Grupul Renew Europe, condus de Cioloș, a exclus un eurodeputat pentru comentarii homofobe

21-01-2021 11:58


Grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, a exclus un eurodeputat pentru comentarii homofobe

Eurodeputatul lituanian Viktor Uspaskich a fost exclus, miercuri, din grupul politic Renew Europe după ce i-a numit ''perverşi'' şi ''anormali'' pe homosexuali şi transsexuali.

''Nu este loc pentru homofobie în familia Renew Europe', a susţinut liderul grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloş, într-o declaraţie.

''Ca familie politică, suntem profund angajaţi faţă de apărarea şi extinderea drepturilor persoanelor LGBTI+. Comentariile domnului Uspaskich sunt incompatibile cu valorile pe care le îndrăgim şi (acele comentarii) îl plasează în afara familiei noastre'', a spus Cioloş.

Într-un video postat pe Facebook la 10 ianuarie, Uspaskich - care este lider al Partidului Muncii lituanian - afirmă că în unele ţări europene este ''periculos'' să fii ''un reprezentant al unei orientări naturale''.

''Mă refer exact la perverşi, anormali - viaţa, soarta le-a dat o astfel de viaţă, nu este vina lor că în haine de bărbat ei se simt ca femeile, majoritatea oamenilor nu îşi fac singuri reclamă'', a scris printre altele Viktor Uspaskich.

 

Ce scuze a invocat eurodeputatul lituanian

 

După ce eurodeputaţi atât din Renew Europe, cât şi din alte grupuri politice şi-au exprimat îngrijorarea legată de comentariile lui Uspaskich, acesta a prezentat scuze, dar a precizat că afirmaţia i-a fost scoasă din context.

Totuşi, miercuri grupul Renew Europe a votat pentru excluderea lui Viktor Uspaskich. ''În urma unei proceduri disciplinare interne, încheiată prin vot în şedinţa din această seară a grupului Renew Europe, Viktor Uspaskich a fost exclus, cu efect imediat'', a declarat Dacian Cioloş.

Într-un e-mail datat 13 ianuarie şi adresat colegilor săi, politicianul lituanian menţionează că doreşte să le prezinte scuze ''pentru stresul şi durerea cauzate de informaţii părtinitoare luate din discursul'' său.

El a adăugat că ''limba lituaniană'' nu este limba sa maternă şi în aceste condiţii atunci când vorbeşte în cadru informal ''poate face greşeli'', subliniind că ''nu s-a gândit sau nu s-a referit la gay, lesbiene şi alte persoane din comunitatea LGBT”.

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO