Feribot in flacari, naufragiat in apele Greciei. O romanca aflata printre cei 477 de pasageri a fost salvata

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul de Externe a precizat ca femeia aflata pe feribotul italian la bordul caruia a izbucnit un incendiu a luat legatura cu mama sa, careia i-a transmis ca a fost salvata de o nava in cursul dupa-amiezii de duminica.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cititi in acest articol:
-► Desfasurarea evenimentelor live-text
-► Romanul care se afla la bord a fost salvat
-► Primele imagini cu feribotul in flacari
-► Mai multe nave italiene au sarit in ajutorul feribotului
-► Iata cum arata feribotul care a luat foc. FOTOGRAFII realizate in ianuarie 2014!

Sinteza evenimentelor:

Feribotul "Norman Atlantic" a plecat din portul grec Patras duminica dimineata, la ora locala 5.30 (5.30, ora Romaniei), catre portul italian Ancona. Ambarcatiunea a emis un semnal de ajutor in timp ce se afla la aproximativ 61 de kilometri de insulita greaca Othonoi.

Citește și
incendiu feribot
Un feribot cu 337 de persoane la bord a luat foc in Canalul Manecii. VIDEO
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Potrivit autoritatilor portuare elene, echipajul este alcatuit din 22 de italieni si 34 de greci. Nicio victima nu a fost anuntata pana la ora 8.15 GMT (10.15, ora Romaniei), iar operatiunile de salvare se desfasurau in conditii "deosebit de dificile si complicate", cu rafale de vant cu puterea de 10 pe scala Beaufort (care are 12 trepte) ploaie torentiala si grindina, potrivit ministerului.

Incendiul se pare ca a izbucnit pe puntea pentru masini, pe care se aflau aproximativ 200 de vehicule. Insa caldura a cuprins rapid intreaga nava. "Talpile de la incaltaminte incepeau sa ni se topeasca, in cabina de receptie", a declarat pentru televiziunea greaca Mega unul dintre pasagerii deja transferati catre alta nava.

La ora 18:30, MAE a anuntat ca romanca aflata la bord a fost salvat de o nava aflata in apropiere, in timp ce presa internationala a scris ca un pasager a murit, iar un altul a fost ranit. Pana la ora 19:00, autoritatile reusisera sa salveze doar o treime dintre cei 477 de pasageri.

Cronologia evenimentelor, duminica, 28 decembrie 2014:

  UPDATE ora 18:30 Romanca aflata la bordul feribotului a fost salvata, anunta MAE.

"Pe parcursul zilei, in baza informatiilor obtinute de la autoritatile elene, au fost efectuate verificari complexe pe teritoriul Romaniei cu scopul identificarii familiei cetatenei romane. In urma verificarilor efectuate, cu sprijinul competent al Ministerului Afacerilor Interne al Romaniei, un reprezentant al Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe a reusit sa o identifice si sa poarte recent o discutie telefonica cu mama cetatenei romane, ocazie cu care a rezultat ca persoana de cetatenie romana i-a comunicat telefonic mamei, in cursul dupa-amiezii, ca a fost salvata de o nava aflata in apropiere. Avand in vedere informatiile obtinute, toate reprezentantele diplomatice si consulare ale Romaniei in Italia si în Grecia depun toate eforturile pentru identificarea locatiei unde va ajunge persoana.", precizeaza Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat.

UPDATE ora 17:50 Conform BBC, o persoana care se afla pe feribot a murit, iar o alta a fost ranita.

Paza de Coasta italiana a anuntat ca a găsit cadavrul unui barbat - un grec potrivit Atenei - care, in opinia autoritatilor, s-a aruncat in mare după ce incendiul a izbucnit in garajul feribotului, in noaptea de sambata spre duminica. Cadavrul barbatului se afla, duminica seara, la bordul navei de patrulare care se indrepta catre Brindisi, in Italia.

Miltiadis Varvitsiotis, ministrul Marinei Comerciale, a declarat ca este o operatiune de salvare extrem de complicata. "Vizibilitatea este foarte redusa, iar conditiile meteo sunt dificile, insa suntem increzatori, pentru ca in zona se afla foarte multe nave care participa la misiune", a precizat oficialul grec.

UPDATE ora 16.00 Comunicatul MAE trimis Stirilor ProTV:

"In urma demersurilor initiate de Ambasada Romaniei la Atena, a fost obtinuta lista de pasageri a navei Norman Atlantic care efectua o cursa intre Grecia si Italia. Lista de pasageri cuprinde si o persoana in dreptul careia se mentioneaza cetatenia romana, nefiind precizat prenumele, ci doar numele. In acest context, misiunea diplomatica romana a initiat un nou demers pe langa autoritatile elene competente, inclusiv prin biroul atasatului roman de interne la Atena, pentru a primi datele complete ale numelui si prenumelui apartinand persoanei de cetatenie romana mentionat in lista.

Sunt asteptate clarificari din partea autoritatilor elene pentru stabilirea cu certitudine a datelor de identificare ale persoanei pe care autoritatile o anunta ca avand cetatenie romana. Mentionam ca, in prezent, operatiunile de salvare a pasagerilor si a membrilor echipajului se afla in plina desfasurare, Ambasada Romaniei la Roma si Consulatul General al Romaniei la Bologna fiind in legatura cu autoritatile italiene competente. Pe masura ce vom afla informatii actualizate, vi le vom comunica, in timp util."

UPDATE ora 15.50 Un roman s-ar afla printre pasagerii feribotului italian la bordul caruia a izbucnit, duminica, un incendiu, potrivit listei pasagerilor publicata de presa elena, preluata de site-ul albanez albeu.com. Conform listei publicate de presa elena, la bordul feribotului care facea legatura intre Grecia si Italia s-ar afla pasageri de diverse nationalitati, printre care si un roman.

O operatiune de salvare era in curs in largul Greciei duminica dimineata, in pofida unor rafale de vant violente, in vederea evacuarii celor 477 de persoane de la bordul unui feribot italian, pe care a izbucnit un incendiu, au anuntat autoritatile grecesti, relateaza AFP. Printre acesti pasageri se afla 268 de greci, potrivit Ministerului Marii. Potrivit autoritatilor portuare elene, echipajul este alcatuit din 22 de italieni si 34 de greci.

UPDATE ora 14.45 Iata cum arata feribotul care a luat foc. FOTOGRAFII realizate in ianuarie 2014:

 

UPDATE ORA 14.00 Pana acum, 150 de pasageri aflati la bordul feribotului au fost salvati, afirma un reprezentant al Garzii de Coasta, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 12:00 Printre cele 466 de pasageri se afla 268 de greci, potrivit Ministerului Marii.

Nava italiana "Europa" s-a indreptat catre locul unde se desfasoara operatiunile de salvare, a adaugat ministerul grec. Mai multe nave care au raspuns semnalului de ajutor emis de feribotul "Norman Atlantic" se aflau in jurul ambarcatiunii, iar catre ora 7.55 GMT (9.55, ora Romaniei) 55 de persoane au putut sa fie transferate catre alta nava, in timp ce alte 150 de persoane se aflau la bordul unei ambarcatiuni de salvare. 

Ministrul grec al Apararii Nikos Dendias a declarat pentru un post de televiziune ca a solicitat ajutorul Italiei si ca italienii au preluat conducerea operatiunii in curs.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Dupa 5 luni de judecata, Coreea de Sud a anuntat sentinta pentru capitanul feribotului naufragiat: 36 de ani de inchisoare
Dupa 5 luni de judecata, Coreea de Sud a anuntat sentinta pentru capitanul feribotului naufragiat: 36 de ani de inchisoare

Lee Joon-Seok, comandantul feribotului sud-coreean care a naufragiat in aprilie, provocand moartea a peste 300 de persoane, a fost condamnat la 36 de ani de inchisoare.

Un feribot cu 337 de persoane la bord a luat foc in Canalul Manecii. VIDEO
Un feribot cu 337 de persoane la bord a luat foc in Canalul Manecii. VIDEO

Un feribot care facea legatura intre coasta britanica si cea franceza a Canalului Manecii a luat foc cu 337 de pasageri la bord.

Tragedia din Coreea de Sud. Proprietarul feribotului sud-coreean naufragiat in aprilie a fost gasit mort
Tragedia din Coreea de Sud. Proprietarul feribotului sud-coreean naufragiat in aprilie a fost gasit mort

Politia sud-coreeana a anuntat marti ca a fost descoperit cadavrul omului de afaceri Yoo Byung-Eun, proprietarul feribotului Sewol, care a naufragiat in luna aprilie provocand moartea a peste 300 de persoane, printre care numerosi elevi, relateaza AFP.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.