Maia Sandu lângă Iohannis, la Chișinău: ”Rusia a pornit un război neprovocat împotriva Ucrainei”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns miercuri în Republica Moldova împreună cu premierul Nicolae Ciucă, pentru a discuta cu președintele Maia Sandu despre situația provocată de invazia Rusiei în Ucraina.

Cei doi șefi de stat au susținut o declarație de presă comună, care a fost transmisă LIVE pe PRO TV NEWS.

Președintele Republicii Moldova a declarat că Rusia a pornit un război neprovocat împotriva Ucrainei, fapt care a fost ”condamnat ferm” de Guvernul de la Chișinău.

”Din păcate, pe 24 februarie. Federația Rusă a pornit un război neprovocat împotriva Ucrainei. Ne-am trezit cu toții într-o lume sumbră, incertă. Ceea ce se întâmplă în Ucraina e îngrozitor. Acțiunile militare au destabilizat întreaga regiune, iar provocările cauzate de acest război pun presiune mare și pe Republica Moldova. Avem nevoie de sprijinul partenerilor și prietenilor noștri pentru a le depăși. Republica Moldova a condamnat ferm agresiunea militară asupra Ucrainei și a chemat la pace din prima oră a acțiunilor militare. Tot din primele ore, țara noastră a acordat ajutor țării vecine și prietene, primind oamenii săi care fug din calea războiului.” - a spus Maia Sandu.

Ea a arătat că 340.000 de persoane au trecut frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina de la începutul războiului, 100.000 de refugiaţi rămânând în Republica Moldova.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, discuţie la telefon cu Volodimir Zelenski. Ce i-a transmis președintele României
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Asistăm la o adevărată dramă umană", a subliniat Maia Sandu.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că a venit la Chișinău împreună cu premierul Nicolae Ciucă pentru a transmite un ”mesaj puternic”:

România este alături de Republica Moldova și de toți cetățenii săi, așa cum a fost mereu. Pe noi puteți să contați. Şi, pe lângă România, alături de dumneavoastră se află solidar toate statele europene şi euroatlantice” - a spus șeful statului român.

Sinteza declarațiilor:

Președintele Maia Sandu:

- Mulțumesc autorităților de la București pentru ajutorul dat pentru gestionarea fluxului de refugiați.

- Mulțumesc și pentru decizia Guvernului de la București pentru a acorda Guvernului de la Chișinău 150 de tone de motorină și 150 de tone de benzină pentru gestionarea fluxului de refugiați.

- Noua realitate din regiune ne cere să acționăm ferm și hotărât. Pe 4 martie, Republica Moldova a făcut cerere de aderare la Uniunea Europeană. Mizăm pe sprijinul României pentru acceptarea cererii.

- Solicităm de asemenea, sprijinul României pentru acceptarea produselor Republicii Moldova pe piețele din Uniunea Europeană.

- Trăim vremuri grele, în care ajutorul reciproc trebuie să prevaleze.

Președintele Klaus Iohannis:

- Vă mulțumesc pentru primirea de astăzi și pentru discuția foarte consistentă, cordială și cred productivă.

- România și Republica Moldova trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face față acestor efecte. De aceea am venit astăzi la Chișinău împreună cu premierul Nicolae Ciucă cu un mesaj puternic: România este alături de Republica Moldova și cetățenii săi, așa cum a fost mereu. Pe noi puteți să contați.

- În aceste momente complicate vreau să-mi exprim aprecierea pentru efortul președintelui Maia Sandu precum și pentru mobilizarea cetățenilor pentru refugiații din Ucraina.

- Am avut oportunitatea să discut cu președintele Maia Sandu pe tema eficienței energetice. Am asigurat-o de sprijinul nostru. România face eforturi concrete, nu doar în cadrul Uniunii Europene, pentru a găsi soluții avantajoase pentru Republica Moldova.

