A început procesul de demitere a președintelui Trump: ”Este o farsă de-a dreptul”

Ultima actualizare: 17-01-2020 15:19

Pe Donald Trump îl aşteaptă vremuri grele. Joi seara a fost declanşată oficial procedura de destituire din funcţie a preşedintelui american.

 

În Senatul Statelor Unite au fost citite articolele actului de destituire, referitoare la abuzul de putere şi obstrucţionarea Congresului.

Donald Trump devine astfel al 3-lea preşedinte din istoria Statelor Unite care va fi supus procedurilor de demitere.

Potrivit rezoluţiei cu numărul 755, Camera Reprezentanţilor a decis inculparea lui Donald John Trump, preşedintele Statelor Unite, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului.

Judectorul John Roberts va fi coordonatorul procesului intentat de Camera Reprezentanţilor pentru demiterea preşedintelui Donald Trump şi, aşa cum cere procedura, a trebuit să depună un jurământ în Senatul american: ”Domnilor senatori, particip la această şedinţă din Senat cu scopul de a mă alătura vouă în procesul intentat preşedintelui Statelor Unite. Sunt pregătit să depun jurământul.”

Un jurământ, dar sub formă scrisă, au depus şi cei 100 de senatori, care trebuie să stabilească dacă liderul american este sau nu vinovat. Congresul american a ajuns în această situaţie după o investigaţie de 2 luni şi jumătate, referitoare la presiunile exercitate de Donald Trump asupra Ucrainei pentru a-l ancheta pe democratul Joe Biden, un potenţial rival în alegerile prezidenţiale din toamna acestui an.

Democrații susțin că președintele Donald Trump s-a folosit de prerogativele prezidențiale ca să-l determine pe președintele ucrainean Zelensky, în cadrul unei convorbiri telefonice, să anunțe o investigație în afacerile familiei Biden în Ucraina, în schimbul unui ajutor militar. Trump a negat toate acuzaţiile de fiecare dată când a avut ocazia.

Reporter: Procesul va începe săptămâna viitoare. Cât timp credeţi că va dura?
Donald Trump: ”Cred că ar trebui să se deruleze foarte rapid. E o farsă şi toată lumea ştie asta. Este o farsă de-a dreptul!”

Procesul va începe săptămâna viitoare, marți, și ar putea dura câteva săptămâni. Pentru ca Trump să fie demis este nevoie de votul a două treimi dintre senatori.

La scurt timp după anunțul oficial privind începutul procedurilor oficiale de destituire, președintele american a scris pe Twitter următorul mesaj: "Sunt vizat de procedura de destituire pentru că am avut o convorbire telefonică perfectă (trimitere la dialogul telefonic dintre el și președintele Ucrainei, care a stat la baza acuzațiilor aduse de către democrați, n.r.)".

Analiştii politici cred însă că nu se va ajunge la destituire, pentru că Senatul este dominat de republicani.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO