Atac armat la un liceu din Florida. Un fost elev a ucis 17 oameni

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

America retrăieşte oroarea unui atac armat grav petrecut într-un loc unde copiii ar trebui să fie în siguranţă. Un tânăr de 19 ani, înarmat cu o puşcă, a deschis focul într-un liceu din Florida, omorând cel puţin 17 persoane, copii şi adulţi.

Este vorba despre un fost elev exmatriculat din motive disciplinare şi care a fost prins la aproximativ o oră după atac, într-un orăşel din apropiere. Alarma s-a dat în jurul orei locale 14.00 la un liceu din Parkland, un oraş cu 30.000 de locuitori aflat la 80 de kilometri nord de Miami.

Martor: „Am auzit "bum-bum-bum" şi m-am întrebat ce naiba e asta. Nu puteau fi decât focuri de armă! "

Martor: „Mergea în sus şi în jos pe hol, lovind uşile şi trăgând în clase. A tras prin uşa clasei mele şi a spart geamul."

În liceul la care învaţă 3.000 de elevi s-a instalat imediat panica. Adolescenţii s-au ascuns în dulapuri şi sub bănci şi au trimis disperaţi mesaje către părinţi, cerând ajutor. O profesoară a povestit că s-a adăpostit împreună cu 19 elevi într-o debara. Alţii au ales să fugă.

Profesoară: „Am început să fug, n-aveam de gând să fiu împuşcată. Am început să fug. E un gard într-acolo. Toată lumea se căţăra pe gard. Toată lumea! Nu mai era loc pe gard. Toţi se căţărau, unii mă trăgeau în jos, am zgârieturi..."

În scurt timp au apărut primele echipaje SWAT, care au început să cerceteze fiecare clădire, cu armele scoase. Elevii au fost scoşi din liceu în şir indian, cu mâinile ridicate. Vestea s-a răspândit ca fulgerul şi lângă liceu au început să se adune părinţii.

Părinte: „Auzi aşa ceva la ştiri tot timpul şi nu crezi că o să se întâmple. Dar s-a întâmplat! S-a întâmplat."

Au fost zguduiţi de ceea ce s-a întâmplat, dar unii au fost uşuraţi că au reuşit să ia legătura cu fiii lor. Alţii încă au așteptat disperaţi, rugându-se să agfle că ai lor sunt doar răniţi.

Șerif: „E o zi catastrofală în istoria districtului nostru. E devastator. Mi-e rău fizic."

Şeriful, el însuşi tatăl a trei copii care au învăţat la acest liceu, a anunțat că atacatorul era în libertate şi a cerut populaţiei să evite zona. A trecut aproximativ o oră până când a fost prins, într-un orăşel din apropiere. E identificat drept Nicholas Cruz, în vârstă de 19 ani, fost elev la liceului unde a atacat, exmatriculat din motive disciplinare.

Șerif: „Avea foarte multă muniţie, multă. În acest stadiu, credem că avea o puşcă AR-15. Nu ştiu dacă avea o a doua armă."

După toate aparenţele era hotărât să facă mult rău. Surse din poliţie spun că suspectul a acţionat alarma de incendiu, ca să scoată elevii din clase şi abia apoi a început să tragă, ca să facă victime cât mai multe.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO