EBOLA IN EUROPA. Experti americani: Epidemia poate deveni urmatoarea SIDA in lipsa unor masuri urgente
10 octombrie 2014. Alerta de Ebola a ajuns pana in Macedonia, la cateva sute de kilometri de Romania. Potrivit presei locale, un cetatean britanic a murit intr-un spital din Skopje, din cauza unei boli cu simptome foarte asemenatoare temutei maladii.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
CITITI IN ACEST MATERIAL
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
-►BBC: Britanicul mort in Macedonia NU a calatorit in tari africane, afectate de Ebola
-►Experti americani: Ebola poate deveni urmatoarea SIDA
-► Masuri speciale pentru depistarea Ebola, in aeroporturi si gari din Marea Britanie
-►Test negativ pentru pacienta suspecta de Ebola in Australia
-►Asistenta spaniola bolnava de Ebola e in stare critica. A fost intubata si lupta pentru viata
Imagini cu primii soldati americani, sositi in Liberia, tara cea mai afectata de epidemia de Ebola
Au aparut primele imagini cu soldatii americani, aproximativ 200 la numar, sositi in Liberia, ara cea mai afectata de epidemia de febra hemoragica din Africa de Vest. Pentagonul ar urma sa mobilizeze in total aproape 4.000 de militari in Liberia pentru a participa la lupta impotriva epidemiei de Ebola, cu o mie mai multi fata de planul anuntat initial de presedintele american Barack Obama.
Experti americani: Ebola poate deveni urmatoarea SIDA
Epidemia de Ebola din Africa de Vest nu poate fi comparata cu nimic de la aparitia HIV/SIDA si pana astazi, a declarat Thomas Frieden, directorul CDC, autoritatea federala epidemiologica din SUA. In cei 30 de ani de cand lucrez in sanatatea publica, singurul lucru comparabil cu epidemia de Ebola este SIDA iar pentru a ne asigura ca aceasta nu va deveni „urmatoarea SIDA” este necesar un raspuns international rapid, a explicat oficialul american, citat de Washington Post.
Potrivit OMS peste 8000 de oameni au fost infectati cu Ebola in Africa de Vest, iar aproape 3900 dintre ei au murit. In cadrul unei conferinte de presa, organizata joi, CDC a prezis ca pana la finalul lui ianuarie 2015, 1,4 milioane de oameni vor fi infectati cu Ebola in Liberia si Sierra Leone. Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat si ea ca virusul ar putea ajunge imposibil de eradicat in cazul in care nu se iau masuri urgente in conditiile actuale. "In viitor, Ebola va deveni parte a vietii in Africa de Vest cum este SIDA in jurul lumii" a relatat Washington Post.
BBC: Britanicul mort in Macedonia NU a calatorit in tari africane, afectate de Ebola
Este alerta de Ebola, in Macedonia, la cateva sute de kilometri de granita cu tara noastra. Autoritatile medicala de la Skopje asteapta cu infrigurare sa afle daca un cetatean englez, care a murit joi la spital, a fost rapus de temuta maladie. Strainul prezenta simpomele febrei hemoragice, insa doar analizele - care sunt facute de o clinica din Germania - vor lamuri daca boala a fost provocata de teribilul virus, ce a luat aproape 3.900 de vieti in Africa.
Autoritatile din Macedonia au plasat in carantina hotelul din Skopje, unde doi britanici s-au cazat, in doi octombrie. Niciunul dintre angajati nu are voie sa iasa din cladire, pana cand nu vor veni rezultatele testelor, din Germania. Joi dupa amiaza, unul dintre englezi - un barbat de 58 de ani, care se afla in Macedonia in interes de afaceri - a ajuns la spital in stare grava, iar cateva ore mai tarziu a murit. Colegul lui este si el la spital cu simptome de febra hemoragica. Potrivit Sky News si BBC care citeaza surse guvernamentale, britanicul nu a calatorit recent intr-o tara africana, afectata de Ebola. Victima si colegul sau au ajuns in Macedonia, direct din Marea Britanie. Hotelul in care se aflau cazati cei doi este in carantina si pazit de politie.
Victima, nascuta in 1956 potrivit unor informatii oficiale macedonene, a fost internata joi, la ora locala 15.00 (16.00, ora Romaniei) la Spitalul pentru boli infectioase din Skopje. Barbatul a decedat la putin timp dupa aceea, potrivit lui Jovanka Kostovska, o purtatoare de cuvant a Ministerului macedonean al Sanatatii. El era foarte slabit si vomita. Personalul hotelului in care statea a chemat serviciile de urgenta. Barbatul acuza dureri abdominale, "refuza sa manance si sa fie vazut de un medic", potrivit aceleiasi surse.
Cum Macedonia nu detine mijloace de diagnosticare clara a Ebola, "prelevari au fost trimise catre un laborator acreditat din Germania", iar rezultatele analizelor urmeaza sa fie cunoscute in 48 de ore, a precizat purtatoarea de cuvant.
