FT: Teodor Baconschi afirma ca UE risca sa-si piarda credibilitatea

18-01-2011 00:00
Sursa: Financial Times

Terminal Schengen Aeroport

Teodor Baconschi a avertizat, intr-un interviu publicat de Financial Times ca insasi credibilitatea Uniunii Europene poate fi afectata daca statele membre nu se supun toate acelorasi reguli, in loc ca acestea sa fie utilizate selectiv.

Baconschi a cerut o decizie privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen in urmatoarele sase luni, subliniind ca Bucurestiul a indeplinit toate criteriile tehnice si respingand alte argumente de ordin politic pentru o amanare ca "irelevante".

Romania si Bulgaria se asteptau sa adere la Schengen in martie, dar Franta si Germania au anuntat ca vor bloca o hotarare, din cauza ingrijorarilor cu privire la coruptie, sistemul judiciar si crima organizata. Expertii care au evaluat pregatirile de aderare la Schengen au prezentat raportul final vineri, intr-o intalnire cu usile inchise, la Bruxelles.

Potrivit unor surse, oficialii europeni au identificat probleme in Bulgaria, in timp ce raportul pentru Romania este favorabil. Acest lucru a intensificat suspiciunile potrivit carora factori politici sunt de vina pentru amanare, comenteaza publicatia, dand ca exemplu problemele din aceasta vara cu privire la romi intre Franta si Romania.

Acest lucru risca sa amplifice tensiunile intre noile state membre ale Uniunii si cele mai vechi, care au aparut cand Marea Britanie, Franta si Germania au sustinut o inghetare a cheltuielilor Uniunii, directionate, in mod disproportionat, catre noile state membre.

Sursa: Financial Times, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO