Libia bombardata din nou. Operatiunea costa 100 milioane dolari/saptamana


Ultimul update: Vineri 19 Octombrie 2012 22:21
Data publicarii: Miercuri 23 Martie 2011 17:09
Categorie: Stiri externe

Avioanele coalitiei internationale au bombardat Libia pentru a patra noapte la rand. Asta nu l-a impiedicat pe Muammar Ghaddafi sa-si trimita din nou trupele terestre spre Mistra, al treilea oras ca marime din Libia, controlat de rebeli.

In paralel, creste tot mai mult ingrijorarea fata de costurile enorme ale operatiunii Zorii Odiseei. Americanii singuri au cheltuit, in primele patru zile ale razboiului, peste 600 de milioane de dolari.

Din nou, tinta atacurilor coalitiei pare sa fi fost complexul in care se afla si resedinta lui Ghaddafi. Evident, asta l-a intaratat si mai mult pe liderul libian.

Intre timp, bajbaielile la nivel inalt privind transferul comenzii de la americani catre cartierul general NATO il stanjenesc considerabil pe presedintele Barack Obama. Deja congresmenii republicani ii reproseaza ca nu le-a cerut acordul cand s-a lansat intr-un razboi cu costuri considerabile.

Chiar si asa, cifrele nu sunt in favoarea administratiei Obama. Fiecare racheta Tomahawk trasa impotriva sistemului antiaerian al Libiei costa 1,4 milioane de dolari. Pana acum au fost trase in jur de 160.

In plus, costul mentinerii zonei de interdictie aeriana va fi de pana la 100 de milioane pe saptamana, iar combustibilul necesar fiecarui avion de lupta costa 10.000 de dolari pe ora.

Mai rau, nimeni nu stie cand se va termina totul. In Irak au fost mentinute doua zone de excludere aeriana timp de peste un deceniu, cu un cost de 1,3 miliarde de dolari anual. Iar in Libia teritoriul ce trebuie acoperit e de doua ori mai vast.

Ghaddafi a iesit in public pentru prima oara de la inceperea razboiului
'Regele Ferdinand' pleaca la razboi. Nava amiral are un singur tun
Zorii Odiseei. Istoria numelui operatiunii din Libia
VIDEO PROTVPLUS.RO