Asistenta spaniola bolnava de Ebola e in stare critica. A fost intubata si lupta pentru viata
Asistenta spaniola bolnava de Ebola e in stare critica. A fost intubata si lupta pentru viata. La Madrid se acumuleaza nemultumiri legate de felul in care a fost gestionat cazul asistentei medicale care a luat virusul. Jurnalistii din Spania au aflat ca ambulanta care a adus-o la spital a fost folosita pentru alti sapte bolnavi, inainte sa fie dezinfectata. Totodata, personalul medical se simte vulnerabil in fata maladiei. Si, potrivit presei spaniole, sunt medici si asistente care nu s-au prezentata la munca, pentru a nu interactiona cu persoanele tinute sub observatie pentru suspiciuni de Ebola.
"Suntem revoltati. Noi, cei care ne punem viata in pericol de fiecare data cand intram in salon, suntem vazuti drept vinovati pentru ce se intampla", a declarat Elena, asistenta medicala.
Un medic care a tratat-o pe asistenta spaniola bolnava de Ebola a denuntat, intr-un raport publicat joi de doua ziare, conditiile improprii in care a trebuit sa o ingrijeasca, de la salopete cu manecile prea scurte, pana la cererile fara raspuns de transfer la un spital specializat, relateaza Mediafax, citand AFP.
"Manecile erau prea scurte pentru mine tot timpul", iar o parte a incheieturii era goala, scrie doctorul Juan Manuel Parra, un medic la serviciul de urgenta in varsta de 41 de ani, care a fost plasat sub observatie miercuri seara.
In acest raport publicat de El Mundo si El Pais, el povesteste cum s-a ocupat timp de aproape 16 ore de asistenta, care s-a contaminat in timp ce ingrijea un preot spaniol infectat cu Ebola si repatriat, decedat la 25 septembrie. Potrivit acestuia, cand asistenta a sosit dimineata la spitalul din orasul Alcorcon, in apropiere de Madrid, ea a fost plasata intr-o boxa separata de restul pacientilor, deoarece a informat imediat ca se temea ca a fost contaminata.
Atunci cand si-a inceput el tura, in jurul orei 8.00, femeia prezenta deja primele simptome: eruptii cutanate pe piept si abdomen, dureri musculare si tuse, scrie medicul. Numai el si infirmierele intrau in salon, cu salopete de protectie de baza: o bluza impermeabila, manusi duble, cagula si masca chirurgicala.
Dupa cateva ore, starea de sanatate a Teresei Romero s-a deteriorat brutal. Dar doctorul a aflat din presa rezultatul testului, pozitiv pentru Ebola. Abia in jurul orei 17.00 i-a fost confirmat dintr-o sursa oficiala "posibilitatea" ca femeia sa fie purtatoarea virusului Ebola. El utilizeaza atunci un echipament "cu un nivel mai bun de protectie, furnizat de spital".
Dar "manecile erau prea scurte", scrie doctorul, in conditiile in care pacienta deja prezenta "diaree, voma, dureri musculare si febra de pana la 38 de grade". In pofida starii sale, asistenta incerca sa ii protejeze pe cei care o ingrijeau. Incepand cu ora 18.00, doctorul Juan Manuel Parra cere transferul la spitalul La Paz-Carlos III din Madrid, unde lucreaza femeia si unde au fost internati in august si septembrie cei doi misionari decedati din cauza virusului Ebola.
El descrie o stare "instabila, cu un risc ridicat de complicatii si necesitatea unei atentii permanente". Totusi, potrivit medicului, ambulanta a sosit abia la miezul noptii pentru a o transporta pe Teresa Romero.
Masuri speciale pentru depistarea Ebola, in aeroporturi si gari din Marea Britanie
Temeri sunt si in Marea Britanie si, pentru a linisti populatia, autoritatile de la Londra au decis inasprirea controalelor pe cele doua mari aeroporturi din capitala si in garile Eurostar. Vor fi verificati cu mai multa atentie pasagerii care sosesc din tarile africane unde Ebola face ravagii. Insa, eficienta acestor verificari suplimentare e pusa sub semnul intrebarii de experti.
"Masuri suplimentare pentru depistarea persoanelor bolnave de Ebola vor fi introduse initial in aeroporturile londoneze Heathrow si Gatwick, precum si in terminalul feroviar Eurostar", a comunicat Guvernul britanic. Masurile de verificare in aeroporturi se vor aplica pasagerilor care vin din Liberia, Sierra Leone si Guineea.
"Aceasta boala are o perioada de incubatie de 21 de zile. Asa ca, daca bolnavii prezinta simptome, acestea ar trebui sa fie sesizate la imbarcare, in Africa de vest. Situatia nu se schimba aproape deloc atunci cand ii verifici, zece ore mai tarziu, cand ajung in Marea Britanie", a explicat Tom Solomon, expert medical.
Masuri similare au fost luate si de autoritatile americane si canadiene, iar peste o saptamana, este programata o reuniune la Bruxelles, pe aceeasi tema.
Test negativ pentru pacienta suspecta de Ebola in Australia
O femeie in varsta de 57 de ani, asistenta a Crucii Rosii, a fost testata negativ pentru Ebola in Australia. Femeia a facut febra la cateva zile dupa ce s-a intors din Sierra Leone in Queensland. Pacienta a intrat in contact cu bolnavii de Ebola si a fost izolata pentru teste intr-un spital din Cairns, relateaza Sky News.