Zorii Odiseei. Istoria numelui operatiunii din Libia

Ultima actualizare: 09-04-2012 05:15
Pilot de avion militar, Eurofigter

Numele operatiunii militare din Libia, Zorii Odiseei, este rezultatul unui sistem de atribuire a numelor in mod aleatoriu pe care Pentagonul il foloseste ca sa-si denumeasca operatiunile.

Daca in alte cazuri exista o semnificatie, de data aceasta numele nu inseamna nimic. Misterul a fost dezvaluit de un purtator de cuvant al Comandamentului Fortelor Armate Afro-Americane din Stuttgart, Germania.

Militarul a mai adaugat ca "reactia oamenilor la numele respectiv este aceea de a intreba ce legatura are cu Libia. Ei incearca astfel sa aplice modelul care a functionat pentru operatiunea “Iraqi Freedom” si cauta semnificatia termenului", scrie El Mundo.

Cand s-a decis ca este nevoie de o operatiune in Libia, ea avea nevoie de un nume. Pentru a boteza misiunea, Comandamentul African al Armatei Americane a atribuit trei seturi de perechi de litere pentru asta: JS-JZ, NS-NZ si OP-OA cu o serie de cuvinte prestabilite.

Pentru ca primele doua grupuri fusesera folosite deja, s-a optat pentru ultima varianta si intre cuvintele care incep cu O a fost ales Odyssey (Odisee).

Apoi, sistemul respectiv a cautat un cuvant care sa inceapa cu litera D si care sa nu aiba nicio legatura cu primul.

Asa s-a gasit Dawn (Zori). Comandantul a verificat in baza de date pentru ca nu cumva numele sa mai fi fost utilizat pentru vreo operatiune si apoi s-a consultat cu militarii din mai multe tari aliate.

Dupa care denumirea prestabilita a luat calea tuturor ambasadelor SUA din lume, pentru a intreba daca nu cumva “Zorii Odiseei” ar insemna in vreo limba sau cultura ceva jignitor.

S-a dat in cele din urma OK si operatiunea din Libia a capatat numele oficial: Zorii Odiseei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO