Majid al-Majid, comandantul Al-Qaida din Liban, a murit in Beirut. "A fost supus unor interogatorii"

Ultima actualizare: 07-01-2014 06:58
Spital in Liban

Majid al-Majid, comandantul Al-Qaida din Liban, a murit intr-un spital din Beirut, in timp ce se afla in custodia armatei libaneze.

Conform BBC News, sauditul, care a condus Brigazile Abdullah Azzam, s-a aflat pe lista Arabiei Saudite al celor mai cautati teroristi din lume. El a fost arestat recent in Liban.

Un general de armata a declarat pentru Associated Press ca militantul a murit in urma unei crize de rinichi.

Gruparea terorista condusa de Majid al-Majid a organizat atentate in Orientul Mijlociu si a revendicat atacul cu bomba comis asupra ambasadei Iranului din Beirut, in noiembrie 2013, in urma caruia au murit 23 de oameni. Atasatul cultural al Iranului s-a aflat printre acele victime.

Conform unei declaratii oficiale a armatei Libanului, Majid al-Majid a murit sambata intr-un spital militar din Beirut, in timp ce primea ingrijiri medicale. Surse din cadrul fortelor de securitate au declarat ca barbatul intrase in coma din cauza unor probleme la rinichi. Vineri, autoritatile libaneze au anuntat ca testele ADN au confirmat identitatea lui Majid al-Majid.

Anterior, ministrul Apararii, Fayez Ghosn, a anuntat ca liderul Al-Qaida se afla in custodia serviciilor de securitate ale armatei in Beirut si ca a fost supus unor "interogatorii in secret". El a refuzat sa spuna cand a avut loc arestarea acestuia.

Majid al-Majid era comandant al Brigazilor din 2012. Acest grup, cu baze in Liban dar si in Peninsula Arabica, a fost numit dupa un jihadist palestinian, a carui ideologie a reusit sa atraga multi mujahedini in razboiul din Afganistan contra Rusiei din anii '80.

De asemenea, Brigazile Abdullah Azzam au atras militanti islamisti care au luptat in Irak si avea centrul operativ in tabara palestiniana de refugiati Ein el-Hilweh, de langa Sidon. Autoritatile cred ca atentatul asupra ambasadei iraniene din noiembrie a fost primul atac major al Brigazilor. Iranul si gruparea Hezbollah sunt aliati ai regimului sirian condus de presedintele Bashar al-Assad.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO