Baconschi: Franta si Germania au avut obiectii fata de raportul Bulgariei

17-01-2011 00:00

Spatiul Schengen

Teodor Baconschi a declarat ca Franta, Germania si Finlanda au avut obiectii de fond in grupul Sch-eval, in ceea ce priveste raportul Bulgariei, in timp ce, in cazul Romaniei, raportul este pozitiv "de la A la Z", potrivit Mediafax.

"Acum doua zile a fost prezentat in Consiliu raportul ultim al Grupului Sch-Eval pentru Romania si Bulgaria. Lucrurile stau destul de clar. In ceea ce priveste Bulgaria, cu care suntem in pachet, Franta, Germania si Finlanda au formulat rezerve de fond cu privire la pregatirea pe frontiera terestra si cu privire la raportul SIS-SIRENE, deci procesarea datelor in Sistemul Schengen. Si s-a propus o noua misiune de reevaluare pe care tara vecina a acceptat-o si care va avea loc probabil la mijlocul lunii martie", a spus Baconschi.

El a adaugat ca, in ceea ce priveste Romania, raportul este unul complet pozitiv, iar Franta a cerut doar timp pentru a-l examina. "In ceea ce priveste Romania, raportul este pozitiv de la A la Z, numai ca, fiind prezentat de expertii Sch-eval in Consiliu, Franta a formulat o rezerva de examinare. Deci, cu alte cuvinte, a spus: «Vrem sa citim raportul in detaliu si sa aprofundam aceasta analiza, dupa care vom reveni cu eventuale intrebari». Deci, este o proedura tehnica. Ea va dura probabil pana in jurul datei de 21 ianuarie. Pe 28 ianuarie va avea loc o noua reuniune a Grupului Sch-eval. Insa este imbucurator faptul ca s-a confirmat cu aceasta ocazie ceea ce anticipam, si anume ca totalitatea celor 7 misiuni de evaluare pe teren a dus la concluzii pozitive, si anume ca Romania este pregatita sa-si asume aceasta responsabilitate", a explicat ministrul. Ministrul s-a declarat increzator ca "vecinii bulgari" vor recupera intarzierile pe care le au si vor obtine "o nota buna la reevaluarea din martie".

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO