Misterele instalației sinistre de lângă Cernobîl. Americanii se temeau că poate controla mințile

radar duga ucraina - 3
Agerpres

Pădurile din nordul Ucrainei pot fi un loc perfect de aventură în aer liber însă una dintre ele, la nord de capitala Kiev, ascunde o misterioasă și imensă instalație sovietică ce atrage turiști curioși, relatează CNN.

Pădurea aflată în zona de excludere de la Cernobîl, unde pe 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare, ascunde o altă moștenire sovietică - Radarul Duga. Cândva un secret bine păstrat, structura imensa care poate fi văzută de la câțiva kilometri depărtare oferă o priveliște suprarealistă.

De la distanță dă impresia că este un gard imens. La o analiză îndeaproape, este o structură enormp făcută din sute de antene și turbine.

Radarul Duga care în traducere înseamcă Arc a fost cândva cea mai puternică instalație militară din întregul URSS. Se înalță la o distanță de 150 de sol și se întinde pe o lungime de 700 de metri. În prezent a ajuns într-un stadiu de degradare puternică.

Citește și
VIDEO. Momentul în care Diana Șoșoacă e dată afară din plenul PE. „Am dreptul să vorbesc. Am fost votată de români

Din 2013, vizitatorilor li s-a permis să viziteze instalația radar din zona de excludere, însă doar dacă sunt însoțiți de un ghid. 

”Turiștii sunt copleșiți de mărimea instalației și de estetica sa”, a relatat Yaroslav Yemelianenko, director al unei firme de turism care organizează călătorii la Radarul Duga. ”Le pare foarte rău că este pe jumătate în ruină” a adaugat el.

Chiar și la 3 decenii de la destrămarea URSS, povetsea din spatele radarului Duga ascunde încă multe secrete nerezolvate iar adevăratul său scop rămâne învăluit în mister.

Contruscția sa început în 1972 când cercetătorii sovietici care căutat moduri de a răspunde la amenințările rachetelor cu rază lungă de acțiune au venit cu ideea de a construi un radar imens, “dincolo de orizont” care să reflecte semnale din ionosferă pentru a spiona peste curbura Pământului.

În ciuda dimenisiunilor gigantice ale proiectului, s-a dovedit că oamenii de știintă ruși nu înțelegeau pe deplin cum funcționează ionosfera (n.r. partea superioară a atmosferei), condamnând la eșec structura înainte de a fi construită.

Multe dintre informațiile actuale despre Duga sau Cernobîl 2 vin de la Volodymyr Musiyets, un fost comandant al complexului de radare.

”Proiectul Cernobîl 2 a fost creat cu un singur scop: să detecteze un atac nuclear asupra URSS în primele 2-3 minute de la lansarea rachetelor balistice” a spus acesta.

Radarul Duga era construit doar pentru a primi semnale, centrul de transmitere a fost amplasat la 60 de km distanță într-un oraș în prezent abandonat. Aceste structuri erau protejate și ținute secret prin măsuri de securitate extreme.

Pentru a păcăli ”inamicul”, sovieticii ofereau acestor tipuri de instalații nume și obiective false. De pildă pe hărțile sovietice Radarul Duga era mascat să apară ca o tabără de copii, pe drumul spre structură au amplasat chiar mascota urs simbol a Jocurilor Olimpice de la Moscova din 1980.

Potrivit legendelor, Phil Donahue, unul dintre primii jurnaliști americanicare au primit acces la Cernobîl după dezastru, l-a întrebat pe ghid ce reprezintă misterioasa instalație de la orizont și acesta i-a răspuns că radarul Duga era de fapt un hotel neterminat.

Când a devenit operațional, potrivit lui Musiyets, Radarul Duga ar fi folosit unde radio scurte capabile să călătorească mii de km folosind o tehnică denumită ”dincolo de orizont” pentru a detecta urme (fum și flăcări) de la lansarea rachetelor.

În 1976, lumea a auzit pentru prima dată de sunetele ciudate repetitive, asemnănătoare zgomotelor făcute de o ciocănitoare, venite de la transmițătoare. Teorii ale conspirației, vehiculate de presa occidentală, vorbeau despre un instrument de control al minților sau al vremii.

Alimentați de frica unui război nuclear, unii occidentali susțineau că ”Ciocănitoarea Rusească” sau ”Semnalul Rusesc” putea să distrugă celule din creier și să schimbe comportamentele umane. Speculațiile erau amplificate și de faptul că URSS nega existența radarului, era o tabără de copii în versiunea sovieticilor.

Deși este foarte puțin probabil ca radarul să fi folosit ca o armă de control îndreptată spre americani, adevăratul său scop și detalii importante despre funcționarea sa sunt acoperite încă de mister.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat imediat după ce Corvinul a scos-o pe Paksi din Europa League
Ungurii au reacționat imediat după ce Corvinul a scos-o pe Paksi din Europa League
Citește și...
Aer irespirabil. În Dubai, temperatura resimțită de oameni din cauza caniculei este de 62 de grade Celsius
Aer irespirabil. În Dubai, temperatura resimțită de oameni din cauza caniculei este de 62 de grade Celsius

În Dubai, temperatura resimțită din cauza caniculei este de 62 de grade Celsius. Această cifră periculos de ridicată este provocată de combinația dintre temperatura intensă a aerului și umiditatea ridicată.

 

Casa Albă: Joe Biden urmează să-l primească săptămâna viitoare la Washington pe Benjamin Netanyahu
Casa Albă: Joe Biden urmează să-l primească săptămâna viitoare la Washington pe Benjamin Netanyahu

Preşedintele SUA Joe Biden urmează să-l primească săptămâna viitoare la Washington pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, dar aceasta întâlnire va depinde de starea de sănătate a preşedintelui american, a anunţat joi Casa Albă, relatează AFP.

Un poliţist a fost atacat cu cuţitul de un bărbat dat afară dintr-un magazin de lux din Paris. Agresorul a fost ”neutralizat”
Un poliţist a fost atacat cu cuţitul de un bărbat dat afară dintr-un magazin de lux din Paris. Agresorul a fost ”neutralizat”

Un poliţist a fost atacat cu cuţitul joi, la Paris, de către un bărbat rănit grav după ce a fost împușcat de un alt agent, potrivit unei surse din poliţie, relatează AFP.

Recomandări
Analiști, după scandalul făcut de Diana Șoșoacă în Parlamentul European: ”Imaginea României, afectată!”
Analiști, după scandalul făcut de Diana Șoșoacă în Parlamentul European: ”Imaginea României, afectată!”

Moment rușinos provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European. În noua sa calitate, de europarlamentar, a întrerupt ședința pentru alegerea președintelui Comisiei Europene.  

Cel mai intens moment politic al discursului Ursulei von der Leyen din plenul Parlamentului a fost cel legat de Viktor Orban
Cel mai intens moment politic al discursului Ursulei von der Leyen din plenul Parlamentului a fost cel legat de Viktor Orban

A fost un vot cu emoții pentru Ursula von der Leyen, care și-a negociat candidatura cu eurodeputații de câteva luni. Ultimele întâlniri le-a avut chiar înaintea discursului din plen, unde și-a prezentat prioritățile pentru următorul mandat.  

Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023
Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023

Potrivit datelor Băncii Naționale, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2 la sută din PIB.