolidare sau protejare a retelei subterane.