Înalt oficial rus, despre conflictul din Donbas: „Ar putea fi începutul sfârşitului pentru Ucraina”
Un înalt oficial de la Moscova a declarat, joi, că Rusia ar putea interveni pentru a-și apăra cetățenii din estul Ucrainei şi că aceste ostilităţi militare majore ar putea marca începutul sfârşitului pentru Ucraina ca ţară, scrie Reuters, citând TASS.
Ţările occidentale au îndemnat la reţinere după ce Ucraina a alertat cu privire la o comasare de forţe militare ruse lângă frontiera ucraineană cu Federaţia Rusă. Violenţele au escaladat de-a lungul liniei de contact dintre forţele ucrainene şi cele ale separatiştilor proruşi în regiunea Donbas din estul Ucrainei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"...Susţin afirmaţia că... începutul unei acţiuni militare ar fi începutul sfârşitului pentru Ucraina", a declarat şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, care este şi negociatorul-şef al Rusiei pentru conflictul din estul Ucrainei.
Kozak a fost întrebat dacă Rusia îşi va apăra cetăţenii din estul Ucrainei. Referindu-se în răspunsul său la Srebrenica, unde circa 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbe bosniace în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, el a spus: "Aceasta depinde de anvergura luptelor. Dacă acolo va fi, cum a spus preşedintele nostru, Srebrenica, se pare că noi va trebui să intervenim pentru a-i apăra" (pe cetăţenii ruşi din estul Ucrainei), potrivit Agerpres.
Dmitri Kozak este o personalitate marcantă a echipei lui Vladimir Putin şi de-a lungul anilor a deţinut mai multe funcţii importante. Celebrul "Memorandum Kozak" a fost iniţiat de el în 2003 şi viza o soluţionare a conflictului dintre Chişinău şi regimul separatist din Transnistria, prin crearea unei federaţii asimetrice cu trei subiecţi: Moldova, Transnistria şi Găgăuzia.
În timpul unei convorbiri telefonice avute joi cu cancelarul federal Angela Merkel, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Kievul de acţiuni provocatoare în estul Ucrainei, care, potrivit lui, inflamează situaţia în regiune.