Artileria rusă provoacă pierderi imense armatei ucrainene. În fiecare zi mor până la 200 de militari ucraineni
Rusia vrea să distrugă toate oraşele din Donbas, susţine preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Pe front, trupele sale fac tot mai greu faţă asaltului intensificat al ruşilor în Severodoneţk.
Orașul Mariupol este expus riscului unei epidemii de holeră, iar în Herson oamenii abia dacă mai găsesc medicamente.
Ambele tabere pierd, în fiecare zi, foarte mulți soldaţi. De la începutul războiului, Kremlinul ar fi primit aproape 42.000 de cereri pentru despăgubiri de la familiile soldaților morţi ori dispăruți în Ucraina.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Pe linia frontului, Armata Roşie forțează cucerirea orașului Severodonețk, ultimul teritoriu disputat din regiunea Luhansk. Ucrainenii încă rezistă la marginea orașului. Dar artileria rusă provoacă pierderi imense armatei ucrainene. În fiecare zi mor până la 200 de militari ucraineni, iar 500 sunt răniţi.
Ucrainenii ripostează, dar sunt nevoiți să ducă mai mult o luptă de gherilă, din cauza superiorității artileriei rusești.
„Rusia vrea să distrugă fiecare oraș din Donbas. Când spun "fiecare", nu este o exagerare. Cum ar fi Volnovakha, cum ar fi Mariupol. Au transformat în ruine aceste oraşe, cândva fericite. Trupele ucrainene fac totul pentru a opri ofensiva ocupanților, atât cât este posibil, atât cât le permit armele grele, artileria modernă - tot ceea ce am cerut și continuăm să cerem de la partenerii noștri”, a declarat președintele ucrainean.
Zelenski a discutat despre livrările de arme cu ministrul britanic al Apărării în timpul vizitei acestuia la Kiev.
„Cred că putem alunga Rusia din Donbas. Cred că poți aduce un regim în punctul de a se prăbuși, cel puțin în ceea ce privește puterea militară. După cum ştiţi, militarii (ruşi) sunt în pragul epuizării, iar Marea Britanie nu renunță niciodată”, a declarat ministrul britanic al Apărării.
Potrivit Serviciilor de informaţii militare ucrainene, Rusia nu mai are stocuri de rachete de înaltă precizie, iar reușitele lui Putin ar mai putea dura maximum un an.
În planul relaţiilor externe, până şi Serbia, care de obicei susţine Rusia, şi-ar putea schimba poziţia - cel puţin asta declară Vucic după ce l-a primit ieri pe cancelarul Germaniei.
„Cancelarul Scholz a cerut într-un mod foarte hotărât, clar şi ferm Serbiei să se alăture sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse”, a spus președintele Serbiei.
„Este un război îngrozitor și fără sens, care a fost declanșat de o viziune imperialistă a Rusiei. De aceea este foarte important ca Uniunea Europeană și noi toți să fim solidari cu Ucraina și să o ajutăm să se apere împotriva acestui atac”, a declarat cancelarul Germaniei.
Între timp, oamenii continuă să fugă departe de luptele aprige din estul ţării. Aproape 300 de femei, copii și bătrâni au fost evacuaţi vineri cu trenul din zona Lisichansk, îndreptându-se spre orașele din vestul Ucrainei.
„Suntem în război de opt ani, dar acum am ajuns să fim aproape de linia frontului. Copiii erau tot timpul îngrijorați, le era frică să doarmă noaptea, așa că am decis să îi ducem în afara orașului Krasnohorivka, departe de bombardamente”, a mărturisit o femeie evacuată.
„Pot să înțeleg de ce (vor să plece). Dacă războiul a ajuns atât de aproape de ei... Oamenii mor, aşa că toţi aceşti civili fug de război. Toată lumea vrea să supraviețuiască, toată lumea trebuie să trăiască și toată lumea are nevoie de pace”, a spus un conductor de tren.
Pe de altă parte, poliția de frontieră susține că peste 2 milioane şi jumătate de ucraineni s-au întors în țara lor de la începutul invaziei ruse.