INTERVIU. Ce spune ministrul Virgil Popescu, întrebat dacă România va stinge lumina seara, ca în comunism
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că, dacă se va ajunge la un consens în Uniunea Europeană pentru o reducere obligatorie a consumului de energie la ore de vârf, nu crede că această măsură se va aplica și consumatorilor casnici.
Invitat în emisiunea ”iBani”, realizată de Ștefana Todică, difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro, ministrul a explicat că cel mai mare consum de energie în orele de vârf este în industrie.
Potrivit agenției turcești Anadolu, care citează publicația locală elvețiană Blick, Elveția intenționează să-i pedepseasă pe cetățenii care nu vor respecta noile reguli impuse pentru reglementarea consumului de gaze în această iarnă.
Noile reguli care s-ar putea aplica în Elveția prevăd faptul că temperaturile din clădirile cu sisteme de încălzire pe gaz pot fi ridicate la maximum 19 grade Celsius, iar apa poate fi încălzită până la 60 de grade Celsius.
Astfel, persoanele care încalcă noile reglementări ar putea risca amenzi sau chiar închisoare de până la trei ani
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că nu crede că în România se vor aplica măsuri drastice pentru consumatorii casnici, chiar dacă în Uniunea Europeană se va ajunge la un consens pentru reducerea obligatorie a consumului de energie.
Ștefana Todică: Se vorbește la nivel european despre o reducere a consumului obligatorie la orele de vârf. Ce înseamnă acest lucru și la ce să ne așteptăm fiecare dintre noi?
Ministrul Virgil Popescu: Este o propunere a Comisiei Europene, ca în orele de vârf fiecare stat membru să încerce să găsească o soluție pentru a reduce consumul cu un minim de 5%. Asta înseamnă că dacă se va ajunge la un consens la nivelul statelor membre (...) va trebui să îl adoptăm la nivelul fiecărui stat membru.
Ștefana Todică: Ce înseamnă ore de vârf?
Ministrul Virgil Popescu: Dimineața, între 5 și 7, dacă nu mă înșel și seara, între 6 și 8, sunt orele de vârf, cu consum foarte mare și atunci trebuie să găsim soluții în așa fel încât să avem o reducere a consumului de energie. De ce? Pentru că în orele de vârf este cererea foarte mare, și prețul crește foarte mult, și atunci pe lângă beneficiul de o reducere a consumului, va fi și o reducere a prețului.
Ștefana Todică: Ce vom face fiecare dintre noi? Trebuie să stingem lumina seara, ca în perioada comunistă?
Ministrul Virgil Popescu: Nu cred că se pune problema pentru consumatorii casnici. Consumul mare în orele de vârf este când pleacă industria și când pleacă turele din industrie, dar eu cred că fiecare dintre noi putem veni să ajutăm la această reducere voluntar, să ne uităm în casă să vedem de exemplu care sunt sursele de consum. Prima dată ne uităm la becuri și ar trebui să încercăm să facem o investiție. Statul aici ar trebui să vină și să investiții de genul becuri cu led în locul becurilor incandescente.
Cum și-a redus ministrul consumul de energie acasă cu o treime
Ștefana Todică: Dumneavoastră ce faceți pentru a reduce consumul?
Ministrul Virgil Popescu: Eu am schimbat, am becuri cu led, mă uit la electrocasnice, să fie cu clasă energetică A, care să consume mai puțin și ce mai putem face, privind consumul de gaze, acolo unde există centrale individuale, există centrale în condensație, eu mi-am schimbat-o iarna trecută și vă spun că din experiența proprie consumul de gaz s-a redus cu 20-30%.
Ministrul Energiei nu crede că Rusia va opri gazele la iarnă
Ștefana Todică: Comisia europeană propune și plafonarea prețului la gaz, dar Rusia a amenințat că va opri gazele dacă se întâmplă acest lucru.
Ministrul Virgil Popescu: Rusia a amenințat că dacă prețurile vor fi plafonate, va închide de tot gazele. Ce vom face în această situație? Oprirea gazelor de către Rusia creează o problemă în interiorul Rusiei, să nu uităm că depozitele Gazprom sunt aproape pline, oprirea gazelor înseamnă oprirea sondelor, oprirea sondelor înseamnă stricarea zăcămintelor, înseamnă concedierea oamenilor, înseamnă alte probleme la rândul lor în interiorul Rusiei, iar iar piața asiatică nu poate să absoarbă tot ce se vinde pe piața europeană. Gazul trebuie să treacă prin conducte, ori conductele se construiesc destul de greu.
Planul de iarnă aprobat de Guvern ia în calcul posibilitatea raționalizării și posibile perioade de criză energetică
Ștefana Todică: Referitor la planul de iarnă, Dispecerul Energetic Național estimează un deficit de energie din producția internă pentru perioadele cu consum mare și recomandă chiar autorităților să îi pregătească pe consumatori pentru eventualitatea în care e nevoie de raționalizări. Să ne pregătim pentru astfel de momente de criză la iarnă?
Ministrul Virgil Popescu: Programul de iarnă ia scenariul cel mai defavorabil, și scenariul pesimist, și scenariul oprimist, face mai multe scenarii. Sigur că noi, România, importăm energie. Când crește consumul, și la iarnă ne așteptăm să crească consumul, avem nevoie de energie de import. Nu am avut niciodată problema după 90 încoace România să nu aibă energie electrică sau gaze naturale. Nu aș lua în calcul acest lucru, dar nu putem să nu punem într-un program de iarnă toate scenariile.
Ministrul crede că iarna aceasta vom avea prețuri mai mici la energie electrică
Ștefana Todică: Dacă vorbim de prețurile internaționale la energie electrică, de ce există diferențe între state?
Ministrul Virgil Popescu: Statele sunt interconectate, dar gradul de conectare între state diferă. De exemplu, între România și Ungaria este un grad de conectare, între Polonia și Germania altul, și atunci, dacă toată lumea ar avea același grad nelimitat de interconectare, atunci ar fi același preț.
Ștefana Todică: Noi am avut și prețuri foarte mari, de peste 700 de euro pe MWh.
Ministrul Virgil Popescu: Prețul energiei electrice este direct afectat de prețul gazului națural, după ce a fost 700, a început să scadă prețul gazului. Părerea mea este că și ordonanța pe care am dat-o și care suprataxează profiturile și ale traderilor, și ale producătorilor, a făcut ca pe piața zilei următoare (...)
Noi susținem decuplarea prețului gazului de prețul energiei electrice, pentru că atunci scoatem acest preț marginal dat de gazul natural, care nu este unul real. Prețul gazului e manipulat de Federația de Federația Rusă în sus. Automat trage piața în sus și piața de energie. Dacă scoatem acest lucru sunt convins că prețurile vor veni mai jos, probabil se vor duce spre prețul energiei pe bază de cărbune, care și el este mai mare, față de energia verde, dar nu la nivelul acesta.
Ștefana Todică: Pare simplu, de ce nu facem acest lucru? Portugalia si Spania, iată ce prețuri mici au, și au făcut acest lucru.
Ministrul Virgil Popescu: Da, dar au beneficiat de un singur lucru în plus: o interconectare cu Franța foarte mică, adică energia nu poate să se ducă mult spre Franța. Restul Europei este conectată foarte bine. Are și avantaje, pentru că poți să imporți când ai nevoie foarte mult, dar ai și acest dezavantaj, că prețurile sunt aproape egale.
Ștefana Todică: Când ar putea fi luată o decizie la nivel european?
Ministrul Virgil Popescu: Decizia cred că va fi luată de Comisia Europeană în jurul datei de 14 septembrie, părerea mea. (...) Să sperăm ca prin deciziile pe care le vom lua împreună să avem prețuri rezonabile la gaze naturale și energie electrică.
Sursa: Pro TV
Etichete: energie, gaze, guvern, interviu, virgil popescu, ibani,
Dată publicare:
08-09-2022 18:45