Raport: Una dintre cele mai eficiente drone ale Rusiei conține piese fabricate în Occident | FOTO
Una dintre cele mai eficiente drone ale Rusiei, folosită în colectarea de informații și găsirea țintelor, este fabricată din piese care provin din Occident.
Utilitatea dronei Orlan-10 a Rusiei este datorată electronicii dezvoltate în Occident, pe care Moscova continuă să o cumpere în ciuda sancțiunilor stricte impuse Rusiei, se arată într-un raport al unui grup de reflecție pentru apărare și securitate din Marea Britanie.
Dronele au avut un rol-cheie în războiul din Ucraina
Cunoscute drept „sisteme aeriene fără pilot”, dronele sunt folosite atât de Rusia, cât și de Ucraina.
Ele pot fi de diverse tipuri, dimensiuni. În timp ce unele drone sunt folosite pentru a arunca grenade în tranșeele inamicului, altele sunt de mărimea unui avion și pot culege informații de pe câmpul de luptă advers.
Una dintre cele mai eficiente drone folosite de Rusia
Pentru Rusia, drona Orlan-10 s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente. Trupele rusești au folosit-o pe scară largă, atât pentru a aduna informații, cât și pentru a perturba aparatura electronică ucraineană și pentru a găsi ținte.
„Cea mai greu de învins pe câmpul de luptă este drona Orlan-10", a declarat Jack Watling, cercetător senior la Royal United Services Institute, în cadrul unei conferințe desfășurate în octombrie, la Washington DC.
Orlan-10 are capacitatea de a zbura la altitudini înalte. În plus, costurile sale sunt destul de ieftine, scrie Insider.
Această dronă provine însă dintr-o resursă neașteptată: tehnologia occidentală. În ciuda sancțiunilor impuse de SUA și aliații săi, Rusia a reușit să procure în continuare tehnologie din Occident.
Astfel, rușii au reușit să păstreze cea mai eficientă dronă din războiul cu Ucraina – Orlan-10.
O dronă cu multiple funcții, cu rază medie de acțiune, Orlan-10 poate efectua mai multe misiuni.
Drona poate declanșa un atac electronic, poate găsi ținte și poate aduna informații de pe front. De asemenea, Orlan-10 are și funcția de „supraveghere și recunoaștere”.
Detalii tehnice:
· Are un design modular care permite operatorului să schimbe senzorii în funcție de misiune.
· Greutatea maximă admisă la decolare este de aproximativ 36 de kilograme.
· Fuselajul dronei are o lungime de 2,5 metri, iar aripile măsoară aproape trei metri.
· Pentru a fi lansată este folosită o catapultă pliabilă, iar pentru aterizare drona are un sistem cu parașută.
Funcții:
· Poate transporta camere video, termice și video care oferă informații în timp real unităților de la sol prin intermediul unei rețele celulare 3G sau 4G. Astfel, drona ar deveni vulnerabilă în cazul unor interferențe din partea adversarului.
· Orlan-10 transportă, de asemenea, un emițător radio montat pe un giroscop, ceea ce permite o mișcare la 360 de grade. În acest fel drona poate lansa un atac electronic care să perturbe inamicul.
· Ea poate funcționa atât independent, cât și prin telecomandă și poate transmite informații de la o distanță 600 de kilometri față de punctul de control.
· O astfel de dronă costă între 82.000 și 113.000 de euro, potrivit Worldwide Equipment Guide (Ghidul mondial al echipamentelor).
După ce Orlan-10 se poziționează deasupra unei ținte din Ucraina, artileria rusă poate desfășura o ploaie de focuri în cel mult maximum trei minute. În cazul în care dronele rusești nu se află la fața locului, lansarea unui atac poate începe după aproximativ 20 de minute, potrivit unui raport al Royal United Services Institute.
Rusia se bazează pe piese fabricate în Occident
Raportul Royal United Services Institute (RUSI) privind drona Orlan-10, publicat în decembrie, arată că Rusia se bazează pe piese fabricate în Occident și pe alte componente străine pentru a menține Orlanul în aer.
În raport a fost analizată drona Orlan-10, cu ajutorul inspecțiilor făcute pe teren în Ucraina și lucrând cu date din surse deschise, inclusiv înregistrări financiare, date vamale, înregistrări judiciare, dosare ale companiilor rusești și alte informații colectate de Reuters și iStories.
RUSI a constatat că firma rusească care construiește Orlan-10 continuă să folosească tehnologie și piese din Occident, în ciuda sancțiunilor severe impuse Rusiei ca răspuns la atacul său asupra Ucrainei, care a început pe 24 februarie 2022.
Raportul a constatat că mai multe companii care sunt asociate cu firma rusească Special Technology Centre Limited Liability Company, au importat tehnologie de producție occidentală încă de la începutul invaziei.
Pentru a achiziționa această tehnologie, compania se bazează pe distribuitori cu sediul în mai multe țări, inclusiv în Statele Unite, China și Coreea de Sud.
Serviciile de informații rusești sunt probabil implicate în procurarea acestei tehnologii prin intermediul unor companii de fațadă înființate în întreaga lume, scrie Insider.
De exemplu, un cetățean ruso-american a fost chiar acuzat că a trimis în Rusia tehnologie care a ajutat la construcția dronelor Orlan-10, se arată în raport.
Raportul mai arată că „subsistemele Orlan-10 depind în mare măsură de microelectronica fabricată în străinătate".
Importurile ar permite probabil armatei ruse „să mențină și să extindă producția celei mai de succes" drone ale țării, arată raportul.
Raportul descrie Orlan-10 ca fiind o armă aflată în centrul luptei, care permite armatei ruse „să lanseze focuri precise asupra formațiunilor ucrainene".