Ursula von der Leyen vrea plafonarea profiturilor companiilor de energie electrică și ”măsuri” pentru gaze

×
Codul embed a fost copiat

Șefa Comisiei Europene anunță reguli fără precedent în criza energiei, care riscă să arunce Europa într-o gravă recesiune.  

Ursula von der Leyen propune reducerea consumului de electricitate, mai ales la orele de vârf, plafonarea profiturilor companiilor din energie și o contribuție de criză, pe care ar trebui sa o achite cei care au afaceri cu petrol, gaze și cărbune, care fac acum profituri uriașe.

''Este greșit să faci profituri record de pe urma războiului, și pe spinarea consumatorilor'', spune șefa Executivului european.

Ministrul energiei din România spune că, aici, au fost luate deja primele măsuri.

Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost invitată de onoare la acest discurs.

Citește și
Virgil Popescu
INTERVIU. Ce spune ministrul Virgil Popescu, întrebat dacă România va stinge lumina seara, ca în comunism
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ea a fost aplaudată în picioare de eurodeputaţi, în frunte cu preşedinta Roberta Metsola.

 

Plafonarea veniturilor companiilor din electricitate și o ”contribuție de criză” din partea companiilor de gaze

 

Ursula von der Leyen a anunțat că propune plafonarea veniturilor tuturor companiilor din energia electrică. De asemenea, UE dorește ca marile companii din sectorul petrolului, gazelor și cărbunelui să plătească și ele ”o contribuție de criză”, deoarece au profituri mari.

Ea a subliniat faptul că nu este nimic rău ca o companie să facă profit, însă „în aceste vremuri tulburi e greşit să faci profituri uriaşe, să tragi foloase de pe urma unui război şi pe spatele consumatorilor”.

”Iată de ce propunem un plafon pentru profiturile întreprinderilor care produc energie electrică cu un cost scăzut. Aceste întreprinderi realizează un profit pe care nu l-au anticipat niciodată, la care nici măcar nu au visat. În economia noastră socială de piață, să obții profit e un lucru bun.

Însă, în aceste momente, nu este corect să se obțină profituri record extraordinare de pe urma războiului și pe spatele consumatorilor. Trăim vremuri în care profiturile trebuie împărțite și direcționate către cei care au cea mai mare nevoie de ele.

Datorită propunerii noastre, vom mobiliza peste 140 de miliarde de euro către statele membre, cu scopul de a atenua direct impactul acestei situații. Și pentru că traversăm o criză a combustibililor fosili, industria combustibililor fosili are, la rândul său, o datorie specială. Marile companii din sectorul petrolului, gazelor și cărbunelui înregistrează și ele profituri uriașe. Trebuie să contribuie și ele, prin urmare, în mod echitabil, să plătească o contribuție de criză”. - a spus von der Leyen.

Criza gazelor: ”Pregătim un set de măsuri”

 

În ceea ce privește criza provocată de Rusia, din cauza sistării aprovizionării cu gaze, președinta Comisiei Europene a anunțat că pregătește un ”set de măsuri” pentru ca, ”în mod rezonabil, să reducem prețurile la gaze”.

Toate acestea sunt măsuri de urgență și temporare la care lucrăm și includ aici și discuțiile pe care le purtăm referitor la plafoanele tarifare. Trebuie să continuăm să depunem eforturi pentru a reduce prețurile gazelor. Trebuie să asigurăm securitatea aprovizionării și, în același timp, să asigurăm competitivitatea europeană în lume.

Așadar, vom elabora împreună cu statele membre un set de măsuri care vor ține seama de natura specifică a relației noastre cu furnizorii – și cu cei care nu sunt fiabili, cum ar fi Rusia, și cu cei care ne sunt prieteni de încredere, cum ar fi Norvegia.

Am convenit cu prim-ministrul Store să instituim un grup operativ în acest sens, iar echipele au început deja să lucreze la acest proiect.” - a spus Ursula von der Leyen.

O ”reformă profundă și radicală a pieței electricității”

 

Șefa Comisiei Europene a mai anunţat că se pregătesc măsuri şi pentru piaţa de electricitate, în sensul decuplării acesteia de preţul gazelor.

Avem pe agendă și un alt subiect important. Piața gazelor naturale s-a transformat dramatic: înainte gazul era transportat în principal prin gazoducte, în prezent volumul de GNL este în creștere.

Însă valoarea de referință utilizată pe piața gazelor (TTF) nu a fost adaptată. Iată de ce Comisia va face eforturi pentru a se stabili o valoare de referință mai reprezentativă.

În același timp, știm și că întreprinderile din sectorul energetic se confruntă cu probleme grave de lichidități pe piețele la termen ale energiei electrice, ceea ce riscă să afecteze funcționarea sistemului nostru energetic.

Vom colabora cu autoritățile de reglementare a pieței pentru a atenua aceste probleme prin modificarea normelor privind garanțiile reale și prin luarea de măsuri pentru a limita volatilitatea prețurilor pe piața intrazilnică.

Iar în octombrie vom aduce modificări cadrului temporar privind ajutoarele de stat pentru a permite furnizarea de garanții de stat, veghind, totodată, la menținerea unor condiții de concurență echitabile.

Aceștia sunt primi pași pe care îi putem face. Însă trebuie nu numai să facem față acestei crize imediate, ci și să privim spre viitor. Organizarea actuală a pieței energiei electrice, bazată pe ordinea de merit, nu mai este echitabilă pentru consumatori.

Aceștia ar trebui să poată profita de beneficiile care rezultă din utilizarea surselor regenerabile de energie, care au costuri reduse. Prin urmare, trebuie să punem capăt influenței dominante a gazului asupra prețului energiei electrice. În acest sens, vom realiza o reformă profundă și cuprinzătoare a pieței energiei electrice”.

”Este un război în energie”

 

De asemenea, von der Leyen a subliniat faptul că războiul dus de Rusia în Ucraina este și unul al energiei și al economiei.

E un război în energie, în economie, împotriva viitorului nostru, e vorba de autocraţia care se luptă cu democraţia. Dacă găsim solidaritatea necesară, Putin va eşua, iar Ucraina şi Europa vor izbândi", a subliniat preşedinta CE.

În opinia sa, ”sectorul financiar al Rusiei este în pragul morții”, iar ”industria rusească este sfârtecată”

”Vreau să spun foarte clar: sancţiunile rămân în continuare. Este momentul să fim în continuare hotărâţi şi nu să facem concesii. Şi acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte susţinerea noastră financiară pentru Ucraina.” - a spus președinta Comisiei în discursul despre starea Uniunii Europene.

În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene rostește în fața Parlamentului European un discurs privind starea Uniunii, în care face un bilanț al realizărilor din ultimul an și prezintă prioritățile pentru anul următor.

De asemenea, ea expune soluțiile Comisiei la cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană și idei pentru conturarea viitorului UE.

România susține că este deja aliniată la măsurile anunțate de Comisia Europeană

 

România, spune ministrul Energiei, este deja aliniată la măsurile anunțate de Comisia Europeană. Instituțiilor publice li s-a cerut să vină în 2 săptămâni cu un plan de reducere a risipei, în vreme ce, de la 1 septembrie, Guvernul a decis ca pragul de consum de electricitate până la care prețurile sunt plafonate să fie redus cu 15%, în cazul populației.

La gaze a păstrat plafoanele anterioare, dar a impus o taxă specială producătorilor, furnizorilor și traderilor din energie pentru a finanța reducerile din facturi.

Pe de altă parte, propunerile Comisiei ar deschide calea spre modificări în schema de plafonare și compensare intrată în vigoare la începutul lunii, spun reprezentanți ai companiilor de energie.

Radu Burnete, reprezentant Confederația Patronală Concordia: 
”Deja intuiam in ce direcție va merge Comisia Europeană, odată ce le vedem detaliile cred va trebui să rediscutăm propria ordonanță de urgență dată pe 1 septembrie, care ne-a cam dat peste cap.”

Anul trecut, gazul rusesc însemna 40% din totalul importat, iar azi e la mai puțin de 10%.

O analiză a băncii americane Goldman Sachs aduce însă vești bune. Specialiștii de peste Ocean estimează că prețurile angro ale gazului se vor înjumătăți de la 215 euro/MWh la sub 100 de euro până la finele lunii martie 2023, dacă va fi o iarnă obișnuită.

Ajută și faptul ca țările europene s-au grăbit să-și umple depozitele de gaze. România este apropape de pragul de 80%, nivelul minim cerut de Comisie.

Detaliile măsurilor din energie anunțate vor fi stabilite de statele membre la finele lunii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Uniunea Europeană se abate de la plafonarea gazului rusesc. Documentul secret care demască planul Bruxelles-ului
Uniunea Europeană se abate de la plafonarea gazului rusesc. Documentul secret care demască planul Bruxelles-ului

Uniunea Europeană nu va mai impune plafonarea gazului rusesc, dar, în schimb, nu renunță la taxe excepționale pe profiturile "excesive" ale companiilor energetice, potrivit unui document secret pe care The Guardian l-a scos la iveală.

INTERVIU. Ce spune ministrul Virgil Popescu, întrebat dacă România va stinge lumina seara, ca în comunism
INTERVIU. Ce spune ministrul Virgil Popescu, întrebat dacă România va stinge lumina seara, ca în comunism

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că, dacă se va ajunge la un consens în Uniunea Europeană pentru o reducere obligatorie a consumului de energie la ore de vârf, nu crede că această măsură se va aplica și consumatorilor casnici.    

Măsurile găsite de UE pentru criza energetică. Ursula von der Leyen: Propunem o plafonare a prețurilor gazelor rusești
Măsurile găsite de UE pentru criza energetică. Ursula von der Leyen: Propunem o plafonare a prețurilor gazelor rusești

Uniunea Europeană ia măsuri pentru a ajuta statele membre să facă față crizei energetice.  

CE propune plafonarea prețului de achiziție a gazului rusesc și reducerea utilizării energiei electrice la ore de vârf
CE propune plafonarea prețului de achiziție a gazului rusesc și reducerea utilizării energiei electrice la ore de vârf

Comisia Europeană va propune plafonarea prețului de achiziție a gazului rusesc, precum și o reducere obligatorie a consumului de energie electrică în Uniunea Europeană, dar și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaz.

Rușii vor plăti cu 45 de euro mai mult pentru a intra în Uniunea Europeană, în conformitate cu noile norme
Rușii vor plăti cu 45 de euro mai mult pentru a intra în Uniunea Europeană, în conformitate cu noile norme

Comisia Europeană a detaliat marţi propunerile menite să înăsprească condiţiile de acordare a vizelor pentru cetăţenii ruşi şi de nerecunoaştere a paşapoartelor ruseşti emise în zonele ocupate ale Ucrainei.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.