Iranul avertizează țările europene: "Dacă acționați, vom trece la ultimul pas"

Ultima actualizare: 08-07-2019 11:55
Iran, program nuclear
Getty

Iranul avertizează țările europene în scandalul privind decizia autorităților de la Teheran de a îmbogăţi uraniu la un nivel interzis de Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

"Dacă țările europene partenere ale Acordului vor avea anumite acțiuni ciudate, atunci noi vom sări peste câțiva pași (în planul de reducere a angajamentelor) și vom implementa ultimul pas", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Iran, Abbas Mousavi, informează AFP.

Potrivit sursei citate, acesta nu a specificat despre ce ultim pas este vorba.

Iranul începe să îmbogăţească uraniu la un nivel interzis


Iranul a confirmat că începe să îmbogăţească uraniu la un nivel interzis de Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, fragilizând şi mai mult acest pact, ca represalii faţă de retragerea unilaterală americană şi sancţiunile americane.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a avertizat că această măsură va conduce Iranul la ”şi mai multă izolare şi sancţiuni”, iar cele trei ţări europene care sunt încă parte la acord au condamnat-o, informează News.ro.

În comunicate separate, Londra şi Berlinul au îndemnat Teheranul să revină asupra deciziei sale, Iar Parisul şi-a exprimat ”marea îngrijorare” şi a cerut Iranului să înceteze orice activitate ”neconformă” acordului nuclear.

Guvernul britanic a îndemnat Teheranul ”să-şi oprească imediat orice activitate contrară obligaţiilor” în cadrul acordului cu privire la programul său nuclear.

Iranul a încălcat prevederile JCPoA (numele oficial al acordului). În timp ce Regatul Unit rămâne deplin ataşat acordului, Iranul trebuie să oprească imediat şi să-şi anuleze toate activităţile contrare obligaţiilor sale”, a îndemnat duminică, într-un comunicat, Ministerul britanic de Externe.

”Suntem pe cale să ne coordonăm cu ceilalţi (semnatari ai) JCPoA pe teme viitoarelor etape, confirm pevederilor acordului”, a precizat ministerul.

”În câteva ore” Iranul îşi reia îmbogăţireaa uraniului la un nivel de ”peste 3,67%”, a anunţat duminică dimineaţa un purtător de cuvânt al Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA), Behrouz Kamalvandi.

Kamalvandi nu a oferit indicii despre nivelul la care Iranul intenţionează să îmbogăţeasccă uraniu 235 şi a anunţat doar că a primit ordinul să o facă atât cât este necesar, pentru nevoile ţării.

Acordul de la Viena a fost încheiat între Iran şi Grupul Celor Şase (G5+1 - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite plus Germania), după 12 ani de criză în centrul căreia s-a aflat programul nuclear iranian.

Prin acest text, Iranul se angajează să nu se doteze cu bomba atomică şi să-şilimiteze activităţile nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale care-i afectează economia.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO