Primele imagini din "orasul iadului". Analisti: Ocuparea sa de catre jihadisti, o lovitura pentru coalitia condusa de SUA
Luptatorii gruparii Statul Islamic au lansat miercuri noapte un nou atac asupra orasului sirian Kobane, aflat la granita cu Turcia. Cel putin 21 de oameni au murit in Turcia in cadrul protestelor organizate de kurzi, relateaza Reuters.
Intre timp, de peste granita, jihadistii gruparii Stat Islamic sunt fotografiati pe strazile orasului Kobane in ciuda atacurilor coalitiei conduse de Statele Unite. Combatantii grupului terorist sunnit Stat Islamic asediaza de cateva saptamani orasul sirian Kobane.
Pentru ca nu au primit ajutor international, kurzii si-au inarmat femeile si copiii pentru a lupta impotriva jihadistilor. In Turcia continua revolta kurzilor. Miercuri noapte, in mai multe orase, au avut loc ciocniri violente intre politie si manifestantii kurzi, furiosi ca guvernul de la Ankara refuza orice interventie militara impotriva jihadistilor din Siria.
Demonstratiile violente au continuat si in alte orase mari ale Turciei, si mai ales in provinciile din sud-est, cu majoritate kurda. De luni, cand au inceput protestele, cel putin 22 de persoane si-au pierdut viata in ciocnirile cu politia. Manifestatiile au izbucnit dupa ce guvernul de la Ankara a refuzat sa vina in ajutorul populatiei kurde din orasul sirian Kobane. Analistii internationali cred ca daca orasul strategic, situat la 3 km de granita cu Turcia, va fi ocupat de jihadisti, aceasta va reprezenta o lovitura primita de coalitia condusa de SUA.
Cu toate acestea, crearea unei zone-tampon intre Siria si Turcia, in vederea protejarii persoanelor stramutate din cauza conflictului armat din Siria, "nu este studiata" la Washington, a anuntat si Casa Alba.
"Este o idee pe care turcii au avansat-o in mai multe randuri, iar noi am discutat, evident, cu ei despre ea, dar nu este studiata in prezent", a declarat Josh Earnest, un purtator de cuvant al Executivului american.
Cu cateva ore mai devreme, secretarul de Stat american John Kerry a afirmat, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau britanic Philip Hammond, ca aceasta idee merita "efortul sa fie examinata".
"Nu am exclus-o niciodata, dar nu intentionam sa o punem in practica in acest stadiu", a subliniat Jennifer Psaki, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, incercand sa rectifice "tirul" un pic mai tarziu.
John Kerry a declarat potrivit The Independent ca prevenirea caderii orasului Kobane in mainile jihadistilor nu este "un obiectiv strategic al SUA".
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pledat in mai multe randuri pentru instaurarea unei zone-tampon si unei zone de excludere aeriana in nordul Siriei, cu scopul de a proteja sectoare aflate sub controlul opozitiei moderate fata de presedintele sirian Bashar al-Assad si populatii care se refugiaza din calea razboiului civil din tara lor.
Parisul a anuntat miercuri ca sustine o asemenea initiativa. Seful statului francez François Hollande sustine crearea unei asemenea zone-tampon "pentru gazduirea si protejarea persoanelor deplasate", a anuntat presedintia franceza, dupa o convorbire telefonica intre Hollande si Erdogan.
Erdogan declara marti ca numarul refugiatilor sirieni din regiunea Kobane gazduiti in Turcia, de la inceputul ofensivei gruparii Statul islamic (SI), a atins pragul de 200.000 de persoane.
Purtatorul de cuvant al Pentagonului, amiralul James Kirby, a declarat ca raidurile aeriene nu sunt suficiente pentru salvarea orasului sirian Kobane, asediat de grupul terorist Stat Islamic. "Sunt necesare trupe competente - din randul opozitiei siriene sau al fortelor guvernamentale irakiene - pentru invingerea organizatiei teroriste", adauga oficialul citat.
Turcia considera ca ar fi nerealist sa efectueze singura o operatiune terestra impotriva SI
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a apreciat, joi, drept "nerealista" posibilitatea ca Turcia sa desfasoare singura o interventie terestra impotriva combatantilor din gruparea Stat Islamic (SI), care au declansat o ofensiva asupra orasului sirian Kobane, relateaza Mediafax, citand AFP.
"Este nerealist ca Turcia sa efectueze singura o operatiune terestra" impotriva SI, a declarat ministrul Cavusoglu, la Ankara, intr-o conferinta de presa comuna cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Declaratia intervine in contextul in care in Turcia au loc incepand de luni seara manifestantii violente ale kurzilor, care reproseaza Guvernului islamo-conservator de la Ankara ca nu intervine militar pentru ca orasul Kobane, aflat la frontiera turco-siriana, sa nu ajunga sub controlul combatantilor din gruparea Stat Islamic.
Manifestatiile au provocat cel putin 22 de morti, zeci de raniti si importante pagube materiale, potrivit celui mai recent bilant publicat de presa turca.
De asemenea, ministrul Cavusoglu a apreciat ca raidurile aeriene desfasurate de coalitia internationala condusa de Statele Unite impotriva pozitiilor detinute de islamisti sunt "o reusita". "Orice alte operatiuni militare, inclusiv o operatiune terestra, trebuie sa fie luate in considerare", a adaugat el.
Parlamentul turc a aprobat saptamana trecuta participarea Turciei la operatiunile militare impotriva pozitiilor detinute de gruparea Stat Islamic in Irak si in Siria.
Guvernul turc a refuzat anterior sa participe la interventia impotriva pozitiilor SI, de teama ca aceasta va consolida regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad. "Pacea nu va reveni cu adevarat in Siria inainte de plecarea lui Bashar al-Assad si a regimului sau", a reafirmat, joi, ministrul turc de Externe.
Sursa foto: Mediafaxfoto