Mărturia comandantului lichidatorilor de la Cernobîl, la 33 de ani de la dezastru. FOTO
General-maiorul, Nikolai Tarakanov, care a condus misiunea de curățare a materialului radioactiv de pe acoperișul Centralei Nucleare de la Cernobîl, după accidentul din 1986, a oferit un interviu în contextul în care serialul Cernobîl a ajuns un fenomen.
Cum arată în prezent Nikolai Tarakanov vedeți în galeria foto din acest articol!
Nikolai Tarakanov, comandantul lichidatorilor de la Cernobîl, a povestit într-un interviu pentru canalul TV apropiat Kremlinului, Russia Today, că nu are nicio plângere referitor la evenimentele istorice descrise în serialul creat de Craig Mazin și realizat de HBO și Sky Atlantic.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pe acoperișul centralei nivelul de radiații era atât de mare încât curățarea nu a fost posibilă cu vehicule robotizate, deoarece acestea s-au defectat. În lipsa unor alte soluții, pe acoperiș au fost trimiși soldați care aveau la dispoziție 90 de secunde fiecare să arunce bucățile de grafit radioactiv înapoi în reactor.
”Doar finalul a fost diferit față de ce s-a întâmplat în realitate” a explicat Nikolai Tarakanov, jucat în serial de actorul britanic Ralph Ineson. Despre acesta, Tarakanov a spus că a fost ales ”perfect” pentru rol.
”După dezastru, centrala nucleară era o scenă înfiorătoare”, și-a amintit Nikolai Tarakanov, acum în vârstă de 85 de ani.
”M-am rotit cu un elicopter în jurul reactorului și nu-mi imaginam ce s-a întâmplat acolo. A fost o explozie atât de mare încât a demolat o construcție de beton armat” a povestit Tarakanov.
”Nu veți scăpa de Cernobîl”
”300.000 de metri cubi de pământ din jurul centralei au fost extrași, puși în camioane și duși în locuri speciale pentru a fi îngropați. Au fost înlocuiți cu alte 300.000 de metri cubi de pietriș zdrobit, care au fost îngropați în beton și acoperiți apoi cu plăci grele de beton. Măsura a avut rolul de a scădea nivelul de radiație pentru a permite munca în zonă” a povestit Tarakanov.
Potrivit acestuia, soldații care au devenit lichidatorii de la Cernobîl sunt adevărații eroi. Ajuns la vârsta de 85 de ani, Tarakanov s-a luptat în ultimii 33 de ani cu o boală cauzată de radiații care i-a provocat adesea sângerări ale gingiilor și diaree cu sânge.
”O mică tăietură pe care ți-o făceai la bărbierit nu se vindeca timp de 2 săptămâni. Iau și acum 8 tipuri de medicamente, dimineața, la prânz și seara”, a mărturisit bărbatul.
A mai povestit că un medic sovietic, Evgeny Chazov, i-a avertizat atunci pe toți lichidatorii: ”Veți suferi până la finalul vieții. Nu veți scăpa de Cernobîl.”
Serialul Cernobîl care spune povestea din spatele tragediei petrecute acum 33 de ani i-a cucerit pe fani și a ajuns pe primul loc în topul celor mai apreciate seriale din istorie pe siteul IMDb, cu o notă record de 9.7.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: rt.com
Etichete: accident, seriale, centrala nucleara, cernobil, lichidatori,
Dată publicare:
06-06-2019 15:42