Lupta pentru Curtea Supremă în SUA. Zi decisivă pentru Brett Kavanaugh

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 27 Septembrie 2018 13:00
Categorie: Internaţional

Zi crucială pentru magistratul conservator Brett Kavanaugh, propus de Donald Trump să ocupe locul vacant la Curtea Supremă.

Joi seară va fi audiata în Senatul american profesoara universitară de 51 de ani, care îl acuză pe candidat că a agresat-o sexual, pe când erau liceeni.

Confirmarea lui Kavanaugh i-ar plasa pe judecătorii progresişti ori moderaţi în minoritate în cadrul Curţii Supreme. Instituţia tranşează cele mai spinoase probleme ale societăţii, de la accesul la arme de foc, la dreptul la avort ori căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Christine Blasey Ford afirmă că, împreună cu alt coleg, Brett Kavanaugh ar fi izolat-o într-o cameră, după care a trântit-o pe un pat şi a încercat să o dezbrace. Profitând de faptul că aceştia erau beţi, ea ar fi reuşit să fugă. Înaintea audierii de astăzi, femeia a trecut şi un test poligraf.

Julie Pace, AP: ”Marea necunoscută este cum se va descurca la audiere Christine Blasey Ford. Până de curând a fost un cetăţean obişnuit, cu viaţa privată respectată, deloc neobişnuită nici cu arena politică, nici să fie privita şi ascultată de milioane de oameni, care vor vâna indicii despre credibilitatea ei şi vor încerca să găsească verigile slabe ale poveştii.”

Comisia de anchetă a Senatului a angajat-o pe Rachel Mitchell, procuroare din Arizona specializată în cazuri de agresiuni sexuale, să poarte discuţia cu profesoara de psihologie.

Brett Kavanaugh beneficiază de susţinerea necondiţionată a preşedintelui şi a majorităţii republicane. Trump insistă că acuzaţiile sunt motivate politic şi merge până la a se compara pe sine cu ...pârâtul.

Trump: ”Şi împotriva mea au fost formulate o droaie de acuzaţii false. Sunt o persoană foarte faimoasă. Iar oamenii vor să capete faimă şi bani pe seama noastră.”

Situaţia magistratului conservator a fost însă complicată după ce miercuri a ieşit public o a treia femeie, Julie Swetnick, care îl acuza de conduită sexuală agresivă în tinereţe.

Într-o declaraţie, făcută publică de către avocatul ei, care o apăra şi pe Stormy Daniels, Kavanaugh e acuzat că a făcut parte dintr-un grup de băieţi care încercau să îmbete ori să drogheze fete ca să poată abuza de ele.

Michael Avenatti, avocatul Juliei Swetnick: "Detaliile acuzaţiei sunt foarte concrete, de asemenea şocante şi, mai presus de orice, sunt adevărate.”

Trump: ”Dacă vă uitaţi la avocatul celei de-a treia acuzatoare, este un golan. Iar clienţii lui sunt cu precădere democraţi.”

Beth Wilkinson, avocata lui Brett Kavanaugh: "Întrebarea mea este de ce acuzatoarele nu s-au dus în primul rând la poliţie."

Julie Pace, AP: ”Pentru democraţi miza este că, prin mărturia ei convingătoare, să semene îndoieli în rândul republicanilor, înaintea votului pentru confirmare.”

Votul în Comisia juridică a Senatului cu privire la confirmarea judecătorului Brett Kavanaugh la Curtea Supremă ar urma să aibă loc vineri.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
Incident de securitate la parlamentul britanic
Momentul în care un bărbat pătrunde ilegal în curtea Parlamentului. „Venim după voi, politicienilor!”
Legitimaţia oferită de Stasi lui Putin pe vremea când era agent KGB
Scandal uriaș în Egipt. ”O civilizaţie de 7.000 de ani, decor pentru o scenă sexuală"
Mesajul Vestelor Galbene pentru Macron: ”Mulţumim, dar nu s-a terminat. Noi rămânem pe baricade!”
Cum a reușit un român să jefuiască o bancă din Luton fără să fie prins
Adolescent de 16 ani, acuzat că şi-ar fi ucis iubită, majoretă la liceul unde învăţau. Ce descoperise tânărul
calugarite SUA
Cazul călugărițelor care au furat jumătate de milion de dolari și au jucat banii la cazinouri
Cadoul de nuntă extravagant oferit de un cântăreț mamei sale. Ringul de dans era plin de bani. FOTO
Descoperirea uluitoare a cercetătorilor pe fundul mării, după tsunamiul puternic produs in Indonezia
Rusia a trimis două bombardiere nucleare în Venezuela. Momentul în care aterizează. VIDEO
Produsele de origine animală afectează planeta. Ce au descoperit cercetătorii
Cadouri exclusiviste pentru cei mai bogați oameni ai lumii. Cât costă o vază semnată de Karl Lagerfeld