- Noi știm din propria experiență că drumul spre integrarea europeană nu este deloc ușor. Dar drumul oricât de greu ar fi începe cu un pas. De partea Republicii Moldova, acest pas a fost făcut prin semnarea solicitării de aderare. Acest pas al Moldovei nu a fost făcut doar prin acea cerere, ci mai ales prin angajamentul solid al actualei conduceri a Republicii Moldova față de valorile europene. Am convingerea că decizia semnării cerereii de aderare va duce la accelerarea reformelor.

- Situația tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm că pe teritoriul Republicii Modlova este un conflict prelungit.

Președintele Klaus Iohannis:

- România va primi atâția refugiați cât vin. Este minim minomorum cât putem să facem pentru ucraineni. Noi am deschis hub-ul de la Suceava. Dacă va fi nevoie, voi deschide încă unul și încă unul. Să nu fiu înțeles greșit. Nu încurajez pe nimeni din Ucraina să-și părăsească casa, dar cei care au nevoie sunt bineveniți aici.

În februarie, preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie telefonică cu omologul său de la Chişinău, Maia Sandu, context în care a reconfirmat "sprijinul deplin al României pentru Republica Moldova şi cetăţenii săi în acest context dramatic în care se află regiunea noastră", potrivit Agerpres.

În martie, şeful statului a salutat demersul omologului său de la Chişinău, Maia Sandu, privind semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi a subliniat că România va acorda tot sprijinul în acest demers.

Statele Unite susţin în continuare integritatea teritorială a Republicii Moldova

 

Statele Unite susţin în continuare integritatea teritorială a Republicii Moldova şi sprijină "negocierile în formatul 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean", a declarat în urmă cu câteva zile, la Chişinău, secretarul de stat american, Antony Blinken, potrivit site-ului deschide.md, citat de Agerpres.

"Noi sprijinim negocierile OSCE în formatul 5+2 pentru a găsi o soluţie cuprinzătoare în conflictul transnistrean care respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova şi un statut special", a spus Blinken, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a declarat presei că situaţia din regiunea transnistreană este monitorizată. Maia Sandu a spus că în prezent în regiunea transnistreană nu sunt schimbări esenţiale în privinţa unor pregătiri de acţiuni militare.

"Nu vedem schimbări esenţiale în ce priveşte pregătiri de acţiuni militare. Dar, vreau să amintesc că pe teritoriul Republicii Moldova sunt trupe ruse de câteva decenii, deci sigur că e o vulnerabilitate. Nu avem cum să ne simţim în siguranţă, după ce vedem acest atac din Ucraina", a declarat Maia Sandu.

Blinken s-a aflat la Chişinău în cadrul unui turneu european. El s-a angajat să sprijine Republica Moldova în gestionarea valului de refugiaţi care sosesc în această ţară ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Maia Sandu a solicitat ajutor imediat şi semnificativ din partea comunităţii internaţionale pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă în continuare provocărilor pe care le reprezintă criza refugiaţilor.

''Avem nevoie urgent de ajutoare pentru cazarea temporară a acestor oameni, asigurarea lor cu strictul necesar şi redirecţionarea fluxului de refugiaţi care doresc să plece în alte ţări către statele europene care au o capacitate mai mare să-i primească'', a spus Sandu, conform declaraţiei publicate de Preşedinţia Republicii Moldova.

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Klaus Iohannis: România susţine adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei
Klaus Iohannis: România susţine adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, luni la Palatul Cotroceni, cu ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al Italiei, Luigi Di Maio, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

Klaus Iohannis, discuţie la telefon cu Volodimir Zelenski. Ce i-a transmis președintele României
Klaus Iohannis, discuţie la telefon cu Volodimir Zelenski. Ce i-a transmis președintele României

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie la telefon cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în care l-a asigurat că ţara noastră va susţine într-un totul Ucraina, atât la nivel bilateral, cât şi la nivelul UE.  

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind desfiinţarea SIIJ
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind desfiinţarea SIIJ

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

 

Klaus Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European de la Versailles: ”Efectele economice vor exista”
Klaus Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European de la Versailles: ”Efectele economice vor exista”

Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European care are loc la Versailles.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.