Joe Biden promite că nu va decreta o carantină națională. Ce măsuri vrea să totuși să impună

Ultima actualizare: 20-11-2020 20:05

Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, promite că nu va decreta o carantină națională, ci va lua măsuri în funcție de situația fiecărei zone.

În schimb, Joe Biden n-a ascuns că are de gând să impună în toată țara purtarea măștilor, inclusiv în aer liber. Nu are de ales, după ce în ultimele 24 de ore Covid-19 a ucis peste 2.000 de americani, un record de la începutul lunii mai. Situația se înrăutățește în fiecare zi.

Joe Biden:Nu va fi din nou carantină națională! Nu va fi carantină, pentru că fiecare regiune, fiecare comunitate are altă situație. Nu închidem totul. Vom lua măsuri în funcție de situațiile punctuale.”

Președintele ales a avut o întălnire virtuală cu mai mulți guvernatori, deopotrivă democrați și republicani, în condițiile în care tranziția rămâne blocată din cauza refuzului lui Donald Trump de a-și recunoaște înfrângerea.

Joe Biden: „(Trump) se va prăbuși drept unul dintre cei mai iresponsabili președinți din istoria SUA.”

Accesul la informații este crucial și urgent mai ales în ceea ce privește pandemia.

Joe Biden: „Nu au nicio scuză pentru neîmpărtășire datelor care ne-ar permite să facem un plan.”

Dr. Celine Gounder, consilier din echipa de tranziție a lui Biden: „Unii sunt numiți politic, dar alții sunt birocrați de carieră și oameni de știință care lucrează în tranșeele pandemiei și dețin informații cruciale, pe care chiar ar trebui să le știm deja.”

Între timp, new yorkezii protestează împotriva închiderii școlilor, măsură adoptată de primarul metropolei după creșterea ratei de infectare.

Natalia Petrzela, părinte: „Copiii din familiile înstărite au la dispoziție profesori particulari. Celorlalți li se spune: "Descurcați-vă!" Nu e normal! New York-ul nu s-a mai confruntat cu asemenea inechitate educațională din secolul al XIX-lea.”

Le pledează cauza însuși directorului Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Robert Redfield, Directorul Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor: „Principala sursă de contaminare nu este spațiul public. Problema e cu întâlnirile de familie, situații în care oamenii se simt în siguranță, își dau măștile jos și se apropie. Școala nu este vector de transmitere a virusului. Cel puțin între grădiniță și sfârșitul liceului, școala rămâne unul dintre cele mai sigure medii.”

În acest timp, Statele Unite continuă să raporteze zilnic cel puțin 160 de mii de cazuri noi. Experții nu mai știu cum să-i convingă pe oameni să renunțe la planurile de Ziua recunoștinței.

Spitalele COVID sunt deja pline mai peste tot. Sunt peste 80 de mii, în creștere continuă de la o zi la alta. Cea mai gravă situație se înregistrează acum în Dakota de Nord și Texas. În acest din urmă stat au fost raportate 12 mii de noi infectări în ultimele 24 de ore.

Într-un spital din Wisconsin, medicii au ajuns să trimită acasă pacienți încă nevindecați pe deplin ca să facă loc altora.

Medic: Circulă mitul că ajung la spital doar bătrânii și cei foarte plăpânzi. Nu este adevărat! Vedem mulți pacienți de 40, 50 de ani, foarte, foarte bolnavi. Ne-au murit și pacienți de 20 de ani. Unii mai zic că mor cei care oricum ar fi murit curând. Nu e așa! În realitate, mor mulți oameni care ar mai fi avut mulți ani de trăit alaturi de familii.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO