'Regele Ferdinand' pleaca la razboi. Nava amiral are un singur tun

×
Codul embed a fost copiat

GALERIE FOTO Batrana, dar inca in putere. Fregata Regele Ferdinand pleaca in Marea Mediterana ca sprijin dat de Romania operatiunii NATO de embargou impus vaselor libiene. Vezi in articol cat de competitiva este nava noastra si ce arme are!

Romania se implica in operatiunile din Libia

DATELE TEHNICE ALE NAVEI

Fregata Regele Ferdinand este una de Tip 22. Nu e productie romaneasca ci are pasaport britanic.  A fosta lansata la apa in 1986 si de atunci a facut parte din Flota Regala. Pana in 2003 s-a numit HMS (Her Majesty's Ship) Coventry. Cumparata de noi si renovata integral, fregata si-a schimbat numele si traieste acum o a doua tinerete.

Specialistii spun ca este la jumatatea vietii pentru care a fost construita si proiectata. Pana acum ea a parcurs aproximativ 400.000 de mile marine, intr-un timp de navigatie de peste 30.000 de ore. Date generale despre nava:

Citește și
Pilot de avion militar, Eurofigter
Zorii Odiseei. Istoria numelui operatiunii din Libia
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

• are un delasament de 4900 tdw (tone pe incarcare maxima)
• lungimea navei este de 148,2 metri
• latimea - 14,75 metri
• viteza maxima 30 Nd
• pescaj maxim 6,4 m
• 8 punti
• autonomie de 4.500 de mile marine

Echipajul este format din 205 membri, dintre care

• ofiteri: 18
• maistri militari: 77
• militari angajati pe baza de contract: 110

Armamentul de la bordul navei:

• tun super-rapid 76 mm Oto Melara
• instalaţii lansare torpile
• sistem de comanda asistat de calculator
• instalatii de bruiaj pasiv
• sisteme de lupta electronică
• 9 sisteme radar

 

In ceea ce priveste armamentul fregata este dotata cu tun, care poate fi folosit si in atacuri aeriene si la suprafata, instalatii de lansare torpile, de bruiaj si noua sisteme radar. Insa nava nu dispune de echipament pentru a se angaja in lupta cu nave care dispun de sisteme de rachete.

Ca sa abia capacitati mai mari de actiune, va fi dotata si cu sisteme de rachete si instalatii de artilerie. Totul in 30 de zile. Guvernul trebuie sa achite nota de plata: 4,5 milioane de euro.

Abia dupa aceea fregata va porni in misiune. Va parasi portul Constanta si va ajunge in dreptul coastelor Libiei, unde se va alatura membrilor NATO, care au venit cu o nava de comandament italiana, zece fregate din Turcia, Canada, Spania, Marea Britanie, Grecia, Italia si Statele Unite ale Americii, trei submarine ale Spaniei, Italiei si Turciei si doua nave auxiliare.

Acolo trebuie sa asigure respectarea embargoului pe arme impus libiei.

Fregata se deplaseaza cu ajutorul unui sistem avansat de propulsie format din 4 turbine Rolls-Royce cu elice cu pas variabil care dezvolta 54.000 de cai putere.

Cele 4 generatoare diesel generatoare produc fiecare 1 MW la 450 V/60 Hz/3 faze, adica suficient curent cat sa alimenteze un oras de 10.000 de locuitori.

Acest tip de fregata a fost proiectata in special pentru reperarea si distrugerea submarinelor, de aceea are sisteme de detectie prin radar foarte avansate.

Este construita sa indeplineasca urmatoarele tipuri de misiuni:

– misiuni de lupta antisubmarin;

– misiuni de aparare in razboiul antiaerian;

– parteneriat in comunicare internavala;

– misiuni de supraveghere electronica;

– asigurare artileristica de pe mare pe uscat;

– operatiuni de cautare/salvare/umanitare.

Fregata Regele Ferdinand este capabila sa execute lupta in toate cele trei medii: la suprafata, aerian si sub apa. De asemenea este apta pentru orice fel de climat, fie el tropical sau arctic.

 

Principalele misiuni ale navei sunt:

- participarea la operatiuni comune sau colective;

- nava de comanda a unei grupari navale;

- supravegherea situatiei navale si controlul traficului maritim in marea teritoriala, zona contigua si zona economica exclusiva;

- protectia cailor de transport si de comunicatii maritime;

- sprijinirea fortelor specializate in combaterea poluarii apelor maritime, contrabandei si transporturilor ilicite de armament si droguri;

- participarea la actiuni nationale si internationale de cautare si salvare pe mare sau ajutor umanitar;

- instruirea navala pe mare.

Echipajul Fregatei Ferdinand a participat pana acum la exercitii in cadrul anternamentelor NATO.

Pe langa aceasta misiune nava a mai facut si antrenamente in comun in Marea Neagra cu echipaje din America, Italia, Turcia ori Bulgaria.

Comandantul navei este comandorul Mihai Panait, nascut la 27 martie 1968, in localitatea Titesti, jud. Arges si este absolvent al Academiei Navale Mircea cel Batran - promotia 1991. In perioada 1999-2001 a urmat cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, iar in 2009 a absolvit Colegiul Naval de Comanda, Newport, SUA.

A absolvit urmatoarele cursuri de cariera si nivel: curs postuniversitar de conducere a unitatilor de marina/1999, curs de arme sub apa in cadrul Academiei Navale/2004, curs pentru echipa de comanda la Den Helder in Olanda/2005, curs Joint SMFA, Bucuresti/2006.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Romania se implica in operatiunile din Libia
Romania se implica in operatiunile din Libia

CSAT a hotarat ca Romania va participa la aplicarea embargoului legat de situatia din Libia cu fregata Ferdinand si cu doi ofiteri de stat major, adica in total cu 207 militari, a anuntat, marti seara, presedintele Traian Basescu.

Zorii Odiseei. Istoria numelui operatiunii din Libia
Zorii Odiseei. Istoria numelui operatiunii din Libia

Numele operatiunii militare din Libia, Zorii Odiseei, este rezultatul unui sistem de atribuire a numelor in mod aleatoriu pe care Pentagonul il foloseste ca sa-si denumeasca operatiunile.

Razboiul din Libia, aproape de un esec monumental
Razboiul din Libia, aproape de un esec monumental

Declaratii in contradictoriu, obiective neclare, lipsa flagranta de strategie. Sub aceste auspicii nefaste, razboiul lansat de occidentali in Libia risca sa devina rapid un esec monumental.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”
Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”

O acumulare de gaze de la o butelie a provocat explozia de la blocul din Craiova, în urma căreia o femeie a murit și trei persoane au ajuns la spital. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit după deflagrație.