Proteste în Hong Kong. Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților

Ultima actualizare: 05-08-2019 15:57
Hong Kong
AFP

Hong Kong-ul se confruntă luni cu unul dintre cele mai mari proteste organizate în această metropolă în ultima perioadă.

Potrivit BBC News, autoritățile au anunțat că orașul se află ”la marginea unei situații foarte periculoase”, după ce protestatarii au blocat drumurile principale și au paralizat serviciile feroviare chiar la primele ore ale zile, când traficul este foarte aglomerat.

Peste 14.000 de oameni care fac parte din peste 20 de sectoare de activitate ale orașului Hong-Kong au anunțat că vor participa la greva de luni, au anunțat organizatorii acțiunii de protest.

Pe de altă parte, potrivit The Guardian, poliția a folosit deja gaze lacrimogene luni dimineață pentru a-i împrăștia pe protestatari. Conform sursei citate, o persoană a fost rănită, iar poliția a deschis o anchetă după ce câteva mașini au forțat baricadele protestatarilor.

Antony Dapiran, istoric și avocat, a declarat pentru CNN că protestele de luni din Hong Kong ar putea fi cele mai mari din istoria orșaului, din 1967 și până astăzi: ”Nu am mai văzut așa ceva niciodată. Am mai avut mitinguri în Honk Kong, am mai avut proteste, însă nu am avut așa ceva, în condițiile în care mai multe locuri din oraș sunt simultan centre de protest”.

Haosul s-a abătut luni dimineaţă şi asupra metroului din Hong Kong


Potrivit Agerpres, militanţii pentru democraţie au coborât în staţiile de metrou la o oră de vârf şi au menţinut în mod deliberat uşile vagoanelor deschise pentru a împiedica garniturile să plece, provocând cozi lungi şi uneori chiar acroşaje între pasagerii furioşi şi manifestanţi.

Dacă unii dintre călătorii de la metrou au fost iritaţi de haosul creat de manifestanţi, alţii şi-au exprimat susţinerea faţă de mişcare, după două luni de proteste fără precedent care au vizat protejarea libertăţilor din Hong Kong, informează Agerpres.

Tot luni, Executivul pro-Beijing al Hong Kong a adoptat un ton ameninţător, acuzându-i pe manifestanţii pro-democraţie că pun acest teritoriu într-o „situaţie foarte periculoasă”.

„Perturbări atât de intensive în numele anumitor revendicări (...) au afectat grav legea şi ordinea în Hong Kong şi împing oraşul (...) în pragul unei situaţii foarte periculoase”, a declarat presei lidera executivului, Carrie Lam.

Ea a subliniat că „guvernul va fi hotărât în menţinerea legii şi ordinii în Hong Kong şi în restabilirea încrederii”.

În acelaşi timp, ea i-a acuzat pe protestatari că „încearcă să distrugă Hong Kong”.

Peste 100 de zboruri în Hong Kong au fost anulate

 

Manifestanţi pro-democraţie au marşăluit iar, duminică, în Hong Kong. După ciocnirile înregistrate într-un cartier comercial, Beijingul a avertizat că nu va rămâne cu „braţele încrucişate” în faţa „forţelor abjecte” ce subminează unitatea naţională.

Luni dimineață, autoritățile aeroportuare au anunțat că peste o sută de zboruri au fost anulate, într-un moment în care protestatarii lansează o mişcare de grevă generală, pentru a creşte presiunea asupra autorităţilor pro-Beijing. relatează Agerpres, care citează AFP.

Cel puţin 105 zboruri erau menţionate ca anulate pe lista de plecări a aeroportului din Hong Kong. Contactat de France Presse, un purtător de cuvânt al aeroportului nu a furnizat motive pentru aceste anulări şi s-a limitat să declare că pasagerii trebuie să verifice dacă zborul lor este prevăzut sau nu pentru plecare. 

Cea mai mare criză politică din Hong Kong

 

Oraşul din sudul Chinei, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa în 1997 de către Londra, a cunoscut deja 8 weekenduri consecutive de manifestaţii, urmate din ce în ce mai des de confruntări între mici grupuri radicale şi forţele de ordine.

Ciocniri au avut loc, sâmbătă seara, între protestatari radicali şi poliţişti în cartierul Tsim Sha Tsui. Poliţia a tras mai multe salve de gaze lacrimogene în faţa unei secţii de poliţie pentru a-i respinge protestatari.

De asemenea, protestatarii au blocat temporar unul dintre tunelurile rutiere care asigură legătura cu insula Hong Kong. Poliţia a anunţat arestarea a „peste 20 de persoane”, ceea ce ridică numărul total al arestărilor la peste 200 din 9 iunie.

Ulterior, agenţia oficială Xinhua s-a referit la „forţe abjecte” care ameninţă fundamentele principiului „o singură ţară, două sisteme”, sub care s-a făcut retrocedarea.

„Guvernul central nu va rămâne cu "braţele încrucişate" şi nu va lăsa situaţia să continue”, avertiza agenţia.

În aşteptarea unei greve generale programate pentru luni, mii de oameni au mărşăluit din nou duminică după-amiază în două manifestaţii separate.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO