Motivul pentru care locuitorii unui oraș din Ucraina vor să-i schimbe numele în New York: „Va fi un nou început pentru noi”
Locuitorii unui oraș din Ucraina vor să-i schimbe numele în New York.
Ce are în comun un oraș din estul Ucrainei devastat de război cu orașul New York?
Nu există zgârie-nori, taxiuri galbene sau muzee de renume mondial.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar acest lucru nu i-a împiedicat pe localnici din Novhorodske, lângă Donetsk, să încerce să-i schimbe numele în New York, transmite euronews.com.
O comisie parlamentară a aprobat schimbarea, dar acum trebuie să treacă înaintea tuturor deputaților pentru ca soarta să-i fie decisă.
Orașul a fost fondat de coloniștii germani și inclus pentru prima dată pe hartă în 1846 cu numele de New York. S-a mărit doar prin adăpostirea câtorva persoane, devenind centrul mai multor așezări germane.
Se spunea că acei coloniști erau foarte religioși și duceau o viață retrasă de alții. Au avut propriile școli și s-au îmbogățit, producând alimente și mașini și utilaje agricole.
Germanii au început să părăsească Ucraina prima dată după Revoluția Rusă și apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au fost forțați de sovietici.
Epoca postbelică și debutul Războiului Rece au dus la schimbarea numelui orașului
Epoca postbelică și debutul Războiului Rece au dus la schimbarea numelui orașului. New York a devenit Novhorodske în 1951.
„Nu știm de ce s-a schimbat numele, dar credem că a fost din cauza situației politice din timpul Războiului Rece. Nu putea rămâne New York”, a spus Nadiya Gordiuk, profesoară.
Novhorodske a devenit un oraș industrial prosper și a continuat să se dezvolte până când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, la începutul anilor '90.
După trei decenii, orașul se află într-o stare disperată. Industria s-a prăbușit și orașul se află aproape de prima linie a unui război care a ucis în jur de 13.000 de oameni.
„Am văzut vremuri mult mai bune aici. Mulți au plecat după război și mai avem o singură fabrică care funcționează, dar sperăm că putem schimba această realitate”, a mai spus Gordiuk.
Declinul Novhorodske este împărtășit de multe alte orașe din regiunea Donbas. Conflictul i-a făcut să-și piardă accesul atât la piața rusă, cât și la principalele orașe din regiune, cum ar fi Donetsk și Horlivka, care sunt ocupate în prezent de separatiștii susținuți de Rusia. Horlivka este la doar cinci kilometri distanță.
Localnicii speră că schimbarea numelui orașului le va oferi un nou început și va ajuta la atragerea turiștilor
Localnicii speră că schimbarea numelui orașului le va oferi un nou început și va ajuta la atragerea turiștilor.
Pe vremea coloniștilor germani, strada principală a fost numită Gartenstraße (n.r. strada Grădinii) și este vizibilă și astăzi cu mai multe case vechi de cărămidă, o veche fabrică de hârtie uzată de război și câteva clădiri vechi ale școlii din timpul ocupării coloniștilor germani. Acestea sunt atracțiile orașului, care i-ar putea face pe turiști să-l viziteze.
În apropiere, s-a pus bazele unui nou centru cultural. Acesta va acționa ca un mic muzeu cu fotografii ale coloniștilor germani și hărți vechi, dezvăluind modul în care orașul a crescut de-a lungul anilor, de la doar o mână de coloniști la un oraș de dimensiuni semnificative.
„Va fi un nou început pentru noi. Sperăm că ne va aduce investiții și că vom putea avea turiști care să vină aici și să cunoască istoria noastră”, a spus secretara consiliului local al orașului.
Kristina Shevchenk, liderul grupului de tineri din oraș, spune că nu-i place numele Novhorodske, deoarece reprezintă influența rusă și sovietică asupra orașului.
„Este important să scăpăm de influența rusă. Dacă schimbăm numele, putem arăta lumii întregi că orașul nostru nu are nicio legătură cu Rusia, deoarece istoria noastră nu este a Rusiei, este a noastră. O istorie europeană”, a spus Șevcenko, care a susținut schimbarea numelui orașului.
Novhorodske este încă considerat a fi într-o zonă de război
Din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei, multe dintre planurile orașului au fost amânate. Unul dintre ele este organizarea unui festival, pentru a sărbători „viitorul orașului”.
Pentru ca alte persoane, care nu au domiciliul în zonă, să participe, totuși, ar avea nevoie de permisiunea armatei ucrainene. Novhorodske este încă considerat a fi într-o zonă de război.