Feribot in flacari, naufragiat in apele Greciei. O romanca aflata printre cei 477 de pasageri a fost salvata

Ultima actualizare: 31-12-2014 07:14

Ministerul de Externe a precizat ca femeia aflata pe feribotul italian la bordul caruia a izbucnit un incendiu a luat legatura cu mama sa, careia i-a transmis ca a fost salvata de o nava in cursul dupa-amiezii de duminica.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cititi in acest articol:
-► Desfasurarea evenimentelor live-text
-► Romanul care se afla la bord a fost salvat
-► Primele imagini cu feribotul in flacari
-► Mai multe nave italiene au sarit in ajutorul feribotului
-► Iata cum arata feribotul care a luat foc. FOTOGRAFII realizate in ianuarie 2014!

Sinteza evenimentelor:

Feribotul "Norman Atlantic" a plecat din portul grec Patras duminica dimineata, la ora locala 5.30 (5.30, ora Romaniei), catre portul italian Ancona. Ambarcatiunea a emis un semnal de ajutor in timp ce se afla la aproximativ 61 de kilometri de insulita greaca Othonoi.

Potrivit autoritatilor portuare elene, echipajul este alcatuit din 22 de italieni si 34 de greci. Nicio victima nu a fost anuntata pana la ora 8.15 GMT (10.15, ora Romaniei), iar operatiunile de salvare se desfasurau in conditii "deosebit de dificile si complicate", cu rafale de vant cu puterea de 10 pe scala Beaufort (care are 12 trepte) ploaie torentiala si grindina, potrivit ministerului.

Incendiul se pare ca a izbucnit pe puntea pentru masini, pe care se aflau aproximativ 200 de vehicule. Insa caldura a cuprins rapid intreaga nava. "Talpile de la incaltaminte incepeau sa ni se topeasca, in cabina de receptie", a declarat pentru televiziunea greaca Mega unul dintre pasagerii deja transferati catre alta nava.

La ora 18:30, MAE a anuntat ca romanca aflata la bord a fost salvat de o nava aflata in apropiere, in timp ce presa internationala a scris ca un pasager a murit, iar un altul a fost ranit. Pana la ora 19:00, autoritatile reusisera sa salveze doar o treime dintre cei 477 de pasageri.

Cronologia evenimentelor, duminica, 28 decembrie 2014:

  UPDATE ora 18:30 Romanca aflata la bordul feribotului a fost salvata, anunta MAE.

"Pe parcursul zilei, in baza informatiilor obtinute de la autoritatile elene, au fost efectuate verificari complexe pe teritoriul Romaniei cu scopul identificarii familiei cetatenei romane. In urma verificarilor efectuate, cu sprijinul competent al Ministerului Afacerilor Interne al Romaniei, un reprezentant al Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe a reusit sa o identifice si sa poarte recent o discutie telefonica cu mama cetatenei romane, ocazie cu care a rezultat ca persoana de cetatenie romana i-a comunicat telefonic mamei, in cursul dupa-amiezii, ca a fost salvata de o nava aflata in apropiere. Avand in vedere informatiile obtinute, toate reprezentantele diplomatice si consulare ale Romaniei in Italia si în Grecia depun toate eforturile pentru identificarea locatiei unde va ajunge persoana.", precizeaza Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat.

UPDATE ora 17:50 Conform BBC, o persoana care se afla pe feribot a murit, iar o alta a fost ranita.

Paza de Coasta italiana a anuntat ca a găsit cadavrul unui barbat - un grec potrivit Atenei - care, in opinia autoritatilor, s-a aruncat in mare după ce incendiul a izbucnit in garajul feribotului, in noaptea de sambata spre duminica. Cadavrul barbatului se afla, duminica seara, la bordul navei de patrulare care se indrepta catre Brindisi, in Italia.

Miltiadis Varvitsiotis, ministrul Marinei Comerciale, a declarat ca este o operatiune de salvare extrem de complicata. "Vizibilitatea este foarte redusa, iar conditiile meteo sunt dificile, insa suntem increzatori, pentru ca in zona se afla foarte multe nave care participa la misiune", a precizat oficialul grec.

UPDATE ora 16.00 Comunicatul MAE trimis Stirilor ProTV:

"In urma demersurilor initiate de Ambasada Romaniei la Atena, a fost obtinuta lista de pasageri a navei Norman Atlantic care efectua o cursa intre Grecia si Italia. Lista de pasageri cuprinde si o persoana in dreptul careia se mentioneaza cetatenia romana, nefiind precizat prenumele, ci doar numele. In acest context, misiunea diplomatica romana a initiat un nou demers pe langa autoritatile elene competente, inclusiv prin biroul atasatului roman de interne la Atena, pentru a primi datele complete ale numelui si prenumelui apartinand persoanei de cetatenie romana mentionat in lista.

Sunt asteptate clarificari din partea autoritatilor elene pentru stabilirea cu certitudine a datelor de identificare ale persoanei pe care autoritatile o anunta ca avand cetatenie romana. Mentionam ca, in prezent, operatiunile de salvare a pasagerilor si a membrilor echipajului se afla in plina desfasurare, Ambasada Romaniei la Roma si Consulatul General al Romaniei la Bologna fiind in legatura cu autoritatile italiene competente. Pe masura ce vom afla informatii actualizate, vi le vom comunica, in timp util."

UPDATE ora 15.50 Un roman s-ar afla printre pasagerii feribotului italian la bordul caruia a izbucnit, duminica, un incendiu, potrivit listei pasagerilor publicata de presa elena, preluata de site-ul albanez albeu.com. Conform listei publicate de presa elena, la bordul feribotului care facea legatura intre Grecia si Italia s-ar afla pasageri de diverse nationalitati, printre care si un roman.

O operatiune de salvare era in curs in largul Greciei duminica dimineata, in pofida unor rafale de vant violente, in vederea evacuarii celor 477 de persoane de la bordul unui feribot italian, pe care a izbucnit un incendiu, au anuntat autoritatile grecesti, relateaza AFP. Printre acesti pasageri se afla 268 de greci, potrivit Ministerului Marii. Potrivit autoritatilor portuare elene, echipajul este alcatuit din 22 de italieni si 34 de greci.

UPDATE ora 14.45 Iata cum arata feribotul care a luat foc. FOTOGRAFII realizate in ianuarie 2014:

 

UPDATE ORA 14.00 Pana acum, 150 de pasageri aflati la bordul feribotului au fost salvati, afirma un reprezentant al Garzii de Coasta, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 12:00 Printre cele 466 de pasageri se afla 268 de greci, potrivit Ministerului Marii.

Nava italiana "Europa" s-a indreptat catre locul unde se desfasoara operatiunile de salvare, a adaugat ministerul grec. Mai multe nave care au raspuns semnalului de ajutor emis de feribotul "Norman Atlantic" se aflau in jurul ambarcatiunii, iar catre ora 7.55 GMT (9.55, ora Romaniei) 55 de persoane au putut sa fie transferate catre alta nava, in timp ce alte 150 de persoane se aflau la bordul unei ambarcatiuni de salvare. 

Ministrul grec al Apararii Nikos Dendias a declarat pentru un post de televiziune ca a solicitat ajutorul Italiei si ca italienii au preluat conducerea operatiunii in curs.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO