Nascut si crescut in cel mai de temut lagar din Coreea de Nord. A evadat pentru ca a crezut ca "dincolo" va gasi un pui fiert
Singurul nord-coreean care s-a nascut, a crescut si a evadat din cel mai de temut lagar din Coreea de Nord, Shin Dong-hyuk, a povestit la un colegiu din Buzau despre ororile traite in cei 24 de ani petrecuti in lagar.
Aflat pentru prima data in Romania, dizidentul politic nord-coreean s-a intalnit cu elevi din Buzau carora le-a povestit chinurile prin care a trecut.
Shin Dong-hyuk s-a nascut si a trait timp de 24 de ani in Lagarul 14, alaturi de familia sa. Tot universul sau era acel lagar: acolo era batut, umilit si asista la executii publice. Tanarul a explicat ca nu a invatat carte si ca nu-l interesa nimic, singurul sentiment care-l macina fiind foamea. Tanarul a dezvaluit ca, de altfel, acesta a fost motivul care l-a determinat sa evadeze. Isi dorea mai mult ca orice ”sa aiba burta plina”, iar dupa ce un prizonier care cunostea lumea de dincolo de lagar i-a spus ca in spatele gardului electrificat va gasi un pui fiert a luat decizia de a incerca sa fuga.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Multa lume spune ca am fost extrem de curajos, dar nu este adevarat. N-am fost un curajos, am trait in lagar, am fost slab, pricajit, n-am putut munci cum trebuie. Ma bateau tot timpul. Cand am fugit nu eram curajos, nu eram puternic, ci dimpotriva. Oamenii inteligenti care se gandesc ce fac in timp ce sunt inchisi in lagar nu ar incerca sa fuga, sa evadeze, nu este actiunea unui om inteligent. Probabilitatea de a-ti pierde viata este aproape de suta la suta", a povestit nord-coreeanul.
Tanarul spune ca circumstantele l-au ajutat si ca a avut si noroc sa scape.
"Timp de aproape 24 de ani nu am avut idee despre lumea din afara gardului de sarma ghimpata, despre oamenii din afara perimetrului, insa marea mea sansa a fost ca am intalnit un om care a inceput sa-mi povesteasca despre lumea de afara, m-a facut sa inteleg lumea de afara. Mi-a spus la un moment dat ca dincolo de gradul de sarma ghimpata o sa gasesc un pui fiert. Am evadat pe 2 ianuarie 2005, cu cateva ore inainte de a evada am luat decizia, pentru ca voiam sa am burta plina. Nu-mi pasa ca voi fi executat, nu-mi pasa ca voi muri, tot ce ma interesa e ca voiam sa mananc din belsug, macar sa mor cu burta plina. Am trecut peste gardul electrificat ca sa mananc puiul fiert, dar nu l-am gasit. Mai tarziu, am inteles de ce mi s-a spus povestea. A vrut sa ma impulsioneze, asta a fost modalitatea ideala de a ma convinge ca trebuie sa fug. Daca as fi gasit puiul, l-as fi mancat si acolo as fi murit. Daca as fi fost un om inteligent nu as fi fugit, pentru ca pericolul era foarte mare. Am avut aceasta dorinta de a manca si asa am ajuns unde sunt astazi”, a povestit tanarul nord- coreean.
Shin Dong-hyuk a povestit ca a sarit peste gardul electrificat impreuna cu cel care l-a mobilizat povestindu-i despre ce se afla dincolo de sarma ghimpata, iar acesta a murit electrocutat. Tanarul spune ca, sprijinindus-se cumva de corpul acestuia ca de un paravan, a reusit sa sara gardul fara sa fie la randul sau electrocutat, insa pastreaza inca urmele unor arsuri.
In apropiere de lagar a gasit un hangar in care a descoperit o uniforma militara. Imbracat astfel, a reusit sa ajunga la granita. A furat prajituri si tigari si le-a folosit ca moneda de schimb pentru "biletul" sau spre libertate. Asa l-au lasat politistii de frontiera sa treaca in China.
Nord-coreeanul a relatat ca mancarea era instrumentul principal de control al detinutilor din lagar, el povestind ca atunci cand greseau gardienii le ofereau doua variante de pedeapsa: fie infometarea, fie o bataie crunta, iar cei mai multi alegeau varianta violenta intrucat era mult mai usor de suportat decat senzatia de foame: ”Ne dadeau foarte putin de mancare, cat sa te poti tine pe picioare. Mai bine mancam o bataie sora cu moartea decat sa ne infometeze. Alegeam de fiecare data bataia cu bata pentru ca era mult mai dureros sa fii infometat”.
Tanarul evadat din lagar a povestit, de asemenea, ca detinutii sunt tratati ”mai rau ca animalele”, ei fiind priviti ca subumani, fara a avea privilegiul de a li se vorbi despre regimul Kim.
"Toti nord-coreeanii sunt indoctrinati, li se spala creierul, li se povesteste tot timpul despre regimul Kim, noua in lagar nu ni s-a povestit nimic, pentru ca eram priviti ca subumani, nu eram demni de aceasta indoctrinare ideologica. Nici macar o data nu i-am auzit numele rostit in lagar. Eram priviti ca dusmanii regimului care ar fi trebuit executati, dar carora li s-a facut o mare favoare ca au fost lasati sa traiasca in lagar. Munceam ca sclavi acolo sa producem pentru regim, era singura ratiune pentru care am fost lasati in viata, sa muncim ca sclavii”, a povestit tanarul care a evadat din lagar in urma cu aproximativ opt ani ani.
Tanarul nord-coreean a transmis un mesaj tinerilor din Romania spunandu-le ca trebuie sa-si cunoasca istoria pentru a nu permite ca asemenea orori precum cele din Coreea de Nord sau cele traite de romani in perioada comunista sa se mai intample.
”Trebuie sa ne cunoastem istoria pentru ca ororile sa nu se mai repede. Daca inchideti ochii si nu va pasa nu va dura mult pana ce tara voastra se va transforma din nou in dictatura. E foarte greu sa-ti obtii libertatea si foarte usor s-o pierzi. M-am nascut si am trait 24 de ani in lagar, fara sa inteleg ce inseamna libertatea si democratia. Oamenii sunt torturati si chinuiti fara ca regimul sa clipeasca, desi fondatorul e crestin. Ba mai mult, o fac cu mare placere liderii Coreei de Nord. Acest regim spala creiere si frange spirite. Controleaza totul, pana si gandurile si ideile oamenilor. in Romania, Ceausescu a crezut ca face ce face regimul Kim, dar el si-a prins urechile, a fost mic copil”, a mai spus nord coreeanul.
Tanarul acum in varsta de 32 de ani a vorbit si despre ce a urmat momentului evadarii sale, precizand ca timp de 24 de ani a crezut ca ”lagarul este lumea”, pentru ca apoi ”sa fie bulversat, dezorientat”.
"Tot ce am vazut 24 de ani de an erau prizonieri in zeghe si gardieni cu pusti. Am crezut ca lagarul e lumea, era lumea mea. Vedeam oameni omorati in bataie, inclusiv copii, executati, acceptam aceasta realitate ca pe o realitate inevitabila. Nu ma gandeam ca e o alternativa. Apoi, cand m-am trezit liber, am fost dezorientat, bulversat si inca nu m-am adaptat pe deplin, desi au trecut opt ani", a mai spus Shin Dong-hyuk.
In prezent, Shin Dong-hyuk locuieste in Coreea de Sud, dar si in California, unde lucreaza in cadrul unei organizatii pentru drepturile omului.
Sursa: Mediafax
Etichete: inchisoare, coreea de nord, lagar, Shin Dong-hyuk,
Dată publicare:
12-09-2014 07:49