Manualul prin care belgienii au vrut sa ii invete franceza pe refugiati. "Tata arunca bomba si merge la inchisoare"


Ultimul update: Luni 15 Mai 2017 06:50
Data publicarii: Vineri 12 Mai 2017 08:13
Categorie: Stiri externe

Un manual destinat sa-i invete franceza pe refugiati a starnit indignare in Belgia.

Una dintre lectii contine propozitii precum "Tata arunca o bomba si merge la inchisoare."

Autoritatile au anuntat anchete abia dupa inflamarea opiniei publice, desi manualul cu pricina este folosit de trei ani.

In timp ce invata limba tarii de adoptie, Raad s-a trezit silabisind propozitii despre bombe si inchisoare - "Tata arunca bomba si merge la inchisoare.", "Imi arata bomba si inchisoarea.", "Mananc o tartina in inchisoare.".

Raad: "Cand am inteles despre ce era vorba, m-am intristat. Am venit din Irak ca sa scap de nenorociri si m-a intristat sa vad asta scris."

Raad este irakian si a ajuns in Belgia in august 2015. Ia lectii de franceza la o scoala dintr-o suburbie a Bruxelles-ului. Femeia care il gazduieste il mai ajuta uneori, iar aceste propozitii au socat-o si pe ea. Indignata, a fotografiat paginile si le-a postat pe Facebook, iar in scurt timp totul a ajuns la urechile autoritatilor.

Femeie: "Am fost socata fiindca e un manual pentru refugiati si chiar mai socata fiindca refugiatii nu inteleg franceza. Mi s-a parut ca oamenii le exploateaza credulitatea, ca sunt luati fie de prosti, fie de teroristi."

Directorul scolii a declarat ca totul este o greseala, desi manualul respectiv se foloseste deja de trei ani. Lectia a fost inlocuita deocamdata cu una in care nu se vorbeste despre bombe si inchisoare, iar cartea va fi retrasa.

VIDEO PROTVPLUS.RO