Masacrul din Florida putea fi prevenit. Târg de arme, în apropiere de locul atacului
Ies la iveală tot mai multe informaţii că atacul de la liceul din Florida, în care au fost ucişi 17 adolescenţi şi adulţi, ar fi putut fi evitat dacă cineva ar fi pus cap la cap nişte informaţii disparate.
Sâmbătă s-a aflat că tânărul de 19 ani era pe radarul autorităţilor încă din 2016, când s-a automutilat şi a pus imagini pe reţelele de socializare. Iar şeriful a anunţat că poliţia primise 20 de reclamaţii în ceea ce îl privea. Şi FBI primise informaţii despre el.
Presa americană publică fragmente din înregistrările comunicaţiilor radio pe care le-au schimbat între ei poliţiştii în timpul intervenţiei de la liceul din Florida. Voci calme îşi comunică scurt informaţii şi instrucţiuni pentru securizarea zonei - într-un moment în care nu se ştia nici cine este atacatorul, nici unde se află.
În timp ce echipele SWAT cercetau sală cu sală, poliţiştii evacuau elevii, iar alţii încercau să identifice suspectul stând de vorbă cu martorii.
Imediat ce poliţiştii au căpătat numele şi fotografia, acestea au fost transmise tuturor unităţilor din oraş, iar suspectul a fost prins în mai puţin de o oră, în apropierea campusului. Nikolas Cruz va fi dus luni în faţa instanţei şi se pare că va pleda vinovat, ca să evite pedeapsa cu moartea. Între timp, activitatea lui pe internet conturează profilul unui tânăr obsedat de rasă, violenţă şi arme. "Urăsc evreii, negrii, imigranţii", a scris la un moment dat.
Scott Israel, şeriful Broward County: “Am descoperit că au fost aproximativ 20 de apeluri la poliţie în ultimii ani în legătură cu criminalul.”
În 2016, tânărul s-a tăiat la mână şi a publicat imagini pe internet, dar autorităţile au considerat că primeşte ajutorul necesar. Procese verbale ale poliţiei din acelaşi an îl descriu drept bolnav psihic sau instabil emoţional, dar toate acestea nu l-au împiedicat să-şi cumpere puşca semiautomată cu care a omorât 17 oameni în 14 februarie.
În timp ce în Parkland sunt înmormântate victimele, la mică distanţă, în Miami, are loc un târg de arme. Directorul a explicat că... ar fi costat prea mult să fie anulat.
Jorge Fernandez, directorul târgului: “Aceasta n-a fost, după părerea mea, o problemă de armă, ci mai degrabă o problemă de sănătate mentală.”
De altfel, Nikolas Cruz făcuse parte dintr-un program de antrenament finanţat de National Rifle Association, puternică asociaţie de lobby care se opune înăspririi regimului armelor.
Sursa: Pro TV
Etichete: FBI, atac, scoala, arme, Florida, miami, apeluri, 112, serif, swat, parkland, nra, nikolas cruz,
Dată publicare:
18-02-2018 08:03