Ucraina: Belarus susține că asigură alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl
Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl, restabilită complet şi este asigurată de Republica Belarus, au anunţat miercuri autorităţile regiunii Gomel, citând Ministerul Energiei belarus, relatează AFP, citată de Agerpres.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații
„Alimentarea electrică a centralei de la Cernobîl a fost complet restabilită", a anunţat ministerul într-un comunicat publicat pe canalul Telegram al regiunii Gomel.
„În prezent, furnizarea de electricitate către infrastructuri ale centralei este asigurată de sisteme de alimentare belaruse", continuă această sursă, precizând că nivelul de radiaţii de la sit era „stabil" miercuri.
Alimentarea de la reţeaua electrică a sitului nuclear, situat lângă frontiera cu Belarus şi aflată în mâinilor ruşilor după invazia declanşată pe 24 februarie, a fost întreruptă prima dată săptămâna trecută şi restabilită duminică.
Însă luni operatorul ucrainean Ukrenergo a acuzat armata rusă că a tăiat din nou alimentarea centralei de la reţeaua electrică, avariind o linie de înaltă tensiune ce alimenta situl.
AIEA a anunțat luni că alimentarea electrică externă a fost restabilită
Cu toate acestea, luni seara Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a scris pe Twitter că a fost informată de Ucraina că „alimentarea electrică externă a fost restabilită" în timpul zilei, după ce linia a fost din nou avariată „de forţele de ocupaţie". „Personalul şi-a reluat operaţiunile pentru a reconecta centrala la reţeaua electrică", a precizat AIEA.
Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în 1986, cauzând cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie. În prezent reactorul este acoperit cu un sarcofag dublu, unul construit de sovietici şi deja avariat, altul, mai modern, inaugurat în 2019.
Celelalte trei reactoare ale centralei au fost închise progresiv după catastrofă, ultimul în anul 2000
Însă un sistem de alimentare cu energie electrică este în continuare necesar pentru a răci cele 20.000 de ansambluri de combustibil stocaţi în piscina sitului.
Dată fiind perioada care s-a scurs după accidentul din 1986, „încărcătura termică a piscinei şi volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru a asigura o evacuare eficientă a căldurii fără electricitate", a estimat AIEA pe 9 martie.