Război în Ucraina, ziua 21. Ministrul ucrainean al Apărării: Situaţia rămâne dificilă, mai ales în sud şi est

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina, ziua 21. Bombardamentele rusești au terorizat marile orașe ucrainene. În Kiev, încă un bloc de locuințe a fost distrus, iar în sud Mariupolul se transformă în ruine.

Miercuri seară a fost bombardat teatrul orașului, unde, potrivit autorităților locale, se adăposteau cel puțin o mie de oameni.

Rușii au în vizor și Odesa, dar nu pot ataca până nu trec de Nikolaev. Senatul Statelor Unite a votat covârșitor pentru a-l declara pe Vladimir Putin criminal de război. Curtea Internațională de Justiție de la Haga cere Rusiei să oprească imediat războiul și a trimis o delegație în Ucraina, pentru a strânge dovezi despre crimele de război comise de ruși.

Rusia a pierdut deja 4 dintre cei 20 de generali trimisi pe linia frontului, un număr neobișnuit de mare, ce dovedește poticnirea ofensivei.

Pentru a compensa, Moscova a început să mute spre Ucraina trupe din Extremul Orient, din Armenia și chiar din flota Pacificului, potrivit serviciilor britanice de informaţii.

Citește și
zelenski
Zelenski: Trebuie să recunoaştem că Ucraina nu poate adera la NATO
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia

Război în Ucraina, ziua 21. Principalele subiecte: 

► Forţele ruse au ocupat cel mai mare spital din Mariupol. Personalul medical şi pacienţii, luaţi ostatici

Senatul american îl condamnă în unanimitate drept criminal de război pe Vladimir Putin

SUA au anunțat un ajutor umanitar suplimentar de 186 de milioane pentru refugiații ucraineni

► Peste trei milioane de oameni au fugit din Ucraina

► Joe Biden a semnat legea care alocă 13,6 miliarde de dolari Ucrainei

► Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor fi reluate  miercuri

UPDATE 23:27 Garda financiară italiană (Guardia di Finanza) a pus sub sechestru un complex rezidenţial din insula Sardinia, aflat în proprietatea fostului ministru şi bancher rus Petr Olegovich Aven, inclus pe lista oligarhilor sancţionaţi de Uniunea Europeană (UE) după invazia Ucrainei de către Rusia, relatează EFE, conform Agerpres. 

 

UPDATE 23:22 Zelenski: Este posibil ca Al Treilea Război Mondial să fi început deja

UPDATE 23:21 Apărarea Aeriană a Ucrainei transmite că miercuri a distrus 10 avioane rusești. 

UPDATE 23:04 Ministrul ucrainean al Apărării, după 3 săptămâni de război: Situaţia rămâne dificilă, mai ales în sud şi est

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a transmis, miercuri seară, un mesaj la finalul celei de-a treia săptămâni de la declanşarea războiului.

”A treia săptămână a apărării noastre eroice împotriva unei invazii ruseşti pe scară largă se apropie de sfârşit. Situaţia rămâne dificilă, mai ales în sud şi est. Dar din ce în ce mai des apărătorii noştri intră în contraatacuri în diferite părţi ale frontului”, a scris, miercuri seară, Oleksii Reznikov pe Facebook, citat de News.ro. 

”Inamicul continuă să comită crime de război împotriva civililor. În 20 de zile, a fost confirmată moartea a 103 copii ucraineni ucişi de invadatorii ruşi. Ruşii au distrus şi avariat peste 400 de instituţii de învăţământ, peste 100 de spitale ucrainene şi mii de case de locuit”, susţine ministrul.

UPDATE 23:01 Compania aeriană de stat sârbă, Air Serbia, a anulat toate zborurile către și dinspre Rusia.

UPDATE 22:59 Geoană: Cu 75% din forţele ruse blocate în Ucraina, nu anticipăm riscuri la adresa securităţii statelor aliate

NATO nu anticipează riscuri la adresa securităţii statelor aliate, în condiţiile în care peste 75% din forţele ruse sunt blocate în Ucraina şi suferă pierderi masive, a declarat miercuri seară secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care i-a asigurat pe români că nu au de ce să-şi facă griji în privinţa extinderii conflictului.

"Preşedintele (Vladimir) Putin trebuie să oprească războiul imediat, să retragă acum toate trupele ruse de pe teritoriul Ucrainei şi să se angajeze în discuţii diplomatice, cu bună credinţă, pentru o soluţionare paşnică şi politică a conflictului. Vreau să reconfirm faptul că NATO răspunde acestei crize cu viteză şi cu unitate", a declarat Mircea Geoană în cadrul unui briefing online pentru jurnalişti români, notrează Agerpres. 

UPDATE 22:55 O imagine din satelit, realizată de Maxar în urmă cu două zile, arată cuvântul „copii” scris cu litere mari albe în limba rusă în fața și în spatele teatrului din Mariupol, bombardat miercuri de ruși, conform BBC.

Oficialii locali au spus că teatrul era folosit de sute de civili pentru adăpost, înainte de a fi bombardat astăzi de forțele ruse.

 

UPDATE 22:40 Protest la Londra față de războiul din Ucraina:

 

UPDATE 22:38 Familia regală a Belgiei va oferi locuințe pentru trei familii de refugiați ucraineni

UPDATE 22:35 SUA anunță „activitate navală sporită” a Rusiei în Marea Neagră

SUA au observat „o activitate navală crescută” în nordul Mării Negre din partea forțelor ruse de acolo, a declarat un înalt oficial american al apărării, conform CNN. 

„De asemenea, am observat bombardarea unor orașe, a unor orașe din afara Odesei, lângă Odesa”, a spus oficialul.

 

UPDATE 22:21 Boris Johnson: Putin trebuie să realizeze că nu poate reuși

Într-un interviu pentru BBC, premierul britanic, Boris Johnson, spune că „dintr-un punct de vedere important, Putin a eșuat deja”.

Premierul britanic menționează că președintele rus „nu a înțeles cu ce se va întâlni când își va trimite trupele în Ucraina” și „rezistența acestora”.

El l-a acuzat pe Putin că „a săvârșit o serie de crime de război” la un nivel care nu a mai fost în Europa „de la Al Treilea Reich".
 

UPDATE 22:19 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak:Financial Times a publicat o ciornă cu solicitările Rusiei

Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a comentat astfel, pe Twitter, articolul apărut în ziarul britanic Financial Times referitor la 15 puncte ale unui acord de pace între Ucraina şi Rusia, despre care se presupune că s-ar afla în discuţie în cadrul negocierilor bilaterale din aceste zile.

"Pe scurt. Financial Times a publicat o ciornă ce reflectă cererea părţii ruse. Nu mai mult. Partea ucraineană are propriile poziţii. Singurul lucru pe care îl confirmăm în această etapă este încetarea focului; retragerea trupelor ruse şi garanţiile de securitate din partea mai multor ţări", subliniază Podoliak, care face parte din echipa de negociatori ucraineni la discuţiile cu Rusia. 

UPDATE 22:13 Ucraina, complet întunecată pe timp de noapte

Imagini din satelit ale NASA au arătat că, de când a început invazia rusă, Ucraina s-a întunecat complet pe timp de noapte, iar luminile din principalele oraşe au dispărut.

Odată cu începerea invaziei, în urmă cu 21 de zile, luminile au fost stinse treptat pe teritoriul ucrainean, până la 16 martie când stingerea a fost aproape totală, cu câteva mici puncte de lumină în anumite zone.

UPDATE 22:04 Joe Biden a declarat pentru prima dată că Vladimir Putin este un „criminal de război”

UPDATE 22:00 Slovacia ar fi de acord să trimită în Ucraina un sistem de apărare antiaeriană S-300 

UPDATE 21:53 Prima balerina Olga Smirnova a părăsit Baletul Bolshoi din Moscova

Olga Smirnova, una dintre balerinele vedetă de la Teatrul Bolşoi, a părăsit prestigioasa instituţie moscovită pentru a se alătura companiei Dutch National Ballet din Amsterdam, devenind astfel prima balerină rusă care a luat această decizie de la începutul invaziei în Ucraina, informează AFP.

"Smirnova a fost foarte clară în mesajul ei recent prin care a denunţat invazia rusă din Ucraina, ceea ce a făcut ca activitatea ei să devină imposibilă în ţara sa natală", au anunţat reprezentanţii Dutch National Ballet într-un comunicat publicat miercuri, citat de Agerpres.  

UPDATE 21:47 Franţa deschide o anchetă cu privire la crimă de război în urma uciderii jurnalistului Pierre Zakrzewski în Ucraina

Ancheta, care este posibilă din cauza naţionalităţii franceze a jurnalistului, a fost deschisă cu privire la o ”atingere voită adusă vieţii unei persoane protejate de dreptul internaţional” şi ”atac deliberat împotriva unei persoane civile care nu participă direct la ostilităţi”, anunţă parchetul, citat de News.ro. 

Pierre Zakrzewski, un cameraman de la postul american Fox News, şi Oleksandra Kuvîşinova, o ucraineană care-l însoţea, au fost ucişi luni, la Horenka, la nord-est de Kiev.

UPDATE 21:33 Rusia a bombardat o piscină publică din Mariupol

Rusia a bombardat o piscină publică din Mariupol. Mai mulți copii și mai multe femei însărcinate se află sub dărâmături. Atacul a vizat piscina „Neptun”, unde se adăposteau civilii, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko. Numărul victimelor este necunoscut. Piscina se află la aproximativ 4 kilometri de tratrul distrus mai devreme de ruși. 

 

UPDATE 21:32 OMS nu a văzut niciodată atâtea atacuri asupra sistemului de sănătate ca în Ucraina

Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri că nu a văzut niciodată atât de multe atacuri asupra sistemului de sănătate ca în prezent, în Ucraina, unde forţele ruse au intrat pe 24 februarie, relatează AFP, conform Agerpres. 

''Sistemul de sănătate a devenit o ţintă (...). Devine parte din strategia şi tacticile războiului. Acest lucru este total inacceptabil, este împotriva dreptului internaţional umanitar'', a declarat directorul executiv al Programului pentru situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii al OMS, Michael Ryan, într-o conferinţă de presă.

UPDATE 21:10 Imagini din interiorul teatrului bombardat de ruși 

 

Vezi

This is what the theater looked like before the war pic.twitter.com/NmZIf5oPjS

— NEXTA (@nexta_tv) March 16, 2022 " target="_blank">AICI cum arăta teatrul înainte de bombardamentul rușilor. 

 

UPDATE 20:58 Rusia neagă comiterea atacului împotriva unui teatru şi acuză Kievul că pregăteşte un atac cu arme chimice

Ministerul rus al Apărării a negat că ar fi efectuat un atac aerian împotriva unui teatru din Mariupol, potrivit agenţiei de presă RIA, preluată de Reuters.

Consiliul din oraşul-port asediat a declarat anterior că forţele ruseşti au bombardat un teatru în care se adăposteau civili.

În schimb, ministerul rus a acuzat Ucraina că pregăteşte un atac cu arme chimice sub pavilion fals împotriva civililor, relatează DPA.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a negat și uciderea civililor din Cernigău care așteptau să ia pâine. 

UPDATE 20:57 O mamă eroină a fost ucisă de ruși 

Olga Semidyanova a fost mamă a 12 copii, dintre care șase au fost adoptați. Medicul a servit în armată din 2014 și a fost ucis la granița dintre regiunile Donețk și Zaporizhzhia pe 3 martie, conform The Kyiv Indepedent.

UPDATE 20:49 CEDO suspendă examinarea tuturor plângerilor depuse împotriva Rusiei

Curtea Europeană a Drepturlor Omului, braţul judiciar al Consiliului Europei, din care Moscova tocmai a fost exclusă în mod oficial, anunţă miercuri că suspendă ”examinarea tuturor plângerilor” depuse împotriva Rusiei.

Curtea a decis să suspende examinarea tuturor plângerilor împotriva Ffederaţiei ruse, în aşteptarea consecinţelor juridice ale acestei Rezoluţii privind activitatea Curţii”, anunţă într-un comunicat CEDO, cu sediul la Strasbourg.

Rusia, care şi-a trimis la 24 februarie trupele împotriva vecinului său ucrainean, este principalul obect al dosarelor CEDO.

Aproape un sfert (24,2%) dintre cele 70.000 de cauze aflate pe rolul CEDO privesc Rusia.

În acest clasament urmează Turcia (21,7%), ucraina (16,2%) şi România (8,1%), potrivit unor date publicate în ianuarie de CEDO.

UPDATE 20:47 Forțele ruse l-au eliberat pe primarul Melitopolului

Unul dintre consilierii președintelui ucrainean, Kyrylo Tymoshenko, a transmis pe Telegram: „O operațiune specială de eliberare a primarului din Melitopol, Ivan Fedorov, tocmai ce a fost finalizată cu succes”.

Primarul ar fi fost răpit de soldații ruși vineri noaptea, fiind luat din fața biroului său din centrul orașului cu o pungă pe cap. 

În locul său a fost numită Galina Danilcenko. Acum, ea e cercetată pentru trădare, după ce a fost pusă de ruși în funcția de primar al orașului Melitopol. 

UPDATE 20:42 Rusia condiţionează o întâlnire dintre Putin şi Zelenski de încheierea unui acord

Rusia a insistat că este dispusă să organizeze un summit între preşedintele Vladimir Putin şi preşedintele Volodimir Zelenski, dar a precizat că nu trebuie să fie o "întrevedere de dragul întrevederii", ci o reuniune care să ducă la încheierea unui acord între cele două părţi după războiul declanşat în urma invaziei ruse în Ucraina.

Mai multe detalii AICI.

UPDATE 20:30 Partidul Liberal Democrat (LDPR) din Rusia vrea să organizeze un referendum pentru instituirea pedepsei cu moartea. Conform partidului, aceasta s-ar aplica pentru corupție la nivel înalt, viol comis asupra copiilor, omor deosebit de grav sau terorism, conform presei externe, care citează Interfax.

UPDATE 20:29 Lista cerințelor Ucrainei pentru SUA: Sisteme antiaeriene, drone kamikaze și elicoptere

Ucraina a întocmit o listă privind asistența militară și tehnologică pe care încă o mai solicită guvernului SUA.

Lista este organizată pe niveluri de necesitate:

- sisteme antiaeriene, inclusiv S300 și rachete și lansatoare Stinger

- arme antitanc, inclusiv de fabricație americană

- diferite tipuri de muniție de artilerie

- avioane

- vehicule blindate

- și elicoptere

Mai multe detalii AICI

UPDATE 20:16 Cadavrele a cinci persoane, inclusiv trei copii, găsit într-o casă în Cernigău, conform Sky News. 

 

UPDATE 19:59 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a informat, miercuri după amiează, că în urma bombardamentelor din Kiev au fost avariate mai multe case și o conductă de gaz, în districtul Podil, conform Sky News. 

UPDATE 19:20 Un teatru plin cu civili a fost bombdardat în Mariupol

Serhiy Orlov, viceprimarul lui Mariupol, a declarat pentru BBC că bombardamentele rusești au lovit un teatru, unde erau adăpostiți civili.

El estimează că acolo erau între 1.000 și 1.200 de oameni. Numărul victimelor este încă necunoscut.

Administrația orașului a transmis că  forţele ruse au "distrus intenţionat  Teatrul Dramatic din inima Mariupolului. Avionul a aruncat o bombă asupra unei clădiri în care se ascundeau sute de locuitori paşnici ai Mariupolului".

„Deocamdată este imposibil de estimat amploarea acestui act oribil și inuman, pentru că orașul este în continuare bombardat. Se știe că, după bombardament, partea centrală a Teatrului Dramatic a fost distrusă, ca și intrarea în adăpostul antiatomic”. 

 

UPDATE 19:17 ”Morţi” şi răniţi, inclusiv un copil, în atacuri ruse cu lansatoare de rachetă de tip Grad vizând civili care fug din Mariupol

Un convoi civil care se afla în drum de la Maiupol la Zaporojie a fost vizat de tiruri de lansatoare de rachetă multiple de tip Grad, către ora locală 15.30 (şi ora României), anunţă într-o postare pe Telegram armata ucraineană. 

Armata publică o imagine în care apare un copil rănit şi însângerat, conform News.ro.

”Potrivit unui prim bilanţ, există morţi”, anunţă armata ucraineană.

UPDATE 19:15 Autorităţile ruse au anunţat miercuri blocarea site-ului BBC şi au ameninţat să riposteze în "războiul informaţional", care - potrivit Moscovei - ar fi fost lansat de Occident după ofensiva militară rusă din Ucraina, relatează AFP.

UPDATE 19:09 Pentru a treia zi la rând, Rusia nu a furnizat gaze prin conducta Yamal, către Polonia și Germania. 

UPDATE 19:05 Joe Biden susține declarații 

Detalii AICI 

UPDATE 18:23 Ruşii vor avea 'Rossgram' după ce accesul la Instagram le-a fost blocat

Un grup de antreprenori ruşi urmează să lanseze la finele acestei luni o aplicaţie care va permite utilizatorilor să trimită fotografii sau înregistrări video, în încercarea de a acoperi golul lăsat de Instagram, la care accesul a fost blocat de autorităţile de la Moscova, transmite Reuters.

Noua aplicaţie, denumită 'Rossgram', va fi lansată pe data de 28 martie şi va veni cu funcţii suplimentare precum crowdfunding şi acces la o parte din conţinut.

UPDATE 18:16. Inflație record în Rusia

La scurt timp după ce președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat măsuri speciale la nivelul populației și firmelor pentru a contracara efectele inflației galopante Biroul de Statistică de la Moscova a anunțat că inflația săptămânală a ajuns la 2,09%, conform Tass. Astfel, în perioada 5 martie - 11 martie indicele prețurilor de consum a crescut cu 2,09% în Federație. De la începutul lunii martie inflația a crescut cu 3,38 de p.p. până la un nivel anual de 12,46% (11 martie 2022 vs 11 martie 2021). De la începutul acestui an prețurile au crescut, în medie, cu 5,62%.

 

UPDATE 18:14 Klaus Iohannis, în Republica Moldova. Declarații de presă cu Maia Sandu

Detalii AICI

UPDATE 17:49 Convorbire între patriarhul rus Kirill și Papa Francisc

Patriarhul rus Kirill, unul dintre susținătorii lui Vladimir Putin, și Papa Francisc au avut o convorbire miercuri cu privire la conflictul din Ucraina și au îndemnat la continuarea negocierilor pentru a ajunge la pace.

Părțile au subliniat importanța crucială a continuării negocierilor și și-au exprimat speranța de a ajunge la o pace justă cât mai curând posibil”, a transmis biroul Patriarhului într-un comunicat.

UPDATE 17:46 Volodimir Zelenski, după decizia de la Haga

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a comentat pe Twitter decizia Curții internaționale de la Haga. 

"Ucraina a obținut o victorie completă în cazul său împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție. CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei. Ordinul este obligatoriu conform dreptului internațional. Rusia trebuie să se conformeze imediat. Ignorarea ordinului va izola și mai mult Rusia", a scris Zelenski pe Twitter. 

UPDATE 17:38 Curtea Internaţională de la Haga a decis: Rusia trebuie să oprească atacul din Ucraina

"Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean", a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a CIJ, al cărei sediu este la Haga.

Astfel, Curtea Internațională de Justiție a ordonat Rusiei să-și suspende imediat acțiunea militară în Ucraina. Decizia a fost luata cu 13 la 2 voturi.

Citește AICI decizia integrală

 

UPDATE 17:31  Putin: Dacă Occidentul crede că Rusia va face un pas înapoi, nu înțelege Rusia

Vladimir Putin a vorbit, după ce Zelenski s-a adresat congresului SUA. Putin nu a comentat acest lucru, dar a atacat, din nou, Occidentul pentru că ar avea „obiective geopolitice care nu includ o Rusie puternică și independentă”. El a adăugat că Occidentul să anuleze Rusia.

“Dacă Occidentul crede că Rusia va face un pas înapoi, nu înțelege Rusia”, a spus președintele rus, conform Sky News.

Putin a precizat că „nu are altă opțiune pentru securitatea Rusiei” decât să efectueze „operațiunea militară specială” în Ucraina.

Președintele rus a adăugat că Ucraina a planificat o agresiune împotriva Rusiei, care va fi susținută de puterile occidentale.

UPDATE 17:25 FT: Rusia și Ucraina ar fi aproape de un acord care ar încheia conflictul

Cele două state au făcut progrese semnificative în cadrul negocierilor privind un acord de încetare a ostilităților, susțin jurnaliștii de la prestigioasa publicație Financial Times. Acordul, construit pe 15 puncte principale de negociere prevede încetarea conflictului armat din partea Rusiei dacă Ucraina își asumă neutralitate (nu va adera la NATO) și anumite restricții în ceea ce privește armata națională.

UPDATE 17:13 Ruși au eliberat câteva persoane 

Ocupanții ruși au eliberat 6 persoane capturate cu marți în Bucha. Cele șase persoane, personalul Primăriei Bucha și voluntari, au fost capturate în seara zilei de 15 martie, când îi ajutau pe locuitori să fugă din oraș, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 17:01 Reţelele electrice ale Ucrainei şi Republicii Moldova, conectate la reţeaua europeană

Reţeaua electrică a Ucrainei este de acum conectată la reţeaua europeană, a anunţat miercuri ministrul francez al tranziţiei ecologice, Barbara Pompili, relatează AFP.

"Ne-am angajat, aşa că am făcut-o: reţeaua electrică ucraineană, care funcţiona de la începutul războiului în mod izolat, este conectată din această dimineaţă la reţeaua europeană", a scris pe Twitter ministrul, responsabil şi de domeniul energiei.

"Ucraina a devenit membră a uniunii energetice europene", a scris la rândul său pe Twitter preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. "De acum, electricitatea ucraineană circulă în Uniunea Europeană şi invers", a subliniat el.

UPDATE 16:48 Rusia și Belarus au fost suspendate de Federația Internațională de Șah (FIDE)

Consiliul FIDE suspendă echipele naționale ale Rusiei și Belarusului de la participarea la turneele oficiale FIDE până la o nouă notificare.

La turneele individuale ale ciclului Campionatului Mondial FIDE, jucătorii din aceste țări vor putea participa sub steagul FIDE, a transmis federația.

UPDATE 16:38 Letonia blochează 71 de site-uri ale unor mass-media din Rusia

Organismul leton de reglementare în sectorul mass-media a transmis că, dată fiind invazia Rusiei în Ucraina, ''nu vede posibilitatea ca aceste pagini să fie disponibile pe teritoriul leton în aceste circumstanţe''.

Şi instituţia similară din Estonia vecină a anunţat în aceeaşi zi că a interzis şapte site-uri ruseşti, iar mai multe mass-media locale au anunţat că respectiva instituţie de reglementare a blocat publicarea de către mai multe site-uri ruseşti a declaraţiilor preşedintelui rus Vladimir Putin, ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov şi ale liderului cecen Ramzan Kadîrov, conform Agerpres. 

UPDATE 16:16 Putin afirmă că ”operaţiunea militară specială” din Ucraina este un ”succes”

Moscova nu va permite niciodată Ucrainei să devină un ”cap de pod” care să ameninţe Rusia, avertizează el, citat de AFP. 

Liderul de la Kremlin compară attudinea Occidentului faţă de Rusia cu ”pogromurile”, notează News.ro. 

UPDATE 16:05 Steagul Rusiei a fost dat jos din fața Consiliului Europei

Începând de miercuri, Rusia nu mai este membră a Consiliului Europei, a informat instituția. Steagul țării a fost scos din rândul celorlalte națiuni.

UPDATE 15:58 SUA şi NATO trimit Ucrainei sisteme de rachetă sol-aer din epoca sovietcă de tip SA-8, SA-10, SA-12 şi SA-14

Aceste sisteme au o rază de acţiune mai mică decât sisteme antiaeriene de tip S-300 cerute de Kiev.

Însă ele au o rază de acţiune mai mare decât rachetele mobile de tip Stinger furnizate anterior Ucranei şi îi oferă posibilitatea de a intercepta rachete de croazieră.

UPDATE 15:51 Germania respinge propunerea Poloniei de trimitere a unei misiuni de pace a NATO în Ucraina

''Nu va exista personal NATO în afara teritoriului (Alianţei), nu vor fi soldaţi NATO în Ucraina'', a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, potrivit agenţiei EFE, acesta reafirmând poziţia exprimată şi cu alte ocazii de cancelarul german Olaf Scholz, conform Agerpres. 

UPDATE 15:41 Rușii au distrus 3.500 de obiecte de infrastructură de la începutul războiului

Printre acestea se numără 21 de spitale și 2.700 de case și 72 de școli, conform Nexta. 

 

UPDATE 15:37 Trupele ruse au ucis 10 oameni care stăteau la coadă la pâine, în Cernihiv

Forţele ruse au împuşcat şi ucis 10 persoane în oraşul Cernihiv, miercuri, în timp ce stăteau la coadă să cumpere pâine, conform informaţiilor comunicate de Ambasada Statelor Unite la Kiev pe Twitter.

Astfel de atacuri îngrozitoare trebuie să înceteze. Luăm în considerare toate opţiunile disponibile pentru a asigura tragerea la răspundere pentru orice atrocităţi din Ucraina”, se mai preciza în postarea Ambasadei SUA la Kiev.

UPDATE 15:16 Nave ruse la Marea Neagră bombardează patru sate, Lebedivka, Sanjeika, Zatoka şi Bilenke, situate la 30 de kilometri sud de Odesa, anunţă armata ucraineană

Nave ruse de război de la Marea Neagră au bombardat zona de coastă, în apropierea oraşului Odesa, anunţă armata ucraineană, relatează CNN, citată de News.ro.

Satele Lebedivka, Sanjeika, Zatoka şi Bilenke - situate la 30 de kilometri dus de oraşul portuar Odesa au fost bombardate în ultimele 24 de ore, anunţă într-o postare pe Facebook armata ucraineană.

Odesa este al treilea cel mai important praş ucrainean şi este considerat de către Rusia o ţintă-cheie în invazia Ucrainei.

Un asalt cu amfibii ar putea avea loc, în vederea unei cuceriri a oraşului, iar o intensificare a bombardamentelor în zona de coastă alimentează temeri cu privire la iminenţa unui astfel de atac.

 

UPDATE 15:13 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează online Congresului SUA. El a fost întâmpinat cu cu aplauze

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează online, miercuri Congresului Statelor Unite, el fiind întâmpinat cu aplauze.

Numeroşi aleşi din Congresul american, atât democraţi, cât şi republicani, exercită presiuni asupra preşedintelui american Joe Biden să consolideze reacţia faţă de Rusia, în urma invaziei ruse a Ucrainei.

 

UPDATE 15:00 Primarul din Skadovsk, un oraş de pe malul Mării Negre, Oleksandr Iakovlev, „răpit” de către forţe ruse

Încă un primar ucrainean a fost răpit de către forţe ruse, denunţă miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter ministrul ucrainean Dmitro Kuleba, relatează AFP, citată de News.ro.

Este vorba despre Oleksandr Iakovlev, primarul din Skadovsk, un oraş situat pe malul Mării Negre, cu 18.000 de locutori.

 

  

UPDATE 14:20 Marina Ovsiannikova, jurnalista care a protestat în direct faţă de războiul din Ucraina, mesaj pentru cetățenii ruși

Marina Ovsiannikova, jurnalista care a protestat în cadrul emisiunii live transmisă de postul de televiziune rus Pervîi Kanal, a declarat miercuri, pentru Reuters, că este extrem de îngrijorată în ceea ce priveşte siguranţa ei.

Jurnalista le transmite cetăţenilor ruşi să îşi deschidă ochii în faţa propagandei.

UPDATE 14:05 Civil împușcat de soldații ruși, cu mâinile ridicate deasupra capului. Bărbatul încerca să părăsească Kievul |VIDEO

Un bărbat a fost împușcat de soldații ruși după ce ridicase mâinile în aer, pentru a le arăta că nu are intenții ostile. Imaginile șocante cu momentul în care se prăbușește la pământ au devenit virale în social media.

UPDATE 13:58 Kremlinul spune că Putin este deschis să vorbească cu Biden, în ciuda sancțiunilor impuse Rusiei

Kremlinul a transmis miercuri că, în ciuda sancțiunilor, Putin este încă deschis să vorbească cu Biden, potrivit CNN.

Președintele rus Vladimir Putin nu a mai vorbit cu omologul american Joe Biden de la începutul războiului din Ucraina, dar contactul dintre cei doi lideri se poate relua dacă este necesar, a precizat miercuri Kremlinul.

UPDATE 13:55 NATO, rezervată cu privire la propunerea Varșoviei de a trimite o misiune internațională de menținere a păcii în Ucraina

Serioase rezerve au fost exprimate miercuri la NATO cu privire la trimiterea în Ucraina a unei "misiuni de menţinere a păcii protejată de forţele armate", propusă în ajun de vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, în timpul unei vizite la Kiev, transmite AFP.

"Cred că este foarte greu să ne imaginăm o misiune de pace acum când un război este în curs de desfăşurare, cu intensitatea pe care o putem observa. Este prea devreme să vorbim despre asta. Mai întâi trebuie să avem o încetare a focului. Mai întâi trebuie să vedem retragerea Rusiei şi trebuie să existe un fel de acord între Ucraina şi Rusia", a declarat ministrul apărării din Ţările de Jos, Kajsa Ollongren, la sosirea la Bruxelles, unde va participa la o reuniune extraordinară a miniştrilor apărării din ţările NATO.

UPDATE 13:35 Zelenski se va adresa Congresului american

Liderul de la Kiev vrea să ceară din nou închiderea spațiului aerian de deasupra Ucrainei, dar și noi ajutoare militare din partea Vestului.

Înaintea discursului din Congresul american, președintele Zelenski i-a mulțumit lui Joe Biden pentru ajutorul de aproape 14 miliarde de dolari și a cerut din nou Vestului să închidă spațiul aerian deasupra Ucrainei.

UPDATE 13:10 Directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei a declarat că soarta ţării va fi decisă în zilele următoare

Rusia „trăieşte acum un moment cu adevărat istoric”, a declarat Serghei Narîşkin, directorul Serviciului de al Informaţii Externe al Rusiei (SVR), în cadrul unii eveniment la Moscova, citat de BBC, relatează News.ro.

Oficialul rus a afirmat că în zilele următoare se va decide „soarta Rusiei”.

UPDATE 12:55 Serghei Lavrov susţine că există posibilitatea semnării unui acord de compromis între Ucraina şi Rusia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat, miercuri, că Rusia este pe punctul de a conveni asupra unor părţi ale unui posibil acord de pace cu Ucraina, după ce Kievul a acceptat să discute despre neutralitate.

Astfel, există speranţa încheierii celui mai mare război din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters, citată de News.ro.

Statutul neutru este acum discutat serios, împreună cu garanţiile de securitate”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru RBC News. 

UPDATE 12:47 Ucraina: Belarus susține că asigură alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl

Alimentarea cu energie electrică a sitului nuclear de la Cernobîl a fost restabilită complet şi este asigurată de Republica Belarus vecină, au anunţat miercuri autorităţile regiunii belaruse Gomel, citând Ministerul Energiei belarus, informează AFP.

Alimentarea electrică a centralei de la Cernobîl a fost complet restabilită", a anunţat ministerul într-un comunicat publicat pe canalul Telegram al regiunii Gomel. 

UPDATE 12:20 Șeful NATO declară că Alianța este unită în sprijinul Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, la o întâlnire a delegaților la Bruxelles, că Alianța rămâne unită în sprijinul Ucrainei, conform BBC.

În prima întâlnire de când Rusia a invadat Ucraina, Stoltenberg spune că liderii occidentali au oferit sprijin militar masiv Kievului și se angajează să continue să ajute Ucraina.

„Lumea condamnă acest război fără sens”, spune Stoltenberg. „Aliații și partenerii NATO impun Rusiei sancțiuni fără precedent și suntem uniți în sprijinul nostru pentru Ucraina”.

„De mulți ani am antrenat zeci de mii de trupe ucrainene și am furnizat cantități mari de echipamente importante pentru a ajuta Ucraina să-și mențină dreptul la autoapărare”,a spus Stoltenberg.

„De la începutul invaziei ruse, aliații și-au intensificat în mod semnificativ sprijinul pentru curajosul popor ucrainean, guvernul și forțele armate cu echipamente militare, asistență umanitară și financiară și oferind adăpost milioanelor de refugiați. Astăzi este și mai important ca noi toți să susținem Ucraina”.

UPDATE 11:40 SUA au impus noi sancţiuni care vizează lideri militari ruşi şi persoane care au comis încălcări grave al drepturilor omului

Statele Unite au impus, marţi, sancţiuni liderilor militari ruşi şi unor persoane acuzate că au comis încălcări ale drepturilor omului.

De asemenea, SUA au aplicat noi măsuri împotriva preşedintelui belarus, Aleksandr Lukaşenko, care este un aliat apropiat al Moscovei, informează Reuters. 

UPDATE 11:20 Ministrul american al Apărării: Aliații NATO rămân uniți în a susține Kievul în fața Rusiei

Aliaţii NATO vor continua să trimită arme defensive către Ucraina şi sunt uniţi în a susţine Kievul, a declarat miercuri ministrul american al apărării Lloyd Austin, la sosirea pentru o reuniune cu partenerii din cadrul organizaţiei, informează Reuters.

"Rămânem uniţi în sprijinul nostru pentru Ucraina", a declarat Lloyd Austin în faţa jurnaliştilor. "Condamnăm invazia neprovocată şi nejustificată a Rusiei... Sprijinim capacitatea lor (a ucrainenilor - n.r.) de a se apăra şi vom continua să o susţinem", a mai pus ministrul american al apărării, adăugând că angajamentul NATO de a-şi apăra aliaţii este "de oţel".

UPDATE 11:02 Ucraina primeşte „întăriri" din partea „meme-urilor" în mediul online

Adolf Hitler reprezentat ca un uriaş care îl mângâie pe obraz pe Vladimir Putin: această imagine trucată, publicată de autorităţile ucrainene, figurează printre numeroasele „meme-uri" distribuite pe reţelele sociale pentru a comenta cu ironie războiul condus de Rusia în Ucraina, relatează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Încărcată pe 24 februarie de contul oficial de Twitter al Ucrainei, la începutul invaziei ruse, imaginea este însoţită de un mesaj: „Acesta nu este un 'meme', aceasta acum este realitatea noastră, şi a voastră". 

UPDATE 10:56 Vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, face apel la o misiune internaţională de menţinere a păcii în Ucraina

Vicepremierul polonez, Jaroslaw Kaczynski, a cerut ca o misiune internaţională de menţinere a păcii să fie trimisă în Ucraina, în urma întâlnirii de marţi cu liderii Poloniei, Sloveniei, Cehiei şi Ucrainei la Kiev, transmite CNN, citată de News.ro.

Cred că este nevoie de o misiune de pace a NATO sau de o misiune mai amplă stabilită printr-un tratat internaţional, care să se poată apăra şi care să opereze în Ucraina”, a spus Kaczynski, potrivit cabinetului premierului polonez. 

UPDATE 10:47 Zelensky îi îndeamnă pe înalți oficiali ruși să demisioneze

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut direct înalților oficiali ruși și personalităților mass-media să demisioneze din funcțiile lor și să ia atitudine împotriva invaziei țării sale, relatează BBC.

Vorbind în timpul unei intervenții nocturne din capitala ucraineană Kiev, Zelenski s-a adresat direct „tuturor oficialilor Federației Ruse”.

Dacă rămâneți în funcție, dacă nu vă opuneți războiului, comunitatea internațională vă va lipsi de tot”, a spus Zelenski.

Același lucru este valabil și pentru sistemul de propagandă”, a continuat el. „A patra ramură a puterii din Rusia. Dacă rămâi să lucrezi pentru propagandă, te expui unui risc mult mai mare decât dacă pleci".

Renunțați! Câteva luni fără un loc de muncă este cu siguranță mai bine pentru voi decât o viață întreagă de persecuție internațională", a conchis el. 

UPDATE 10:41 Putin nu şi-a îndeplinit obiectivele în Ucraina, consideră ministrul eston al Apărării

Preşedintele rus Vladimir Putin nu şi-a îndeplinit obiectivele în Ucraina, a declarat miercuri ministrul apărării eston Kalle Laanet, relatează dpa, citată de Agerpres.

Cred că nu şi-a îndeplinit obiectivele în Ucraina - el trebuie să creeze o problemă mai mare, trebuie să continue", a declarat Laanet, pe marginea reuniunii extraordinare a miniştrilor apărării din ţările NATO care urmează să se desfăşoare la Bruxelles.

UPDATE 09.50 Forţele ruse au ocupat cel mai mare spital din Mariupol. Personalul medical şi pacienţii, luaţi ostatici

Forţele ruse au intrat în cel mai mare spital din oraşul Mariupol (sudul Ucrainei) şi îi împiedică pe medici şi pacienţi să părăsească clădirea, potrivit viceprimarului oraşului, Serghei Orlov, citat de BBC.

Serghei Orlov a declarat pentru BBC că aproximativ 400 de persoane de la Spitalul Regional de Terapie Intensivă au fost luate ca ”ostatici”.

UPDATE 09.30 Noi atacuri rusești asupra cartierelor rezidențiale din Kiev

Armata rusă a bombardat din nou miercuri mai multe cartiere rezidenţiale din Kiev, a anunţat serviciul de stat pentru urgenţe (SES), unul dintre atacuri afectând cartierul Şevcenko, unde cel puţin două persoane au fost rănite, transmite EFE.

Potrivit SES, atacurile din această zonă au provocat prăbuşirea unui bloc de locuinţe de 12 etaje şi căderea altei construcţii adiacente, de 9 etaje. Unităţi de pompieri şi salvatori aflaţi în apropiere au sosit imediat la locul exploziilor şi au început să evacueze locatarii şi să îndepărteze molozul.

UPDATE 09.16 Cel puţin trei elicoptere militare ruseşti, avariate într-un atac al armatei ucrainene asupra Aeroportului Herson

Armata ucraineană a distrus, marţi, o serie de elicoptere militare ruseşti pe Aeroportul Internaţional Herson, conform unor noi imagini din satelit de la Planet Labs, relatează CNN.

În imaginile din satelit se observă un mare nor de fum negru ridicându-se din perimetrul aeroportului, iar numeroase elicoptere sunt în flăcări. 

UPDATE 08.55 Andrii Menik: Eforturile fostului cancelar german Schroeder de a media între Kiev şi Moscova sunt un eşec

Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Menik, consideră că eforturile fostului cancelar german Gerhard Schroeder de a media între Kiev şi Moscova sunt un eşec, informează miercuri dpa, citată de Agerpres.

UPDATE 8.35 Consolidarea apărării pe flancul estic, pe agenda reuniunii extraordinare a miniştrilor apărării din statele NATO

Miniştrii apărării din statele NATO se reunesc miercuri pentru a discuta întărirea pe termen mediu şi lung a aliaţilor din Europa de Est în contextul invaziei ruse din Ucraina, transmite dpa, citată de Agerpres.

UPDATE 08.23 G7 va organiza o întâlnire cu privire la Rusia

Grupul celor șapte națiuni industrializate (G7) va organiza o întâlnire online, după ora 12:00 GMT (ora 14:00, ora Bucureștiului), pentru a discuta despre acțiunile Rusiei în Ucraina, potrivit ministrului japonez de finanțe Shunichi Suzuki, conform Al Jazeera.

UPDATE 08.15 Pakistanul trimite ajutoare de urgență Ucrainei 

Pakistanul a trimis marți seară două avioane C-130 de asistență umanitară în Ucraina, potrivit ministrului de externe pakistanez, Shah Mehmood Qureshi, conform CNN.

Făcând declarații la baza aeriană Noor Khan din capitala pakistaneză, în timp ce avioanele au decolat, Qureshi a spus că ajutorul a fost trimis la cererea Ambasadei Ucrainei la Islamabad.

UPDATE 07.50 Blinken: Condoleanțe pentru jurnaliștii Fox News uciși

Secretarul de stat al SUA a postat pe Twitter despre moartea jurnaliștilor Fox News Pierre Zakrzewski, 55 de ani, cetățean irlandez, și Oleksandra Kuvshinova, 24 de ani, ucraineană.

Au fost uciși în afara Kievului când vehiculul lor a fost sub focul trupelor ruse.

„Sunt recunoscător tuturor celor care își riscă viața pentru a arăta lumii ce se întâmplă în Ucraina”, a scris Anthony Blinken.

UPDATE 7.30 Curtea Internaţională de Justiţie va da miercuri verdictul privind invazia rusă din Ucraina

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va pronunţa, miercuri, verdictul în procedura lansată de oficialii de la Kiev, care cere celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să oprească imediat invazia Ucrainei. 

UPDATE 7.20 Manifestaţie de susţinere a lui Putin în Venezuela. Participanţii au format litera Z

Mai multe persoane au participat, în Venezuela, la o manifestaţie de susţinere a Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin în cazul invaziei din Ucraina.

Potrivit Nexta, manifestanţii de la Caracas s-au aşezat în forma literei Z. 

UPDATE 6.30 Armata rusă solicită întăriri din întreaga țară

Confruntată cu „pierderi continue” în Ucraina, armata rusă solicită întăriri din întreaga țară, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit.

UPDATE 6.20 Curtea Internaţională de Justiţie va da miercuri verdictul privind invazia rusă din Ucraina

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va pronunţa, miercuri, verdictul în procedura lansată de oficialii de la Kiev, care cere celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să oprească imediat invazia Ucrainei

UPDATE 6.15 Sirenele se aud din nou în mai multe orașe din Ucraina

UPDATE 6.05 Ucraina ar fi suferit daune de peste 500 de miliarde de dolari

Premierul ucrainean Denys Shmyhal spune că țara sa a suferit daune de peste 500 de miliarde de dolari de când a început invazia și insistă ca Rusia să plătească pentru restaurarea Ucrainei, după război.

UPDATE 6.00 Pentagon: Ruşii au lansat 950 de rachete de la începutul invaziei din Ucraina

Rusia a lansat 950 de rachete de la începutul invaziei din Ucraina, anunţă Pentagonul, care a subliniat că trupele terestre ruseşti nu au înaintat în ultimele zile.

UPDATE 4.20 Senatul american îl condamnă în unanimitate drept criminal de război pe preşedintele rus Vladimir Putin

Senatul Statelor Unite a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, o demonstraţie rară de unitate în Congresul american, profund divizat, transmite Reuters.

Rezoluţia, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide, încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

"Toţi ne-am unit împreună, în această Cameră, democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităţilor comise împotriva poporului ucrainean", a spus liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, într-un discurs ţinut înaintea votării.

UPDATE 3.40 SUA au anunţat un ajutor umanitar suplimentar de 186 de milioane pentru refugiaţii ucraineni

Guvernul Statelor Unite a anunţat marţi că va oferi un ajutor umanitar suplimentar de 186 de milioane de dolari pentru refugiaţii care au fugit de războiul din Ucraina, transmite miercuri dpa.

"Asistenţa umanitară suplimentară pentru refugiaţii din ţările vecine Ucrainei sprijină furnizarea de alimente, apă potabilă sigură, protecţie, adăposturi accesibile şi asistenţă medicală de urgenţă prin sprijinul partenerilor noştri internaţionali şi neguvernamentali", potrivit unei declaraţii a secretarului de stat american Antony Blinken.

UPDATE 3.30 Sirenele antiaeriene răsună în mai multe oraşe 

Sirenele sună în Liov, potrivit rapoartelor jurnaliştilor de acolo, care indică faptul că civilii ar trebui să se adăpostească în buncăre subterane în cazul unor atacuri aeriene din Rusia.

Potrivit The Kyiv Independent, sirenele răsună și la Kiev, Odesa, Ivano-Frankivsk sau Dnepr.

UPDATE 3.10 Peste trei milioane de oameni au fugit din Ucraina, de la începutul războiului, potrivit ONU

 

 

UPDATE 2.50 Premierul Morawiecki cere pentru Ucraina acordarea rapidă a statutului de candidat la aderarea la UE 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a insistat marţi asupra necesităţii de a acorda rapid Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, după întâlnirea avută la Kiev cu preşedintele ţării, Volodimir Zelenski, transmite miercuri EFE.

"UE trebuie să-i acorde acest statut cât mai curând posibil", a spus Morawiecki, potrivit agenţiei de presă poloneze PAP, la finalul întâlnirii cu preşedintele Zelenski.

UPDATE 2.45 Președintele Joe Biden va anunța o asistență militară suplimentară de 1 miliard de dolari a SUA pentru Ucraina 

Finanțarea va veni din cei aproape 14 miliarde de dolari pe care Congresul a votat să îi acorde Ucrainei săptămâna trecută.


 

UPDATE 2.40 S-au auzit din nou explozii în timpul nopții în suburbiile Kievului 

Sirenele au răsunat din nou în capitala Ucrainei, potrivit unei echipe CNN.

UPDATE 2.30 Zelenski, după ultima rundă de negocieri: ”Poziţiile sună acum mai realist. Este nevoie de timp” 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că i s-a transmis, după ultima rundă de negocieri cu Rusia, că poziţiile sună ”mai realist”, dar este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei.

”După cum mi s-a spus, poziţiile din negocieri sună acum mai realist. Cu toate acestea, este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei, a afirmat, în noaptea de marţi spre miercuri, Zelenski, într-un nou mesaj video postat pe Facebook, citat de Euromaidan Press.

UPDATE 2.10 Premierul ceh a spus că „scopul principal” al vizitei prim-miniștrilor la Kiev a fost de a le spune ucrainenilor că „nu sunt singuri” în lupta lor împotriva invaziei ruse 

El a spus că dorește să îi asigure pe ucraineni că „găzduiesc soțiile și copiii” și le oferă „refugiu” în Cehia.

”Vă admirăm curajul și vom continua să oferim mai mult ajutor și sprijin”, a mai spus el.

UPDATE 1.40 Ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu, a ajuns la Moscova 

Ministrul turc de Externe. Mevlüt Cavusoglu. anunţă că a ajuns la Moscova, unde va continua eforturile ”de a găsi o soluţie la criza Ucrainei”.

”După Antalya, suntem la Moscova pentru a continua eforturile noastre diplomatice de a găsi o soluţie la criza Ucrainei”, a scris, în noaptea de marţi spre miercuri, Mevlüt Cavusoglu pe Twitter.

Anterior, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunţa că l-a trimis pe Cavusoglu ”la Moscova” şi apoi ”în Ucraina”, pentru a obţine un armistiţiu şi pacea, după invazia rusă a Ucrainei.

UPDATE 1.30 Cancelarul Scholz exclude din nou intervenţia NATO în războiul din Ucraina 

Cancelarul german Olaf Scholz a continuat să excludă marţi o intervenţie militară a NATO în războiul din Ucraina, transmite dpa.

"Sunt de acord cu preşedintele american Joe Biden, cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi cu ceilalţi aliaţi că nu trebuie să existe un conflict armat între NATO şi Rusia. Nimeni nu îşi poate dori asta", a spus cancelarul Scholz la un summit economic organizat la Berlin de ziarul Die Welt.

UPDATE 1.20 Marea Britanie ar putea întrerupe legăturile cu proiectele științifice rusești 

Invazia Ucrainei de către Rusia amenință colaborările științifice din întreaga lume.

Unele universități din Marea Britanie au anunțat că întrerup relațiile cu instituțiile de cercetare ruse.

UPDATE 1.10 Volodimir Zelenski, le-a spus, marţi, jurnaliştilor, după întâlnirea cu premierii din Polonia, Cehia şi Slovenia, că având asemenea aliaţi va câştiga războiul 

”Cu astfel de aliaţi vom câştiga acest război”, a afirmat, marţi, Zelenski, în faţa jurnaliştilor prezenţi la Kiev.

Comentariile preşedintelui Ucrainei au urmat unei întâlnirii extraordinare cu cei trei lideri ai UE - prim-miniştrii Poloniei, Republicii Cehe şi Sloveniei - care au făcut o călătorie periculoasă cu trenul la Kiev pentru a-şi oferi sprijinul.

UPDATE 01.00 Exploziile și bombardamentele continuă la periferia Kiev-ului 

Exploziile, care continuă, au putut fi auzite în timp ce prim-miniștrii din Polonia, Republica Cehă și Slovenia au purtat discuții după o călătorie cu trenul prin această zonă de război periculoasă, pentru a arăta ceea ce ei au numit „sprijin neechivoc” pentru Ucraina.

UPDATE 00.55 Secretarul de stat al SUA: Va exista o Ucraină independentă „mult mai mult timp” decât va exista un Vladimir Putin 

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken susține că va exista o Ucraină independentă pentru „mult mai mult timp” decât va exista un Vladimir Putin, în timpul unui interviu cu Wolf Blitzer de la CNN.

UPDATE 00.50 Vicepremierul polonez crede că este necesară o misiune internaţională de menţinere a păcii în Ucraina, dar ”care să se poată apăra” 

O misiune internaţională de menţinere a păcii cu capacitate militară ar trebui trimisă în Ucraina, a sugerat vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, marţi seară, la Kiev, după întâlnirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite BBC.

"Cred că este necesar să avem o misiune de pace - NATO, eventual o structură internaţională mai largă - dar o misiune care să se poată apăra, care va opera pe teritoriul ucrainean", a declarat Jaroslaw Kaczynski.

 

UPDATE 00.45  Aproape 29.000 de civili au fost evacuați marți prin coridoarele umanitare 

Într-o declarație video, vicepremierul Ucrainei a spus că cei mai mulți dintre ei - 20.000 - au părăsit orașul asediat Mariupol.

Vereshchuk a declarat că alte 8.533 de persoane au fost evacuate din orașele din regiunea Sumî.

UPDATE 00.40 Premierul Orban reafirmă că Ungaria nu trebuie să aibă de-a face cu războiul din Ucraina 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu vrea să aibă nimic de-a face cu războiul din Ucraina, transmite dpa.

 

“Trebuie să stăm departe de acest război. Războaiele nu sunt purtate pentru noi şi nici nu sunt în interesul nostru”, le-a spus marţi, la Budapesta, premierul Orban zecilor de mii de susţinători ai partidului său naţionalist de dreapta Fidesz.

UPDATE 00.30 Mesajul primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenskaia: ”Mă tem pentru soţul meu 

Într-o corespondenţă scrisă dintr-o locaţie nedezvăluită, Olena Zelenskaia, prima doamnă a Ucrainei, a declarat pentru ABC News că se teme pentru siguranţa soţului ei, Vladimir Zelenski.

Aceasta dă vina pe Occident pentru că i-a permis preşedintelui rus, Vladimir Putin, să devină din ce în ce mai violent, relatează tca/dpa.

″Ca orice femeie din Ucraina, acum mă tem pentru soţul meu″⁣, a declarat Zelenska.

 

UPDATE 00.15. Preşedintele american Joe Biden a semnat, marţi, legea care alocă 13,6 miliarde de dolari Ucrainei 

Preşedintele american a semnat, marţi, legea care oferă ”o finanţare istorică de 13,6 miliarde de dolari Ucrainei”.

”Agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei a unit oamenii din America şi din întreaga lume pentru a acţiona cu urgenţă şi hotărâre. Vreau să mulţumesc conducerii Congresului pentru că a lucrat atât de repede pentru a ne asigura că avem resursele de care avem nevoie pentru a continua răspunsul nostru ferm la această criză”, a transmis Joe Biden.

UPDATE 00.10 Adresându-se parlamentarilor canadieni, Zelenski cere din nou o zonă de interdicţie aeriană 

Evocând victimele civile, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut marţi parlamentarilor canadieni să înţeleagă suferinţa poporului său şi a solicitat un sprijin mai puternic din partea Canadei, cerând o zonă de interdicţie aeriană, relatează AFP.

''Ştiu că susţineţi Ucraina, dar aş vrea să înţelegeţi prin ce trecem noi. Ruşii au ucis deja 97 de copii, bombardând şcoli, spitale, case. Nu cerem prea mult. Cerem un sprijin real, care ne va ajuta să câştigăm", a amintit preşedintele în faţa deputaţilor canadieni, care l-au ovaţionat în picioare timp de câteva minute.

UPDATE 00.00 Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor fi reluate miercuri. „Un proces foarte dificil” 

Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor continua miercuri, potrivit unui oficial ucrainean.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a transmis pe contul său de Twitter că negocierile cu oficialii ruși „vor continua mâine (n.r. miercuri)”.

Acesta a menționat că „există loc pentru compromisuri”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor fi reluate miercuri. „Un proces foarte dificil”
Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor fi reluate miercuri. „Un proces foarte dificil”

Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor continua miercuri, potrivit unui oficial ucrainean.

Zelenski: Trebuie să recunoaştem că Ucraina nu poate adera la NATO
Zelenski: Trebuie să recunoaştem că Ucraina nu poate adera la NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marți, că trebuie "recunoscut" că Ucraina nu poate adera la NATO într-o videoconferinţă cu liderii ţărilor Joint Expeditionary Force, o coaliţie militară condusă de Marea Britanie.

"Faceți cunoștință cu Patron”. Câinele folosit de salvatorii din orașul ucrainean Cernihiv pentru depistarea minelor

Orașul Cernihiv, aflat în nordul Ucrainei, se află sub bombardament intens de la începutul invaziei ruse, iar salvatorii încearcă să își ridice moralul prin toate mijloacele.

 

FOTO. Armamentul misterios folosit de Rusia în Ucraina. Expert: „Nimeni nu a mai văzut o astfel de armă în ultimii 10-15 ani”
FOTO. Armamentul misterios folosit de Rusia în Ucraina. Expert: „Nimeni nu a mai văzut o astfel de armă în ultimii 10-15 ani”

Oficialii serviciilor secrete americane au descoperit că rachetele balistice lansate de Rusia în Ucraina conțin o surpriză: momeli care păcălesc radarele de apărare antiaeriană, scrie The New York Times.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.