Misterele instalației sinistre de lângă Cernobîl. Americanii se temeau că poate controla mințile

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Sambata 02 Martie 2019 09:02
Data publicarii: Vineri 01 Martie 2019 15:41
Categorie: Internaţional
radar duga ucraina - 3

Pădurile din nordul Ucrainei pot fi un loc perfect de aventură în aer liber însă una dintre ele, la nord de capitala Kiev, ascunde o misterioasă și imensă instalație sovietică ce atrage turiști curioși, relatează CNN.

Pădurea aflată în zona de excludere de la Cernobîl, unde pe 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare, ascunde o altă moștenire sovietică - Radarul Duga. Cândva un secret bine păstrat, structura imensa care poate fi văzută de la câțiva kilometri depărtare oferă o priveliște suprarealistă.

De la distanță dă impresia că este un gard imens. La o analiză îndeaproape, este o structură enormp făcută din sute de antene și turbine.

Radarul Duga care în traducere înseamcă Arc a fost cândva cea mai puternică instalație militară din întregul URSS. Se înalță la o distanță de 150 de sol și se întinde pe o lungime de 700 de metri. În prezent a ajuns într-un stadiu de degradare puternică.

Din 2013, vizitatorilor li s-a permis să viziteze instalația radar din zona de excludere, însă doar dacă sunt însoțiți de un ghid. 

”Turiștii sunt copleșiți de mărimea instalației și de estetica sa”, a relatat Yaroslav Yemelianenko, director al unei firme de turism care organizează călătorii la Radarul Duga. ”Le pare foarte rău că este pe jumătate în ruină” a adaugat el.

Chiar și la 3 decenii de la destrămarea URSS, povetsea din spatele radarului Duga ascunde încă multe secrete nerezolvate iar adevăratul său scop rămâne învăluit în mister.

Contruscția sa început în 1972 când cercetătorii sovietici care căutat moduri de a răspunde la amenințările rachetelor cu rază lungă de acțiune au venit cu ideea de a construi un radar imens, “dincolo de orizont” care să reflecte semnale din ionosferă pentru a spiona peste curbura Pământului.

În ciuda dimenisiunilor gigantice ale proiectului, s-a dovedit că oamenii de știintă ruși nu înțelegeau pe deplin cum funcționează ionosfera (n.r. partea superioară a atmosferei), condamnând la eșec structura înainte de a fi construită.

Multe dintre informațiile actuale despre Duga sau Cernobîl 2 vin de la Volodymyr Musiyets, un fost comandant al complexului de radare.

”Proiectul Cernobîl 2 a fost creat cu un singur scop: să detecteze un atac nuclear asupra URSS în primele 2-3 minute de la lansarea rachetelor balistice” a spus acesta.

Radarul Duga era construit doar pentru a primi semnale, centrul de transmitere a fost amplasat la 60 de km distanță într-un oraș în prezent abandonat. Aceste structuri erau protejate și ținute secret prin măsuri de securitate extreme.

Pentru a păcăli ”inamicul”, sovieticii ofereau acestor tipuri de instalații nume și obiective false. De pildă pe hărțile sovietice Radarul Duga era mascat să apară ca o tabără de copii, pe drumul spre structură au amplasat chiar mascota urs simbol a Jocurilor Olimpice de la Moscova din 1980.

Potrivit legendelor, Phil Donahue, unul dintre primii jurnaliști americanicare au primit acces la Cernobîl după dezastru, l-a întrebat pe ghid ce reprezintă misterioasa instalație de la orizont și acesta i-a răspuns că radarul Duga era de fapt un hotel neterminat.

Când a devenit operațional, potrivit lui Musiyets, Radarul Duga ar fi folosit unde radio scurte capabile să călătorească mii de km folosind o tehnică denumită ”dincolo de orizont” pentru a detecta urme (fum și flăcări) de la lansarea rachetelor.

În 1976, lumea a auzit pentru prima dată de sunetele ciudate repetitive, asemnănătoare zgomotelor făcute de o ciocănitoare, venite de la transmițătoare. Teorii ale conspirației, vehiculate de presa occidentală, vorbeau despre un instrument de control al minților sau al vremii.

Alimentați de frica unui război nuclear, unii occidentali susțineau că ”Ciocănitoarea Rusească” sau ”Semnalul Rusesc” putea să distrugă celule din creier și să schimbe comportamentele umane. Speculațiile erau amplificate și de faptul că URSS nega existența radarului, era o tabără de copii în versiunea sovieticilor.

Deși este foarte puțin probabil ca radarul să fi folosit ca o armă de control îndreptată spre americani, adevăratul său scop și detalii importante despre funcționarea sa sunt acoperite încă de mister.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

radar duga ucraina - 7 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
radar duga ucraina - 6 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
radar duga ucraina - 5 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
radar duga ucraina - 4 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
radar duga ucraina - 3 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
radar duga ucraina - 2 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
radar duga ucraina - 1 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO
Primele imagini cu momentul în care s-a dat alarma pe vasul de croazieră din Norvegia
Primele imagini cu momentul în care s-a dat alarma pe vasul de croazieră din Norvegia
Israelul a atacat Fâşia Gaza, după ce palestinienii au lansat încărcături explozive
Momente de panică la Disneyland, după ce s-ar fi auzit focuri de armă. Ce s-a întâmplat
ISIS plănuiește atacuri în Europa, folosind „celule crocodil”, după căderea califatului
Mexicanii fură materiale din viitorul zid al lui Trump şi le folosesc pentru casele lor
Motivul pentru care gravidele cu bani din Rusia aleg să nască în SUA. Reacţia lui Trump
ecuador
Capitala acoperită de o avalanşă de noroi. Maşinile au fost măturate de valul de mizerie
Theresa May ar putea fi răsturnată de la putere de propriii miniştri. "A devenit toxică"
1.300 de pasageri, evacuați de urgență, cu elicoptere, de pe o navă de croazieră
Masacru în Mali: 110 de etnici fulani, uciși de bărbați echipați în vânători
Un fost președinte francez îi ia apărarea lui Viktor Orban. Omagiu adus la Budapesta
Agresorul preotului înjunghiat în Canada ar fi român: „Se comporta ciudat”