Ludovic Orban îi critică în FT pe premierii din Ungaria și Polonia. ”Această atitudine este împotriva întregii Europe”

Ultima actualizare: 24-11-2020 14:55
Ludovic Orban îi critică pe premierii din Ungaria și Polonia. ”Această atitudine este împotriva întregii Europe”
Agerpres

Ludovic Orban le reproșează premierilor din Ungaria și Polonia că blochează bugetul UE, amenințând astfel asistența financiară de care continental are mare nevoie pentru a depăși criza generată de pandemie.

„Această atitudine este împotriva întregii Europe și împotriva intereselor cetățenilor polonezi și maghiari. Un acord ar trebui găsit cât mai curând posibil”, a declarat Ludovic Orban pentru Financial Times.

Ungaria și Polonia s-au opus prin veto bugetului pentru 2021-2027 şi fondului de recuperare post-coronavirus pentru că Uniunea Europeană le-ar fi forţat să accepte migraţia.

„După acceptarea actualei propuneri, nu ar mai fi existat niciun obstacol în condiţionarea acordării de fonduri către statele membre de sprijinirea migraţiei şi în şantajarea ţărilor care se opun imigraţiei cu sancţiuni bugetare”, a transmis premierul maghiar Viktor Orban.

Anterior, și premierul polonez Mateusz Morawiecki a ameninţat cu un veto.

„Aceasta este o veritabilă aservire politică, o limitare radicală a suveranităţii”, a apreciat ministrul polonez Justiţiei Zbigniew Ziobro.

 

UE ar putea aproba planul și fără acordul celor două state

 

Uniunea Europeană analizează acum „soluţii practice” pentru a rezolva conflictul său cu mai multe state-membre din est, care blochează planul de relansare european, însă va avansa fără ele în cazul în care nu va exista o soluţie, a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune.

Şefii de stat şi de guvern din UE s-au pus de acord în iulie, după un summit maraton de patru zile şi patru nopţi, asupra unui plan de relansare calificat drept istoric pentru sprijinirea economiilor ţărilor lor în vederea depăşirii crizei provocate de pandemie.

În valoare de 750 miliarde de euro, planul este legat de bugetul UE pentru 2021-2027, care depăşeşte 1.000 miliarde de euro.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO